Lounais-Häme Tammela

Hirsihovista jalokivi Eerikkilän urheiluopiston kruunuun – 70-vuotias hirsirakennus saa remonttitukea Veikkauksen voitoista

Urheiluopisto kunnostaa ensimmäisen rakennuksensa vuodelta 1949. Säätiö saa veikkausvaroista miljoonan euron tuen lempeän peruskorjauksen kustannuksiin. Rakennus on entisessä loistossaan ensi vuonna.
Eerikkilän Hirsihovi on nimensä mukainen ilmestys. Sen parveke avautuu Ruostejärven suuntaan. Rakennus kunnostetaan 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Ruostejärven rannassa seisova ryhdikäs Hirsihovi kunnostetaan. Se on ensimmäinen Suomen Palloliiton Eerikkilän urheiluopistolle valmistunut rakennus.

Kiinteistöpäällikkö Petri Salon mukaan rakennus on urheiluopiston ylpeydenaihe, jonka säilyttäminen on itseisarvo.

– Sen ulkoasu ei tule muuttumaan, vaan remontti on pikemminkin ennallistava. Tavoitteena on, että se näyttää mahdollisimman paljon samalta kuin valmistuttuaan. Eerikkilä juhlii ensi vuonna 70-vuotista toimintaansa, ja Hirsihovi on silloin arvoisessaan kunnossa, Salo huomauttaa.

Alueen asemakaava määrittelee rakennuksen osin suojeltavaksi.

– Suojelu olisi meille itsestään selvää ilman velvoitteitakin. Hirsihovi olisi voitu kunnostaa jo aikaisemminkin, mutta Eerikkilässä on viime vuosina ollut lukuisia rakennushankkeita.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee remonttia tuntuvalla, yhden miljoonan euron summalla. Hirsihovin kunnostushanke pääsi osalliseksi veikkausvoittorahoista.

– Summalla on suuri merkitys kokonaiskustannusarviossa. Urakkatarjouspyynnöt laitettiin matkaan viime viikolla, ja ne palautuvat syyskuun loppuun mennessä.

Tukirahan edellytys on, että työt aloitetaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Majoitus- ja ruokailurakennukseksi valmistunut hirsitalo säilyttää myös alkuperäisen käyttötarkoituksensa. Majoituspaikkamäärä tosin putoaa nykyisestä 40:stä noin 25:een.

Salon arvion mukaan majoituspaikkoja tulee sen verran, että rakennus sopii yhden leireilevän maajoukkueen tukikohdaksi.

Viime vuosina rakennus on ollut vain satunnaisesti käytössä.

– Rakennuksen huoneet eivät ole vastanneet nykyajan vaatimuksia. Huoneissa on ollut kerrossänkyjä ja varavuoteitakin, mutta remontin jälkeen sen viihtyisyys on modernilla tasolla, Salo lupaa.

Salon mukaan rakennus on hyvässä kunnossa. Hirsirunkoisessa rakennuksessa ei ole rakenteellisia ongelmia.

Hirsihovi saa sisäänsä uutta talotekniikkaa ja esimerkiksi jäähdytyksen ja ilmanvaihdon, mutta remontti toteutetaan lempeästi ja vanhaa tunnelmaa säästäen. Esimerkiksi valmistumisen jälkeen lisätyt paneloinnit poistetaan.

Myös sisustuksessa vaalitaan Eerikkilän pitkää perintöä.

– Vanhat viirit ja alueen historia saavat varmasti paikkansa talossa remontin jälkeenkin.

Saaren kartanon isäntä Eric von Frenckell myi vuonna 1949 kartanon maista 17 hehtaarin alueen Suomen Palloliitolle urheiluopiston perustamista varten. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic