Lounais-Häme

Hirvivahinkokorvausten määrä kolminkertaistui Hämeessä

Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan metsänomistajille tänä keväänä Hämeessä noin 59 000 eurolla.

Korvausten määrä on kolminkertainen edellisvuoteen verrattuna. Kanta-Hämeessä korvaussumma vuonna 2017 arvioiduista vahingoista on 42 000 euroa, kun se vuotta aiemmin oli vain 13 000 euroa.

Päijät-Hämeessä muutos oli vähäisempi ja myös ilmoitettujen vahinkojen kokonaismäärä Kanta-Hämettä pienempi. Päijät-Hämeessä viime vuonna arvioitujen metsävahinkojen määrä oli 17 000 euroa, kun se edellisenä vuonna oli 8 000 euroa.

 

Metsänomistajat hakivat vuonna 2017 vilkkaasti korvauksia hirvituhoista. Suomen metsäkeskus arvioi hirvivahinkoja 3 559 hehtaarin alalla koko maassa, josta korvattavaa pinta-alaa oli 3 029 hehtaaria.

Hämeessä korvattavaa pinta-alaa on noin 80 hehtaaria, edellisenä vuonna 23 hehtaaria.

Eniten arvioituja metsävahinkoja oli Hämeenlinnassa ja Lopella, molemmissa lähes 20 hehtaaria, täsmentää rahoituksen- ja tarkastuksen asiantuntija Mikko Kallioinen Suomen metsäkeskuksesta.

Metsätalouden hirvivahinkokorvauksia maksetaan maanomistajille tänä keväänä yhteensä 1,4 miljoonaa euroa.

Hirvivahinkojen korvausmäärät kasvoivat eniten Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

 

Hirvivahinkoasetukseen tuli muutoksia viime vuoden toukokuussa, mikä selittää osaltaan korvausmäärien kasvua. Hirvivahinkojen arviointia ja korvausten laskentatapaa uudistettiin, mikä innosti metsänomistajia hakemaan korvauksia.

Hämeessä ja Uudellamaalla hirvituhokorvausten taso on ollut korkeimmillaan vuonna 2005, jolloin näissä maakunnissa korvauksia maksettiin metsänomistajille yli 700 000 euroa.

Hirvivahinkokorvaukset maksetaan maanomistajille touko-kesäkuussa. Korvausrahat tulevat valtion varoista, jotka kertyvät metsästäjien hirvilupamaksuista.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti