Lounais-Häme

Historialliset lehtiarkistot avautuvat – vanhojen sanomalehtien yleisökäyttöä laajennetaan verkossa

Vuosina 1918–1929 Suomessa ilmestyneet sanoma- ja aikakauslehdet ovat nyt yleisön luettavissa digitaalisesti verkossa, mikäli ne ovat Kansalliskirjaston kokoelmissa. Tämä tarkoittaa myös muun muassa Forssan Lehden 12 ensimmäistä vuosikertaa.

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ja Kansalliskirjasto ovat sopineet Kansalliskirjaston kokoelmissa olevien sanoma- ja aikakauslehtien verkkokäytöstä vuodeksi 2018. Aiempi sopimus kattoi lehdet vuoteen 1920 saakka.

Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa kansalaisten vapaassa käytössä ovat kaikki Suomessa ilmestyneet sanomalehdet ja ns. yleiset aikakauslehdet ajalta 1771–1929. Vuoden 2018 alusta alkaen digitoituja lehtiarkistoja on luettavissa yhteensä 7 360 364 sivua.

Kansalliskirjaston digitoimien vanhojen lehtiaineistojen avaaminen suuren yleisön käyttöön vaatii tekijänoikeuslain mukaan oikeudenhaltijoiden luvan. Tekijänoikeus on voimassa vielä 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Kopiosto edustaa laajasti lehtien kustantajia ja tekijöitä, kuten toimittajia, valokuvaajia, kuvittajia, graafikoita ja kääntäjiä, ja pystyy myöntämään käyttöön tarvittavat luvat.

-Sopimus varmistaa vanhojen lehtiaineistojen saamisen entistä laajemmin yleisön saataville. Nämä ovat tärkeitä aineistoja kaikille itsenäisyyden alkuvuosikymmenistä kiinnostuneille ja niille, jotka haluavat tarkistaa, miltä maailma isoisovanhemmista näytti. Samalla otetaan huomioon tekijät ja kustantajat, jotka historiaa kuvasivat – hoitamalla heidän tekijänoikeutensa asianmukaisesti, Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen kertoo.

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm toteaa, että avatut lehdet tarjoavat uusia upeita mahdollisuuksia esimerkiksi historian tutkimukselle.

-Sopimus on tärkeä jatkoaskel aineiston laajenevaan käyttöön, Ekholm sanoo.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic