Lounais-Häme

Historic, takaveto ja Toyota

Tammelalainen Markku Hakala ja forssalainen Jari Männistö saivat idean rallisarjaan lähtemisestä kuinkas muuten kuin saunan lauteilla. Ideana oli, että rallia ajetaan ennen kuin Hakala saa täyteen 60 ja Männistö 50 vuotta.

Vaikka saunan lämmössä oltiinkin, lähti parivaljakko harrastukseen kylmiltään.

-Meillä oli vuosikymmenien kokemus rallista, mutta penkan puolelta eli katsojina, kertoo kaksikon kuljettaja Markku Hakala.

-No, minä olin joskus -90-luvulla pari kertaa kartanlukijana. 21 vuoden tauko niistä hommista oli minullakin, lisää kartturi Jari Männistö.

Kaveruksille oli selvää, etteivät he lähde sorateille tappamaan itseään, vaan nauttimaan ajamisesta. Vauhdin piti pysyä järkevänä ja auton käsissä.

Niinpä sarjaksi valikoitui vireä, mutta kohtuuhintainen Historic-sarja.

-Meille varttuneemmille harrastajille oli selvää, että luokan pitää olla historic, auton takaveto ja merkki Toyota, kaksikko naurahtaa.

 

Hakala ja Männistö kävivät viime vuoden puolella kokeilemassa vuoden -75 Corollalla jo pari rallia, mutta tänä vuonna he ajoivat koko sarjan.

-Ei ehditty paljon harjoitella. Pari kertaa ajettiin kotitie päästä päähän.

Kuuden rallin Historic-sarja pääsi hyvin vauhtiin Rengossa, kun hieman haparoivalla ajolla irtosi omasta luokasta heti kannustava kakkossija.

Kauden jatkokin sujui erinomaisesti. Tasaisen maltillinen ajo tuotti kakkossijoja kisasta toiseen.

Taktiikka oli alusta asti selvä.

-Sovimme heti Jarin kanssa, että muut saavat ajaa kilpaa. Me ajamme rallia, Hakala hymähtää.

 

Tasainen meno toi mukavia sijoituksia kisasta toiseen. Kauden lopuksi Hakala sijoittui Historic Rally Trophyssä luokkansa pronssisijalle, kartturi Männistö vielä pykälää paremmaksi hopealle. Kartturin sijoitus oli kuskia parempi, koska edellä ollut kuljettaja vaihtoi kartanlukijaa kesken kauden.

Luokassa ajoi pisteille kaikkiaan 34 kilpailijaparia. Koko sarjaan osallistui yli 100 autokuntaa.

-Ollaan tyytyväisiä. Hienoahan se oli sarja ajaa läpi.

1200-kuutioinen Corolla pysyi näpeissä lukuun ottamatta kauden viimeistä osakilpailua, jossa parivaljakolle sattui pienen sählingin takia vuoden ainoa ulosajo, vieläpä tutussa maastokohdassa. Pieni sukellus pellolle ei menoa hirveästi hidastanut, sillä Hakala ja Männistö pääsivät jatkamaan kisaa, jossa lopputuloksena oli taas kakkossija.

-Ulosajossa huomasi, kuinka tärkeää keskittyminen on. Ei siinä saa ajatella muita juttuja, vaikka vauhti ei mitenkään hurja olisikaan.

Uusi kausi alkaa tammikuun lopulla Lammilta. Forssan Seudun Urheiluautoilijoiden kaksikko nähtäneen Corollan puikoissa myös ensi vuonna. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti