Lounais-Häme

Historiikki kertoo Tammelan apteekin tarinan

Tammelan kunnassa toimi 1940-luvun loppupuolella yksi lääkäri ja yksi hammaslääkäri. Valtaosa heidän määräämistään lääkkeistä valmistettiin muiden lääkkeiden tavoin apteekissa.

-Tehdasvalmisteisista lääkkeistä alkoi tuolloin olla näkyvissä vasta jonkinlaisia merkkejä, toteaa Tammelan apteekin arkea lähes 70 vuoden ajalta -kirjan kirjoittanut Marja Hirvonen.

Hän huomauttaa Suomessa kyllä toimineen jo noihin aikoihin lääketehtaita.

-Ne valmistivat etupäässä niin sanottuja puolivalmisteita, jotka viimeisteltiin apteekkien laboratorioissa asiakkaille valmiiksi lääkkeiksi.

 

Marja Hirvosen vasta ilmestynyt kirja pohjautuu Tammelan kuntaan vuonna 1946 perustetun apteekin historiaan.

-Kertyneestä materiaalista johtuen kirjan teksti painottuu apteekin perustajan Meri Syvälahden aikaan, hänen apteekkinsa arkeen ja työntekijöiden tuntoihin, Hirvonen kertoo.

Syvälahti hoiti perustamaansa apteekkia apteekkarina 30 vuotta kunnes jäi eläkkeelle yli 80 vuoden ikäisenä. Tammelan apteekkarina elokuussa 2000 aloittanut Hirvonen oli hänen kolmas seuraajansa ja uusi tuttavuus paikkakunnalla.

-Asiakkaiden tarkoitus lienee ollut tutustuttaa uusi apteekkari Tammelaan ja kiinnittää hänen huomionsa sen historiaan kertomalla usein vanhasta, nyt jo puretusta puuapteekista ja sen apteekkari Meri Syvälahdesta ja tämän sisaresta Tammelan Paperi- ja Kemikalioliikkeen Elna-neidistä.

 

Ja kyllähän kuullut kertomukset Marja Hirvosessa kiinnostusta herättivät. Niinpä hän keräsi niitä talteen, samoin kuin saamiaan valokuvia vanhoilta ajoilta.

-Aika persoonallisia ihmisiä täällä on matkan varrella vaikuttanut, hän tiivistää aineistonsa henkeä.

Kerääntynyt materiaali jäi kuitenkin useaksi vuodeksi omaan kansioonsa apteekkikiireiden vuoksi.

-Kun jäin eläkkeelle elokuussa 2014, otin vanhan kansion taas esille ja aloin yhdistellä kertomuksia ja kuvia.

Kirja tuo esille vuoteen 2014 asti muun muassa kunkin apteekkarin kohdalla alan merkittävimpiä käänteitä.

-Toivottavasti ne antavat osviittaa siitä, miten apteekkialan toiminta ja ilme ovat vuosien saatossa muuttuneet.

 

Vastoin Marja Hirvosen alkuperäistä tarkoitusta kirja laajeni käsittelemään myös farmasialainsäädännössä vuosien varrella tapahtuneita muutoksia, mikä lisäsi oleellisesti työmäärää.

-Jonkin verran jouduin tutustumaan myös Tammelan historiaan liittyviin teoksiin sekä hallussani oleviin muiden apteekkien historiikkeihin, hän toteaa.

Tammelan apteekin arkea ja juhlaa lähes 70 vuoden ajalta -teos sisältää varsinaisen tekstiosan lisäksi neljä liitettä. Niissä esitetään apteekkarien reseptimäärät, heidän matrikkelitietonsa, henkilökuntaluettelot ja lyhyt katsaus farmaseuttien koulutukseen ja historiaan.

Nykyisen koulukeskuksen parkkipaikan läheisyydessä kasvaa edelleen yksi vanhan puuapteekin omenapuista, samoin yksi pihavaahtera.

-Ne ovat muistoina silloisesta apteekin arkipäivästä, joka kuuluu mielestäni pienenä osana Tammelan paikalliseen historiaan, Marja Hirvonen arvioi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic