Lounais-Häme

Hitsi, mikä pula ammattilaisista!

Hämeen työ- ja elinkeinotoimiston alueella on puutetta monista teollisuuden ja rakentamisen ammattilaisista. Paljon pulaa Hämeessä ja lähialueella on etenkin hitsaajista ja kaasuleikkaajista.

Somerolla toimiva Oy Kart ab hakee parhaillaan hitsaajia, levyseppähitsaajaa sekä hiekkapuhaltajaa/esikäsittelijää. Toimitusjohtaja Sakari Vuorensola toteaa, että tuotantoon on tavoitteena saada hetimmiten kaikkiaan viisi työntekijää lisää.

-Ei ammattihitsaajia ja ammattilevyseppiä ole vapailla markkinoilla odottamassa.

-Sanoisin, että pitkän alan ammattilaiset ovat jo töissä tällä hetkellä. Sitten on väkeä hieman vähemmällä konepajapuolen kokemuksella tai vaihtelevalla työhistorialla eri työtehtävistä.

-Paljon joudumme kouluttamaan itse, pätevöittämään hitsareita tuotannossa.

 

Haku on tuottanut useita puhelinsoittoja ja hakemuksia.

-Mielenkiintoa on. Todella positiivinen alku, Vuorensola sanoo.

-Heti kun vain saamme sopivaa työvoimaa, kyllä palkkaamme.

Monessa muussa metallialan yrityksessä on vastaava tilanne. Yritykset joutuvat panostamaan henkilöstön pätevöittämiseen entistä enemmän.

 

Erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen Hämeen ELY-keskuksesta arvioi, että kevätkaudella julkistettavassa uudessa ammattibarometrissä hitsaajapula näkyy edelleen myös Forssan seudulla.

-Juuri tapasin hämeenlinnalaisen metalliyrittäjän, joka sanoi, että kaikki palkataan, ketä vain saadaan.

Forssan seudulla on ollut viime ajat avoimia hitsaajien ja kaasuleikkaajien työpaikkoja enemmän kuin Hämeenlinnassa. Eniten pulaa on tosin Lahden suunnalla.

-Länsi-Suomen tilanne vaikuttaa. Alueet kilpailevat näistä samoista tekijöistä, Paakkunainen sanoo.

Kolikon toisena puolena on se, että hitsaajia on edelleen myös työttömänä. Heidän osaamisensa ei Paakkunaisen mukaan välttämättä vastaa työnantajien tarvetta.

-Paljon on sitäkin, että kun työnantaja löytää sopivan ihmisen, on työnantaja valmis kouluttamaan hänet työtehtävään sopivaksi.

 

Työvoiman tarve on Vuorensolan mukaan ensisijaisesti kasvanut tilauskannan merkittävän nousun vuoksi viimeisen vuoden aikana. Lisäksi kolmen edellisen vuoden aikana on tapahtunut eläköitymistä isoista ikäluokista.

-Viime vuonna saatiin pääsääntöisesti korvattua eläköityneet, kun tuotantoon palkattiin kahdeksan kaveria.

Konepajayhtiö Kartin tuotantovahvuus on tällä hetkellä kolmisenkymmentä henkeä.

Kart hakee parhaillaan lisäksi tuotannon vetäjää ja tuotesuunnittelijaa.

 

Tilauskirja alkaa kohta olla täynnä kesälomiin asti.

-Tilanne on poikkeuksellisen vahva tällä hetkellä, Vuorensola summaa.

Kartin betoninkuljetuskalustopuolen liikevaihto kasvaa viidettä vuotta peräkanaa. Koko talon liikevaihto on kasvanut kolme vuotta.

 

Yhtiön kasvu on pääasiassa vientivetoista. Kartin liikevaihdosta yli 30 prosenttia on suoraa vientiä. Lisäksi yrityksen kotimaiset asiakkaat ovat vientiyrityksiä.

Kart on keskittynyt teollisuuden erikoiskoneiden valmistukseen mm. tilauskonepajana. Yritys valmistaa ja myy omina tuotteina betoninkuljetuksen ja -käsittelyn koneita ja laitteita sekä ympäristötekniikan koneita, mistä kertyy suurin osa liikevaihdosta.

Kart on vuonna 1960 aloittanut perheyhtiö. Se toimii Somerolla Lummetiellä noin 6000 neliön tuotantotiloissa.

Turun seudulla telakan vetovoima on vahva. Vuorensola uskoo, että Somero on riittävän etäällä, jotta työntekijöitä on heillekin saatavissa. Harva ajaisi Somerolta tai lähiseudulta päivittäin telakalle, jos tai kun työpaikka on löydettävissä läheltä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic