Lounais-Häme

Hiuksen ja hiuspohjan omilla ehdoilla

 

Luonnonmukaisuus ja kestävän kehityksen ajatus ovat kiinnostaneet parturi-kampaaja Jaana Seppää jo pitkään.

-Olen kierrättänyt kotona vuosikymmenet ja kokonaisvaltaisemminkin luonnon säästäminen on ollut lähellä sydäntäni, Seppä kertoo.

Niinpä ammatillisestikin on ollut luontevaa, että Seppä päätyy perustamaan oman ekokampaamonsa.

-Aloin jo pian parturi-kampaajaksi valmistumiseni jälkeen kiinnostua ekokampaajan lisäkoulutuksesta. Työn ohessa suoritettava lisäkoulutus kestää kymmenen kuukautta.

Ekokampaamo Luonnonkaunis avaa ovensa Forssan vanhalle kaupungintalolle.

-Kaikki kampaamossa käytetyt tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa. Värit, shampoot, hoitoaineet ja muotoilutuotteet eivät sisällä synteettisiä aineita.

Seppä on aiemmin tehnyt töitä synteettisillä tuotteilla ja sanoo, että eroja tuotteiden ominaisuuksissa on, mutta vuosien myötä ne ovat pienentyneet.

-Luonnonkosmetiikka on tehty jo vuosikymmenien ajan, joten täysin uudesta asiasta ei ole kyse. Tuotteet ovat kehittyneet ja luonnonkosmetiikka onkin jo melko lähellä synteettistä kosmetiikkaa ominaisuuksiltaan.

-Luonnonkosmetiikka on kuitenkin hoitavampaa eikä se tee haittaa hiukselle ja hiuspohjalle.

Esimerkiksi ekokampaamon hiusvärien suhteen ei tarvitse olla huolissaan, jos värjäysten väliin joskus jää lyhyempi väli. Värit valmistetaan kasveista, joilla on hiusta hoitavia vaikutuksia.

-Melkein parempi, mitä enemmän värjätään, Seppä tuumaa.

Kasvivärit eroavat synteettisistä myös siinä, että ne tarttuvat hiuksen pintaan, kun synteettiset imeytyvät hiuksen sisään.

-Silti kasviväritkin pitävät hyvin eikä niitä käyttävän tarvitse värjätä hiuksiaan sen useammin kuin synteettisilläkään värjäisi. Pikemminkin kasviväri lähtee hiuksesta pikkuhiljaa eikä selvää juurikasvua tule.

Tiettyjä rajoituksia ekologisilla kampaamotuotteilla kuitenkin on.

-Permanenttia ei ekokampaamossa voida tehdä. Permanenttiaineita ei luonnosta löydy, Seppä sanoo.

Ekokampaamossa hiukset myös leikataan ekologisesti.

-Kutsumme leikkausta energialeikkaukseksi. Kyse on siitä, että leikkaus pyritään tekemään hiuksen omilla ehdoilla ja luonnollisia kasvusuuntia noudattaen. Hiukset ja esimerkiksi pyörteet asettuvat paremmin. Ohennussaksia ei käytetä eikä veitselläkään leikata. Hius pidetään ehjänä, Seppä kertoo.

-Ekokampaamossa kyse on nimenomaan siitä, että kaikki tehdään hiusten ja hiuspohjan ehdoilla. Mikä on hiuksille ja hiuspohjalle on hyväksi. Siksi esimerkiksi intialainen päänhieronta on ekokampaamoissa tärkeä palvelu, koska se vaikuttaa hiuksiin ja hiuspohjaan. Hiuspohjan verenkierrolla on suuri merkitys hiuksen ja hiuspohjan kunnolle.

Apuna sopivien hoitojen ja tuotteiden valinnassa on mikrokamera, joka suurentaa hiuksen ja hiuspohjan 200-kertaiseksi.

-Sen avulla pystyy todella näkemään, missä kunnossa hius ja hiuspohja ovat, Seppä toteaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti