Lounais-Häme

HKScan kehittää arvoketjuaan tilalta haarukkaan

HKScanin toimitusjohtajana neljättä viikkoa työskentelevä Jari Latvanen ei ole viihtynyt omassa toimistossaan, vaan hän on kiertänyt lihakonsernin tuotantolaitoksia tutustumassa henkilökuntaan ja tuotantoon. Eilen vuorossa oli Forssa.

-Forssassa on selkeästi tekemisen meininki. On hienoa nähdä se kehitys, joka 2000-luvun alusta on tapahtunut. Ammattitaito lihanleikkuussa on kasvanut, ja oli ilo nähdä kuinka lihanleikkuuta täällä opetetaan nuoremmille tekijöille. Tarvitsemme tätä yhteen hiileen puhaltamista, Latvanen sanoo.

Latvasen vierailu ajoittuu keskelle kinkkusesonkia. Kaikkiaan Forssasta lähtee joulumarkkinoille noin kolme miljoonaa kinkkukiloa lähes parina kymmenenä tuotteena massiivisesta juhlakinkusta 1,5 kilon kinkkurulliin. Kinkkumarkkinoilla HKScan on volyyminsa myynyt jo markkinoille, ja tuorekinkkujen valmistus on aloitettu pikkujoulusesongin alettua.

Latvanen haluaa kehittää HKScania lihatalona asiakaslähtöisempään suuntaan. Nyt kehitystä viedään innovaatiot ja tuotekehitys kärjessä. Samalla myös lihaketjun arvoja ja puhtautta halutaan tarjoilla paremmin kuluttajille.

Latvanen puhuu mielellään lihantuotannon arvopohjasta tilalta aina haarukkaan saakka. Hänen mielestään suomalainen kuluttaja ei ole kovin hyvin perillä siitä arvokkaasta työstä, jota maatiloilla tehdään eläinten hyvinvoinnin eteen. Sama ketju ulottuu myös kuljetuksiin ja teurastamoon saakka.

Latvanen sanoo lihaketjun arvoa nostavan Pohjoismaissa lihantuotanto, jossa eläimille ei varmuuden vuoksi syötetä antibiootteja, kuten Keski-Euroopassa. Tuotantoeläinten olot ovat aivan toisella tasolla kuin Romaniassa, Saksassa tai Belgiassa.

Ydinkysymys on se, kuinka kuluttajat saadaan ostopäätöksillään tukemaan kotimaisen tuotantoketjun säilymistä ja kehittämistä myös jatkossa.

-Ehkä olemme olleet ruokaketjun esilletuonnissa liian akateemisia. Tiloilla ja koko tuotantoketjussa tehdään hyvää työtä, joka pitäisi tuoda nykyistä paremmin kuluttajien tietoon, Latvanen sanoo.

Lihan puhtaudella on merkityksensä myös vientimarkkinoiden avaamisessa. Tällä hetkellä HKScanissa odotetaan vielä vientiporttien aukeamista Kiinaan.

Jo tällä hetkellä tosin HKScan vie sianlihaa esimerkiksi Hongkongiin. Sen lisäksi sianlihaa viedään Japaniin, Yhdysvaltoihin, Uuteen-Seelantiin ja Koreaan.

Lihan on oltava korkealuokkaista ja oikein paloiteltua. Lähtökohtana on se, että esimerkiksi Japanissa syödään jopa raakaa sianlihaa. Japanissa puhtaista raaka-aineista ollaan eri ravintolaketjuissa todella kiinnostuneita. Viennin avaaminen etenee tällä hetkellä viranomaistietä Eviran sekä maa- ja metsätalousministeriön avustuksella.

Latvanen ei lähde avaamaan sitä miksi Atrialla on jo nyt sianlihan vientilupa Kiinaan, mutta HKScanilla ei vielä. Forssan teurastamo on käynyt lävitse vientitarkastuksen, joten nyt odotetaan vain viranomaismenettelyn etenemistä. Latvanen arvioi, että HKScan saa purettua sikaruuhkansa vielä tämän vuoden aikana.

Tilastot kertovat lihankulutuksen olevan Suomessa kasvussa. Latvanen kertoo, että kymmenen vuoden aikana vegaanien prosentuaalinen osuus on noussut vain yhdellä prosenttiyksiköllä kaikkiaan kuuteen prosenttiin. Latvanen kaipaa ruokakeskusteluun enemmän maalaisjärkeä. Oman perheensä joulupöytään hän on valmistamassa kaikkiaan kolmea kinkkua. Rypsiporsaskinkku ja juhlakinkku saavat seurakseen vielä punasuolatun ruotsalaiskinkun. FL

 

Jari Latvanen
Latvanen on 52-vuotias MBA.Hän johti ennen valintaansa HKScanin toimitusjohtajaksi Stora Enson kuluttajapakkauskartonkeja valmistavaa Consumer Board -divisioonaa vuoden 2015 alusta alkaen. Hän oli myös Stora Enson johtoryhmän jäsen.Latvanen on työskennellyt Findus Nordicin toimitusjohtajana, useissa johtotehtävissä Nestléllä sekä myynti- ja kaupallisena johtajana HK Ruokatalossa vuosina 1995–2000, joten HKScan on hänelle tuttu konserni.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti