Lounais-Häme Forssa

HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä: "Forssan yksikkö merkittävä osa HKScanin Suomen toimintoja"

HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä luottaa, että HKScan saa kurssinsa käännettyä. Onnistunut osakeanti mahdollistaa talouden hallitun tasapainottamisen. Rauman siipikarjayksikön kehitystä Hemmilä luonnehtii myönteiseksi. Kuva: HKScan
HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä luottaa, että HKScan saa kurssinsa käännettyä. Onnistunut osakeanti mahdollistaa talouden hallitun tasapainottamisen. Rauman siipikarjayksikön kehitystä Hemmilä luonnehtii myönteiseksi. Kuva: HKScan

Talousvaikeuksissa painiva HKScan julkisti torstaina puolivuosikatsauksensa. Tulos on edelleen negatiivinen, mutta tunnelmat olivat siitä huolimatta positiivisen puolella. Syitä on kaksi. Huhti–kesäkuun tulos oli pakkasella 2,5 miljoonaa, kun lukema vuotta aikaisemmin oli -16,6 miljoonaa. Rahavirta ennen investointeja oli tammi–kesäkuussa kääntynyt -28,9 miljoonasta eurosta 5,6 miljoonaa voitolliseksi.

Toinen uskoa pönkittävä seikka on onnistunut osakeanti, minkä ansiosta HKScanin rahoituspohja on nyt vakaa. HKScan keräsi osakeannilla 71,9 miljoonaa euroa.

– Välitöntä uhkaa rahoituspohjan pettämiselle ei ole, HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä tiivistää.

Talous kuntoon kolmessa vuodessa

HKScanin toimitusjohtajana helmikuussa aloittanut Hemmilä korostaa, etteivät HKScanin ongelmat ole toimialasidonnaisia, vaan HKScan-sidonnaisia. Yhtiön uusi johtoryhmä on valmistellut kolmevuotisen turnaround-ohjelmaa, jonka tavoitteena on palauttaa yhtiön kannattavuus toimialan johtavien yritysten tasolle.

Hemmilä jakaa HKScanin ongelmat kahteen osaan.

– Toinen puoli ongelmista liittyy Rauman siipikarjayksikköön. Toinen puoli on muita asioita, ja nämä asiat eivät ole absoluuttisia totuuksia vaan näkemyksiä.

Toiminnan tervehdyttämisessä Hemmilä nostaa suureen rooliin tulosvastuun jalkauttamisen maatasolle.

– On tärkeää saada sidottua tulosvastuuta myös alemmalle organisaatiotasolle ja vahvistaa johdon toimialaan liittyvää osaamista.

Hemmilä ei kommentoi, missä vaiheessa kolmivuotissuunnitelmaa HKScanin on määrä olla jälleen voitollinen. Tulosparannusohjelman sisältö sekä yhtiön päivitetty strategia kerrotaan jälkimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Forssan yksikköön investoidaan

Pörssiyhtiönä HKScan ei avaa Forssan tuotantolaitoksen lukuja, mutta Hemmilä luonnehtii Forssaa tärkeäksi osaksi HKScanin Suomen toimintoja.

Sianlihantuotanto on vähentynyt Suomessa vuosia, viime vuonna jopa seitsemän prosenttia, ja laskun ennakoidaan jatkuvan. Hemmilän mukaan tuotannon lasku voi tarkoittaa teurastukseen muodostuvaa ylikapasiteettia. Kysymykseen, voidaanko Forssan yksikköä pitää itsestäänselvyytenä, Hemmilä ei vastaa, mutta korostaa Forssan yksikön merkitystä osana HKScanin toimintoja.

– HKScan teurastaa Suomessa lihasikoja vain Forssassa, Hemmilä alleviivaa ja tuo esiin Forssan eteen tehtävää kehitystyötä.

– Tuorein suuri investointi Forssassa oli kinkun automaattileikkuri. Tällä hetkellä suunnitellut investoinnit ovat ylläpitäviä, mutta Kiinan-vienti voi tuoda tarpeita myös uusinvestoinneille.

Hemmilän mukaan Kiinan-viennillä ei ole toistaiseksi ollut vaikutusta konsernin tulokseen, vaikka vienti on kehittynyt odotetusti. Tavoitteeksi asetettiin viennin kasvu 9 miljoonaan kiloon vuonna 2020, ja suunta on suotuisa. Vientiä edesauttaa Kiinassa raivoava afrikkalainen sikaruttoepidemia.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi viime viikolla kallistuvasta joulukinkusta. Hemmilä ei tarkemmin avaa neuvottelujen onnistumisista kaupan kanssa, mutta vahvistaa myyntihintojen nousseen ylöspäin raportointijakson aikana. Osaltaan tähän on vaikuttanut sianlihan maailmanmarkkinahintojen nousu.

Toimitusjohtajalta kehuja Forssalle

Hemmilä vieraili Forssassa pari viikkoa sitten ja huomioi yksikön hyvän kehityksen ja vahvan otteen työturvallisuuden kehittämisessä. Hän kiittelikin Forssan tämänhetkistä hyvää tekemistä.

– Saumaton yhteistyö yhtiön johdon ja henkilöstön välillä on juuri sitä, mitä tarvitsemme yhtiön käännevaiheessa, Hemmilä linjaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic