Lounais-Häme Forssa

HKScanin tulos jatkaa tappioiden tiellä – Rauman siipikarjayksikön käynnistämiskustannukset olleet tammi–syyskuussa vajaat 31 miljoonaa euroa

Rauman siipikarjayksiköllä suuri vaikutus niin tappioihin kuin velkaantumiseen.

HKScan-konserni jatkoi tappiollisen tuloksen tekoa heinä-syyskuussa. Ajanjakson liikevoitto painui yli 10 miljoonaa euroa miinukselle. Raumalla käynnistetyn siipikarjatuotteita valmistavan laitoksen vaikutus negatiivisessa tuloksessa oli ajanjaksona 8,1 miljoonaa euroa.

Vuoden alusta syyskuuhun liiketappio on 45,3 miljoonaa euroa. Rauman yksikön käynnistämiskustannukset ja käynnistämiseen liittyvät kustannukset materiaalihävikkeineen ja menetettyine myynteiseen aiheuttivat tammi–syyskuussa vajaan 31 miljoonan euron vaikutuksen tulokseen.

Osavuosikatsauksessa kuitenkin todetaan, että Rauman yksikön käynnistymisvaikeuksien vaikutus liiketuloksen negatiivisuuteen on supistunut ja yksikön toimintakyky parantunut.

HKScanin nettovelka on kaikkiaan 305,6 miljoonaa euroa. Velan voimakas kasvu on johtunut pääasiassa investoinneista Rauman siipikarjayksikköön.

Heinäkuussa HKScan ilmoitti toteuttavansa 40 miljoonan euron tehostamisohjelman.

Viime kuussa HKScan kertoi osana ohjelmaa vähentävänsä Forssan yksikön henkilöstöä 55 henkilöllä. Työt päättyvät noin joka kymmenenneltä tekijältä. Konserni varautuu myös lomautuksiin. Tavoitteena on löytää kotimaassa noin seitsemän miljoonan euron säästöt.

Keskiviikkona julkistetussa osavuosikatsauksessa toimitusjohtaja Jari Latvanen toteaa kolmannen vuosineljänneksen ja koko alkuvuoden olleen tulokseltaan selvä pettymys.

– Rauman yksikön tehokkuutta ja taloudellista suorituskykyä parannetaan edelleen.

Tämän vuoden aikana HKScan on lakkauttanut useita kannattamattomia tuotteita ja tuonut markkinoille uusia, innovatiivisia tuotteita.

Osavuosikatsauksen mukaan merkittävä virstanpylväs on huhtikuussa alkanut sianlihan vienti Forssan tuotantoyksiköstä Kiinaan. Vientitoimien kerrotaan edistyvän hyvin.

HKScan laski liikkeelle syyskuussa 40 miljoonan euron hybridijoukkovelkakirjalainan vahvistaakseen konsernin pääomarakennetta ja rahoitusasemaa. Hybridilainan korko on kahdeksan prosenttia eikä sillä ole eräpäivää.

HKScanilla on oikeus lunastaa laina takaisin ensimmäistä kertaa viiden vuoden kuluttua. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat