Lounais-Häme

HKScanin Vantaan yksikössä lakkoili noin 550 elintarviketyöläistä, yhtiö kokee joutuneensa sijaiskärsijäksi

Helsinki
03.10.2018, 16:50

Kotimaa

HKScanin viestintäjohtaja Mikko Saariahon mukaan yhtiö kokee joutuneensa sijaiskärsijäksi hallituksen ja ammattiliittojen väliseen kiistaan. Elintarviketyöläisten liitto SEL julisti vuorokauden mittaiseen poliittiseen lakkoon neljä yhtiön yksikköä Vantaalla, Forssassa, Mikkelissä ja Outokummussa. Lakolla vastustetaan hallituksen valmistelemaa lakiesitystä irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä.
– Poliittisen lakon syyt eivät esimerkiksi meidän yhtiöön liity suoraan millään tavalla, Saariaho sanoo STT:lle.
Saariahon mukaan lakosta tekee erityisen kuormittavan se, että kulunut kuiva kesä heikensi satokautta.
– Meillä on alkutuotannossa heikko kannattavuus, jota kesän kuivuus entisestään pahensi. Tällä taustalla voi sanoa, ettei tämä (lakko) ainakaan helpota tilannetta, kun mietitään kotimaista ruoantuotantoa ja sen kilpailukykyä jatkossa.
Saariahon mukaan HKScan ei vielä ole arvioinut lakon taloudellisia vaikutuksia. Se on kuitenkin jo heijastunut esimerkiksi eläinten kuljetuksiin tiloilta tuotantolaitoksiin.
– Sovittuja kuljetuksia on jouduttu siirtämään, mikä aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä koko ketjussa.
Kauppojen kanssa lakkoon on varauduttu jo viime viikosta alkaen, mutta tuotantokatkos voi silti näkyä myös niiden valikoimissa, Saariaho sanoo.
Vantaalla yhtiöllä on henkilöstöä kaikkiaan yli 800, Forssassa noin 600, Mikkelissä yli 200 ja Outokummussa noin 150 henkilöä.
Työnantajan näkemys on, että liitot eivät voi velvoittaa jäseniään osallistumaan tämänpäiväisen lakon kaltaiseen poliittisen mielenilmaukseen.
– On siellä myös sellaisia tapauksia, että töissä ollaan. Lakon vaikutukset ovat kuitenkin tuntuvia, Saariaho kuvailee yhtiön tuotantolaitosten tilannetta.
HKScanilla on Suomessa noin 2 900 työntekijää ja se on liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin elintarvikealan yritys.

Teollisuusliitto, Pro ja PAM ylityökiellossa

Pääluottamusmies Ville Vatkan mukaan lakkopäivä HKScanin tuotantoyksikössä Vantaalla on sujunut rauhallisesti. Noin 550:tä elintarvikeliittolaista edustava Vatka on seurannut tehtaan tilannetta vuoronvaihtojen aikoihin.
– Päivä on mennyt ihan niin kuin kuuluukin eli ketään edustamistani ihmisistä ei ole ollut töissä, Vatka sanoo STT:lle.
Työnantajapuolelta ei perinteisesti heru ymmärrystä poliittisille lakoille, mutta Vatka ei kuitenkaan usko, että asia hiertäisi työpaikalla pitkään.
– Eivät nämä yleensä ole jääneet hiertämään, vaikka työnantaja sopivissa tilanteessa aina muistuttaa, paljonko lakot tulevat maksamaan, Vatka kuvailee.
Liiton jäsenistössä lakon perusteet ymmärretään varsin laajasti, Vatka arvioi.
– Moni on sanonut, että vaikka tämä ei juuri nyt kosketa suoraan meitä, on lähipiirissä ihmisiä, joita laki saattaa tulla koskemaan.
Yhteensä SEL:lla oli lakkokohteita 15 ja lakon piirissä noin 4 500 työntekijää.
Teollisuusliiton tämänpäiväinen lakko puolestaan koski noin 150:tä suurten teollisuusyritysten toimipistettä ja lakon piirissä oli noin 22 000 työntekijää. SEL:in ja Teollisuusliiton kanssa osin samoissa kohteissa lakkoilivat myös Palvelualojen ammattiliitto PAM, Sähköliitto ja toimihenkilöiden Ammattiliitto Pro.
Teollisuusliitto ja Pro jatkavat edelleen ylityökieltojaan, PAM aloitti omansa keskiviikkona. Sähköliitolla ja SEL:lla ylityökieltoa ei ole.

Turun telakalla lakkopäivä alkoi rauhallisesti

Turussa Meyerin telakan pääportilla lakkoaamu alkoi rauhallisissa tunnelmissa. Teollisuusliiton huomioliiveihin pukeutuneet lakkovahdit olivat paikalla, mutta samalla telakan porteista virtasi sisään seitsemäksi työvuoroihinsa kiirehtiviä ihmisiä.
Vaikka lakko koskee noin 900:aa Teollisuusliiton Meyerillä töissä olevaa jäsentä, jatkavat esimerkiksi alihankkijoiden työntekijät töitään tavallisen tapaan, kertoi lakkovahtina ollut varapääluottamusmies Pasi Vänni STT:lle.
Telakan alueella käy päivittäin töissä noin 4 500 ihmistä, joista noin 2 000 on Meyerin omia työntekijöitä, sanoo Meyer Turun viestintäpäällikkö Tapani Mylly STT:lle.
Lakon vaikutuksia tai töistä pois jääneiden työntekijöiden määrää Meyer ei Myllyn mukaan kommentoi.
– Tällä kertaa ollaan päädytty sellaiseen linjaan, että ei olla antamassa haastatteluja aiheeseen liittyen, hän sanoo.
Mylly ei myöskään kerro telakan linjauksen taustoja.
Syyskuun puolivälissä telakka arvioi Lännen Medialle, että Teollisuusliiton, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n ja Ammattiliitto Pron silloiset ylityökiellot aiheuttivat noin 200 000 euron ylimääräiset kustannukset viikossa.

”Jäsenistö suhtautunut lakkoon vaihtelevasti”

Telakalla Teollisuusliiton jäsenistö on suhtautunut lakkoon vaihtelevasti, Pasi Vänni kertoo. Suurin osa puoltaa hänen mukaansa lakkoa ja sen perusteluja, mutta myös vastustajia löytyy. Noin 90 prosenttia Meyerin telakalla alan töitä tekevistä kuuluu Teollisuusliittoon, Vänni sanoo. Myös Ammattiliitto Prohon kuuluvaa työnjohtoa on lakossa.
Portilla lakkovahdit päivystävät tänään vuoronvaihtojen yhteydessä. Seuraavaksi portille oli määrä kokoontua kolmelta iltapäivällä.
– Työnantaja on yrittänyt houkutella ihmisiä töihin. Toivon, että liiton kaikki noin 900 työntekijää ovat tänään lakossa, Vänni sanoo.
Meyerin Turun telakalla lakkoilevat myös Sähköliiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin työntekijät.
Meyer Turku on suurimpia teollisuusalan työnantajia Varsinais-Suomessa.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4088701/Hyvassa+iskussa+oleva+Meyer+Turun+telakka+karsii+tuntuvasti+ylityokiellosta++kustannukset+jopa+200+000+euroa+viikossa

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti