Lounais-Häme Forssa

HKScanin YT-neuvottelut jatkuvat ensi viikolle – Forssassakin hermostunut tunnelma

Forssankin yksikköä koskevat HKScanin yt-neuvottelut jatkuvat vielä tällä viikolla. Tunnelma on ollut työntekijäpuolella hermostunut.
Forssan seudulla on paljon elintarviketeollisuutta. Kuva HKScanin tehtaalta.

HKScan kertoi kesäkuun lopussa aloittavansa loppukesällä yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat Forssan, Vantaan, Mikkelin, Paimion ja Outokummun yksiköitä.

Yt-neuvotteluja on lykätty useaan otteeseen. Edellinen neuvottelupäivä oli perjantaina, kertoo Forssan tuotantolaitoksen varapääluottamusmies ja ammattiosaston puheenjohtaja Janne Nieminen. Viimeiset neuvottelut on tarkoitus pitää 20. syyskuuta eli torstaina.

Neuvottelut koskevat Suomessa yhteensä noin 1500 työntekijää tuotannon ja logistiikan puolelta. Työntekijöistä jopa 211 henkilön työsuhde voi päättyä.

– Edelleen samojen lukujen kanssa painitaan. Kaikki eri variaatiot työn tehostamiseksi ovat yhä pöydällä, Nieminen sanoo.

Viime vuonna valmistunut broileritehdas Raumalla ei kuulu neuvottelujen piiriin.

Myöskään tuotannon ja logistiikan toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt eivät ole osa neuvotteluita. Viime vuoden neuvotteluissa HKScanista lähti 160 toimihenkilöä.

– Onhan tunnelma ollut hyvin hermostunut loppukesän aikana, kun oman työpaikan puolesta pelätään, Nieminen sanoo.

Tuotantotoimintojen tehostamisella yhtiö pyrkii parantamaan liiketoimintansa kannattavuutta ja kilpailukykyä.

HKScan kertoi vuosi sitten elokuussa aloittavansa strategisen muutosprosessin, jossa yhtiö on vielä alkuvaiheessa sen Suomen markkina-alueesta vastaavan johtajan Kati Rajalan mukaan.

– Strategian keskiössä on kuluttaja, jota palvellaksemme johdamme ruoan arvoketjua tilalta haarukkaan saakka, Rajala kertoo.

Uudessa strategiassa myös Forssan yksiköllä on roolinsa, kun yhtiö on uudistanut mainontaansa.

– Forssan yksikön näkökulmasta katsottuna siellä valmistetut HK Rypsiporsas -lihat ovat olleet näkyvästi esillä, Rajala toteaa.

Forssan yksikön kuluvaan vuoteen ja tulevaisuuteen liittyy myös HKScanin vuodenvaihteessa saama lupa viedä Kiinaan sianlihaa.

Ensimmäinen erä Forssan tehtaalta Kiinaan lähti huhtikuussa.

– Vienti avaa koko tuotantoketjulle uusia ansaintamahdollisuuksia ja luo uskoa suomalaisen ruoantuotannon kansainväliseen kilpailukykyyn. Viennin kasvattamisella yritys voi tukea myös suomalaista alkutuotantoa, HKScanin Tanskan liiketoiminnoista ja viennistä vastaava johtaja Jukka Nikkinen toteaa.

Ensimmäisen vuoden aikana yhtiön tavoitteena on viedä Kiinaan noin kolme miljoonaa kiloa sianlihaa Kiinaan. Tavoite on kolminkertaistaa volyymi vuoteen 2020 mennessä. Tämän päivän sianlihantuotantoon suhteutettuna tämä merkitsee sitä, että vähintään viisi prosenttia suomalaisista sioista päätyisi HKScanin kautta kiinalaisiin ruokapöytiin.

Nikkinen kertoo, että Kiina-lihasta voi nousta näin ollen Forssan yksikön valtti tulevaisuudessa.

– Sianlihaa viedään Forssan yksiköstä jo nyt erittäin vaativille markkinoille, kuten Japaniin. Olemme tottuneet vastaamaan vaativien asiakkaiden tarpeisiin, ja Kiinan viennin aloitus on yksi osoitus tästä, Nikkinen kertoo. FL

Konsernin alkuvuosi lukuina

Tammi-kesäkuussa 2018 HKScan oyj:n liikevoitto oli

-35,5 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti -4,2.

Vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla luvut olivat -17,3 ja -2,0.

Liikevaihto oli ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana

844,5 miljoona euroa, reilu 35 miljoonaa euroa vuoden takaista vähemmän.

Osakekohtainen tulos oli -0,63 euroa.

Rahavirta ennen investointeja oli -34,6 miljoonaa ja ennen rahoituskuluja ja rahoitusta -103,3 miljoonaa euroa.

Nettovelka oli

317,1 miljoonaa ja nettovelkaantumisaste 102,6 prosenttia.

Rauman yksikön käynnistykseen liittyvien haasteiden vaikutus konsernin tammi–kesäkuun vertailukelpoiseen liikevoittoon oli -22,7 miljoonaa euroa.

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic