Lounais-Häme Kanta-Häme

Kanta-Hämeeseen toivotaan miljoonien pottia sote-rahoista - Yksi painopiste nuorten mielenterveyspalvelut

Nuorten mielenterveyspalvelut ovat yksi painopiste, kun ministeriö jakaa rahaa maakuntien sote-hankkeisiin.
Nuorten mielenterveyspalvelujen parantaminen on yksi tulevien hankerahojen painopisteistä. Tavoitteena on nopeuttaa avun saamista.

Kanta-Hämeeseen toivotaan usean miljoonan euron suuruista pottia sosiaali- ja terveysministeriön hiljattain haettavaksi tulleista valtionavuista.

– Maakunnan strateginen kehittämisryhmä on jo aiemmin listannut kehittämiskohteita, ja nyt pitää katsoa, mitkä niistä sopivat ministeriön kriteereihin, sanoo Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg.

 

Ministeriö avasi tammikuussa kaksi hakua, jotka liittyvät valmisteilla olevaan sote-uudistukseen. Rahaa voi hakea palveluiden saatavuuden parantamiseen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman kautta sekä alueelliseen yhteistyöhön ja yhteiseen valmisteluun.

– Tässä on mahdollisuus tehdä nyt arjen palvelujen kehittämistyötä, joka jäi edellisellä hallituskaudella tavallaan maakuntavalmistelun jalkoihin ja toisaalta jatkaa sitä tekemistä, mikä keskeytyi edellisen valmistelun päättyessä, sanoo projektipäällikkö Niina Haake Hämeen liitosta.

 

Nyt hakuun tulleita rahoja on haettava maakunnallisesti ja käytännössä haut valmistellaan Hämeen liitossa. Suunniteltujen hankkeiden pitää kattaa 80 prosenttia maakunnan väestöstä. Yksittäisten kuntien yksittäisiin hankkeisiin ei siis ole rahaa tarjolla näissä hauissa.

Nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantaminen on yksi painopistealueista, joka mainitaan ministeriön hakuoppaassakin.

– Kyseessä ovat nimenomaan peruspalvelut eikä pelkästään terveydenhuollon vaan myös sosiaalitoimen puolella. Konkreettisena tavoitteena on esimerkiksi, että asiakas pääsee esimerkiksi palvelutarpeen arviointiin aiempaa nopeammin, Haake kertoo.

 

Haaken mukaan ennen hakemusten tekoa käydään tiivis priorisointikierros, jossa kysytään maakunnan kuntien kantaa eri kaavailuihin ja niiden tärkeysjärjestykseen.

– Vielä on liian aikaista sanoa, miten hankkeet näkyvät tulevaisuudessa asiakkaille, kun konkreettisia kohteita vasta mietitään. Helmikuun puolivälin jälkeen tiedetään jo paljon enemmän, Haake sanoo.

Kuntien tulee kevään aikana päättää, lähtevätkö ne mukaan hankkeisiin.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman kautta maakunnille jaettavaksi on varattu yhteensä 70 miljoonaa euroa tänä vuonna. Rakenneuudistuksiin on varattu 120 miljoonaa euroa. Hankkeiden hakuaika päättyy maalikuun lopussa.

Niina Haaken mukaan kevään aikana on tulossa lisäksi erityishakuja, joiden kautta ministeriö rahoittaa esimerkiksi lastensuojeluun liittyviä hankkeita. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic