Lounais-Häme Forssa

Hoitotyön sanansaattajat: "Me kerromme, mitä sairaanhoitajan työ todella on"

Kun uudet opiskelijat tarvitsevat tietoa, paikalle kurvaa Sairaanhoitajaliiton valkea paku.
Emmi Pekkonen (vas.) ja Niina Tuomola (oik.) selvittivät tehtävässä hoitotoimenpiteet "huonovointisuudesta ja hengenahdistuksesta kärsivälle 76-vuotiaalle Pekalle". Kaisu Heliölä näyttää, miten NEWS-kortti toimii.

Aina sinne, missä uusia sairaanhoitajia syntyy. Niin toimii Pakulla pihaan -kiertue.

Kuten tänä tiistaina, Hämeen ammattikorkeakoulun yksikön pihalla Forssassa, Sairaanhoitajaliitto saapuu kimpsuineen ja kampsuineen kertomaan, miten se voi uutta hoitajaopiskelijaa auttaa.

– Meillä on pieni jäsenmaksu, jota vastaan saa esimerkiksi apurahoja, urapalvelua, yrittäjäetuja ja jäsenneuvontaa. Julkaisemme tieteellistä lehteä, jonka artikkeleita opiskelijat joutuvat käyttämään usein lähteenä, kertoo Sairaanhoitajaliiton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Johanna Parmanen.

Sairaanhoitajaliitto on ammatillinen liitto, ei ammattiliitto, joten sillä ei ole työttömyyskassaa Tehyn tai vastaavan liiton tavoin.

– Me kerromme, mitä sairaanhoitajan työ konkreettisesti on. Taloudellisen edunvalvonnan liitot taas kertovat, mitä sairaanhoitajan työstä maksetaan. Tällainen kiteytys, naurahtaa Etelä-Hämeen sairaanhoitajat ry:n puheenjohtaja Kaisu Heliölä.

– Sairaanhoitajien hyvinvointiin liittyvät asiat ovat enemmän meidän alaamme. Yritämme keksiä niihin ratkaisuja ja teemme aika paljon yhteistyötä eduskuntaan asti. Yritämme saada päättäjiä ymmärtämään työn vaativuutta, Parmanen jatkaa.

Ruusunpunaisia kuvitelmia, niitä on hoitoalalle haluavan turha elätellä. Liiton aktiivien mukaan opiskelijatkin ovat pyytäneet, että heille kerrottaisiin, mitä ammatti todellisuudessa pitää sisällään.

– Valmistuin viisitoista vuotta sitten sairaanhoitajaksi. Sen jälkeen työhön on tullut tietynlainen kiire, paine tehdä sitä, Heliölä kertoo.

Parmasen mukaan resurssit ovat nyt pienemmät kuin ennen: aika ei työssä enää riitä kaikkeen. Usein juuri sairaanhoitajista puhuttaessa esiin nousee käsite työuupumus. Siksi liitto informoi myös, miten jaksaa vaikeassa työssä paremmin.

– Yksi huolenaihe on, miten saada ihmiset pysymään alalla. Vaikka on tulijoita ja töitä, niin ehkä monelle valkenee vasta työelämään päästyään, miten rankkaa homma todella on. Palkka ei vastaa työn ja koulutuksen vaativuutta, Parmanen harmittelee.

Palkka-asioihin Sairaanhoitajaliitto ei ota kantaa niin aktiivisesti kuin Tehy, mutta vie viestiä yhtä lailla eteenpäin.

– Vaikka jatkuvasti kaikissa kyselyissä näkee, että yhteiskunnassa sairaanhoitajan ammatti on todella arvostettu, toivoisi myös, että se näkyisi palkassa. Tätä työtä tehdään kuitenkin potilaan hyväksi.

– Tämä oli tosi kiva tapahtuma, iloitsee forssalainen Emmi Pekkonen.

Ensimmäisen vuoden opiskelija lähti sairaanhoidon pariin mielenkiinnosta alaa kohtaan. Myös siksi, koska perheestä löytyy hoitajataustaisia ihmisiä.

– Sairaanhoitajan työssä on paljon eri asioita, mikään päivä ei ole samanlainen. Todella moniulotteinen ala, ainakaan ei varmasti jää työttömäksi.

Sekä Pekkonen ja hänen ystävänsä Niina Tuomola Jokioisilta halusivat opiskella Forssassa. Näin ei tarvinnut muuttaa isoon, tuntemattomaan kaupunkiin ilman tukiverkostoa.

– Saimme hyvin kaikkea uutta tietoa Sairaanhoitajaliitosta, ja Tehystä ja NEWSistä en tiennyt aiemmin mitään. Liityimme juuri liittoon. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic