Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan kuvataidekoulu pakkasi taiteen elämykset matkalaukkuihin

Forssan kuvataidekoululaiset valmistivat taide- ja tarinasalkkuja, jotka kulkevat ikäihmisen luota toiselle. Salkusta löytyy Suomen luonto ja tähtitaivaan loputon avaruus.
Miina Pääjärvi ja Iida Lepänkoski pääsivät esittelemään ensimmäisen laukun humppilalaiselle Terttu Härmälle. Mukana yllätystä avaamassa oli Maikku Aho. Kuva: Tapio Tuomela
Miina Pääjärvi ja Iida Lepänkoski pääsivät esittelemään ensimmäisen laukun humppilalaiselle Terttu Härmälle. Mukana yllätystä avaamassa oli Maikku Aho. Kuva: Tapio Tuomela

Vanha muovinen matkalaukku on päältä päin vaatimattoman ruskea ja parhaat päivänsä nähnyt. Kun laukun kannen avaa, sieltä paljastuu suomalaista luontoa eläimineen ja ääretön avaruus, jota riemullisesti halkoo koira.

Laukun sisältö on Forssan kuvataidekoulun ryhmän käsialaa. Laukkuun syntyi kaksi erilaista pienoismaisemaa, jotka kuuluvat kuitenkin olennaisesti yhteen. Avaruudessa kumottavan kuun alla elävät elämäänsä suomalaiset metsän eläimet.

Luonto on kaikille rakas

Idea sisällöstä syntyi Maikku Ahon vetämässä 11–12-vuotiaiden oppilaiden ryhmässä. Ryhmä pohti yhdessä, millainen voisi vanhuksille tarkoitetun taidelaukun sisältö olla.

Kun luonto on lapsille rakas, on se varmasti aikuisille ja vanhoillekin, lapset järkeilivät. Mukana työssä olivat myös Miina Pääjärvi ja Iida Lepänkoski.

Mitä metsässä tapahtuu?

– Voi olla, että tuo susi vaanii tuota joutsenta, ja karhuemo suojelee poikastaan, tytöt kertovat.

– Laukun ympärille syntyi heti pienempi innokkaiden ryhmä, mutta koska teemme työtä yhdessä isossa tilassa, kaikki osallistuivat heittelemällä ideoita laukun sisällöstä ja toteutuksesta, Aho kertoo.

Vanhat laukut kuvataidekoulu sai lahjoituksina ja myös muita tarvittavia materiaaleja etsittiin kierrätyksen keinoin. Esimerkiksi joulukoristepallosta syntyi sopiva avaruuskypärä koiralle.

Pienessä matkalaukussa on ääretön avaruus. Kuva: Tapio Tuomela
Pienessä matkalaukussa on ääretön avaruus. Kuva: Tapio Tuomela

Kädensijasta kantaen kodista kotiin

Laukun sisäpinnat on maalattu ja yksityiskohdat rakennettu paperimassasta, keramiikasta, puusta ja villasta. Ne on liimattu tiukasti kiinni taustaansa, jotta Wallaton oy:n henkilökunnan mukana kodista kotiin kulkevaa salkkua voi kantaa kädensijasta.

– Kyllä on taitavaa työtä. On se hyvä, että nuorilla on tällaisia harrastuksia, kiittelee humppilalainen Terttu Härmä, joka pääsi ensimmäisenä kurkkaamaan salkkuun.

Avaruudessa tuikkivat myös pienet patterivalot, joiden loisteessa leijuu harmaa koira kuono pitkällä.

– Se on se Laika, Härmä muistaa.

– Kyllä tämä on hieno. Otetaankos Terttu tämä joskus mukaan, kun mennään Matkun kylätalolle syömään, kysyy Wallattoman Pauliina Mero.

– Kyllä siellä miehet ihmettelisivät, Härmä naurahtaa.

Taide kiinnostaa kädentaitajaa

Taidesalkun tutkiminen saa Terttu Härmän kertomaan omasta käsityöharrastuksestaan. Salkkua ihailee myös Wallaton oy:n Pauliina Mero.

Härmä ihailee lopputulosta, mutta sanoo, että omassa lapsuudessaan hän ei juuri piirtänyt tai maalannut. Kädentaidot hänellä kuitenkin on hallussa.

– Äitini ja hänen äitinsä olivat ompelijoita, ja minäkin teen mielelläni käsitöitä.

Härmä maalaa taidokkaasti langoilla: kotona on esillä paljon seinävaatteita, nukkeja, revinnäisiä, kuultokudoksia ja kirjontatöitä.

– Ei se aika menisi television edessä istuessakaan, jos ei olisi käsillä tekemistä, Härmä tietää.

Eri teemoja, useita laukkuja

Eri teemoilla varustettuja taidelaukkuja syntyi kuvataidekoulussa useita. Kaikkiaan 7-8 laukkua lähtee kiertämään ikäihmisten luona. Ne avataan Wallattoman asiakkaiden kodeissa ja lisäksi päivätoimintaryhmissä keskustelujen lähteeksi.

Luonto ja avaruus -matkalaukun tekijät ovat Nea Heinämäki, Mandi Kyrö. Helmi Lehtoranta, Alisa Lepänkoski, Iida Lepänkoski, Meea Mähönen, Aatu Paju, Miina Pääjärvi, Olivia Ruotsi ja Elviira Saha. Työssä opasti kuvataidekoulun opettaja Maikku Aho. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic