Lounais-Häme Forssan seutu

Holjat-areena toi seudun vaikuttajat samalle lavalle – Keskustelua kirvoittivat sote, vanhat rakennukset ja kuntaliitokset

Forssan seutukunnan vaikuttajat käsittelivät seudun tulevaisuutta Holjat-areenalla lauantaina.
Holjat-Areenan aikana tilaisuuden juontaja Jussi Kärki antoi useaan otteeseen puheenvuoron myös yleisölle. Keskustelijoiksi oli kutsuttu Maria Jokinen, Kalle Larsson, Jari Kesäniemi, Jari Keskitalo, Jarmo Määttä, Riikka Riihimäki sekä Erkki Virtanen. Kuva: Tapio Tuomela
Holjat-Areenan aikana tilaisuuden juontaja Jussi Kärki antoi useaan otteeseen puheenvuoron myös yleisölle. Keskustelijoiksi oli kutsuttu Maria Jokinen, Kalle Larsson, Jari Kesäniemi, Jari Keskitalo, Jarmo Määttä, Riikka Riihimäki sekä Erkki Virtanen. Kuva: Tapio Tuomela

Holjat-kaupunkifestivaalien lavan edustalle kannetut penkit alkavat pikkuhiljaa täyttyä ihmisistä. Holjat-areenan panelistit käyvät viimeisiä epävirallisia keskusteluja ennen aamupäivän keskustelutilaisuutta. He kohentelevat kauluksiaan ja vetävät pikkutakkeja ylleen ennen lavalle kapuamista. Pian estradille nousevat kaikki Forssan seudun kunnanjohtajat, Forssan yrityskehityksen toimitusjohtaja Maria Jokinen ja emeritus kansliapäällikkö Erkki Virtanen. Heidän tarkoituksenaan on keskustella kuntalaisten edessä siitä, millä mielin he katsovat seudun tulevaisuutta.

 

Holjat-areenan alkaessa keskustelijat istuvat vierekkäin keskellä suurta lavaa. Tilaisuuden juontaja Jussi Kärki pyytää panelisteja esittelemään itsensä yleisölle ja kertomaan samalla, mikä heidän mielestään on heidän omassa kunnassaan parasta. Esille nousevat luonto, kuntalaiset, liikenneyhteydet ja osaaminen. Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä saa yleisössä ja panelisteissa aikaan pienen hymynkareen toteamalla vaatimattomasti, että Jokioinen on paras kunta ja sieltä löytyvät parhaat kuntalaiset.

Oman kunnan kehumisen jälkeen vuorossa on positiivisten asioiden esille nostaminen muista seudun kunnista. Ypäjän kunnanjohtaja Riikka Riihimäki tietää, että Jokioinen on hyvä paikka asua, sillä hänen oma kotinsa sijaitsee siellä. Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson nostaa esiin koulutuksen.

– Ypäjä on merkittävä koulutuspaikkakunta. Se on tärkeä alue aivan koko seudun pyrkimyksissä profiloitua potentiaalisena opiskelu- ja koulutuspaikkana, Larsson kehaisee.

 

Kun positiiviset lausunnot on annettu, on aika siirtyä seudun tulevaisuuden käsittelyyn. Ensimmäisenä Kärki nostaa esille kuntaliitokset. Erkki Virtanen katsoo, että viidelle kunnalle ei ole tarvetta, mutta ne eivät sinänsä ole este millekään. Suurempana ongelmana hän näkee keskenään rettelöivät kuntapäättäjät. Kunnanjohtajien kommenteissa yhteistyön tekeminen nousee avainsanaksi. Maria Jokisen mielestä kuntaliitos ei ole mikään itseisarvo.

– Seudun kehittäminen on enemmän kiinni asenteista. Kuntaliitos ei nosta seudun profiilia, jos meiltä ei löydy positiivista asennetta oman alueemme kehittämiseen, hän sanoo.

 

Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Maria Jokinen. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Maria Jokinen. Kuva: Tapio Tuomela

 

Seuraavaksi keskustelijat pääsevät ruotimaan, pitääkö Lounais-Hämeen asukaskatoon reagoida pitämällä huolta nykyisistä kuntalaisista vai houkuttelemalla uusia. Monessa puheenvuorossa esiin nousevat opiskelijat ja nuoret, mikä kirvoittaa yleisökysymyksen nuorten hyvinvoinnista.

– Jokainen nuori tarvitsee ammatin ja matkalla sitä kohti heitä täytyy tukea kaikin tavoin. Lisäksi Forssassa on panostettu kuntalaisten liikuntamahdollisuuksiin lähes kolminkertainen rahasumma asukasta kohden valtakunnalliseen tasoon nähden, Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi vastaa.

Kaikki panelistit ovat yhtä mieltä siitä, että kuntalaisten kuulemisella on keskeinen rooli alueen vetovoiman kehittämisessä. Innovatiivisiksi kuntalaisten kuulemistavoiksi he nostavat kuntalaiskävelyt, kuntalaisillat ja koulukierrokset. Sosiaalisen median roolia ei pidä paneelistien mukaan vähätellä. Larsson naurattaa yleisöä toteamalla, että nuoria kuullakseen hänen pitäisi tehdä tili nuorten suosimaan snapchat-palveluun, mutta hänen tyttärensä ovat kieltäneet sen.

 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen osalta keskustelijat peräänkuuluttavat koko Kanta-Hämeen yhteiseen hiileen puhaltamista. Esille nousee myös palveluiden tuottamisen kalleus ja huoli siitä, miten rahat riittävät. Humppilan kunnanjohtaja Jari Keskitalo ei näe kuntaliitosta toivottavana kehityskulkuna.

– En ole kuntaliitoksen kannattaja. Yhteistyötä kannatan kuitenkin koko seutukunnan hartein, hän toteaa.

 

Luitko tämän: Kuntaliitos kutkuttaa Forssassa – Tammelassa suhtautuminen nuivempaa

 

Yleisöstä tulee kysymys, kuka panelisteista haluaisi rakennuttaa konserttisalin alueelle. Yksikään käsi ei nouse pystyyn. Vanhojen rakennusten säilyttämisestä vallitsee yksimielisyys. Historia on panelistien näkökulmasta yksi vanha seudullinen valttikortti. Esiin nousee kysymys Forssan makasiinin kohtalosta. Enemmistö yleisöstä on sen säilyttämisen kannalla, kuten Kesäniemikin myöntää olevansa.

Graffitit koristavat vanhaa makasiinia.

Paneelin päätyttyä panelistit saavat kehuja vahvasta yhteishengestä. Forssalainen Päivi Palomäki oli tyytyväinen kuulemaansa.

– On hyvä, että kunnanjohtajilla on vahva halu tehdä yhdessä. Nuoriin tulisi panostaa vieläkin enemmän, hän sanoo.

Tammelalainen Minna Kivistö katsoo, että kuntaliitos on varmasti jossain vaiheessa osa Lounais-Hämeen todellisuutta.

– Meillä on jo nyt paljon hyvää yhteistyötä, kuten Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä. Kuntaliitoksia kohti kuitenkin oletettavasti jossain vaiheessa joudutaan suuntaamaan, hän pohti areenan jälkeen. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat