Lounais-Häme Forssa

Holjista päivä pois mutta tähtiä riittää: Paula Koivuniemi tekee paluun Holjille – lauteilla myös Gasellit ja Erin

Holjat keskitetään ensi vuonna perjantaille ja lauantaille. Kokeilulla haetaan kustannussäästöä. Ajankohtana on edelleen superviikonloppu.
Eppu Normaali täytti Forssan torin ja pelasti tämän vuoden Holjat. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eppu Normaali täytti Forssan torin ja pelasti tämän vuoden Holjat. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun Holjien markkinatoimikunta mietti Holjien keston tiputtamista kolmesta päivästä kahteen, yksi pääkysymyksistä oli, miten muutos vaikuttaa Holjien luonteeseen.

– Siihen meillä ei ole varmaa vastausta, koska Holjat on ollut alusta alkaen kolmipäiväinen. Näyttää kuitenkin siltä, ettei väki jaksa enää juhlia kolmea päivää, päättäjien päättäjä Simo Jaakkola Holjien organisaatiosta toteaa.

Helpompia vastauksia oli saatavilla kustannusrakenteesta. Tänä vuonna Holjien kokonaiskustannukset kipusivat noin 200 000 euroon. Artistien osuus kustannuksista on ollut 40–50 prosenttia, ja ensi vuoden kustannussäästö tulee lähestulkoon kokonaan yhden päivän esiintyjäkuluista.

Rakenteisiin menevät kulut pysyvät kutakuinkin ennallaan.

– Rakennelmia ei vuokrata päiväkohtaisesti vaan viikoksi. Teltoista ja vessoista ei siis saada säästöjä, Jaakkola harmittelee.

Päivien lukumäärän ohella pohdinnassa oli ajankohta. Holjat järjestetään myös ensi vuonna Forssan superviikonloppuna 31.7. ja 1.8.

– Viikon aikaistamista mietittiin, mutta silloin tarjontaa on muualla Suomessa vielä enemmän, mikä olisi nostanut artistikuluja entisestään, Jaakkola kertoo.

Jaakkola huomauttaa myös, ettei Holjat mene ajallisesti päällekkäin päivätapahtuma Hakkapeliitan tai sunnuntain PickNickin kanssa.

Artistikulujen pohtiminen on Jaakkolan mukaan vuosi vuodelta tärkeämpää ja haastavampaa.

– Esiintyjäpalkkiot ovat nousseet melkoisesti. Suhteellisen pieni kärkinimien joukko tekee aiempaa vähemmän keikkaa, mutta yrittävät pitää liikevaihdon entisellä tasolla.

Holjat pääsi tänä vuonna kutakuinkin plusmiinusnolla-tulokseen. Kaupunkifestivaalin pelasti Eppu Normaali, joka veti torstaina Forssan torille noin 3 000 juhlijaa. Myös lauantai meni odotusten mukaan, mutta perjantai floppasi.

– Haastavin päivä on yleensä ollut torstai, joka on perinteisesti suunnattu nuorille. Viime vuonna konseptia muutettiin, mutta Eppujen kaltaista nimeä ei olisi ensi vuodelle löytynyt meille sopivalla hinnalla, Jaakkola kertoo.

Uudessa konseptissa lauantai jatkaa tutulla retromaisella K18-konseptilla. Perjantai on tuttuun tapaan ikärajaton, mutta artistikattauksessa houkutellaan aiempaa enemmän nuorisoa.

– Paula Koivuniemi on lauantain pääesiintyjä, perjantaina Gasellit. Toivotaan, että saamme perjantaista kaiken kansan juhlat, Jaakkola toteaa.

Päätös kaksipäiväisyydestä oli Jaakkolan mukaan selkeä, vaikkakaan ei täysin yksimielinen.

– Viisi kuusi vuotta tätä on pohdittu. Taustalla on tappiollisia vuosia, varsinkin vuosi 2017.

– Kaksipäiväisyys on kokeilu, jota voidaan jatkaa, jos kokeilu osoittautuu hyväksi. Vuoden päästä olemme viisaampia, toimiiko uusi malli, Jaakkola tiivistää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic