Lounais-Häme Forssa

Hölkkä tekee hyvää

Forssan Salama houkuttelee uusia harrastajia juoksuharrastuksen pariin.
Forssan Salama kampanjoi juoksuharrastuksen puolesta. Harrastajien ukkoutuminen näkyy jo muun muassa Suvi-illan osallistujamäärissä.

Forssan Salama kampanjoi juoksuharrastuksen puolesta. Salama pyrkii houkuttelemaan uusia kuntoilijoita matalan kynnyksen juoksukoulujen ja kaikille suunnatun Cooperin testin avulla.

Lisäksi Salama järjestää yhdessä Forssan kaupungin liikuntatoimen kanssa avoimen Easy jogging -teemaillan. Monipuolisesti juoksutietoa tarjoava tilaisuus järjestetään torstaina 13. syyskuuta kello 18 Vesihelmen yläkerrassa.

Tarvetta ihmisten aktivoimiselle on, sillä tutkimukset osoittavat suomalaisten kuntokäyrän osoittavan jyrkästi alaspäin. Tämä tulee ainakin pitkällä aikavälillä yhteiskunnalle kalliiksi.

Salama haluaa liikuttaa ihmisiä ja samalla saada tapahtumiinsa uusia harrastajia. Harrastajakunta on ukkoutumassa, sillä nykyiset harrastajat ikääntyvät, eikä uusia kuntoilijoita tahdo saada lajin pariin.

Väen väheneminen ja vanheneminen näkyvät muun muassa Forssan Suvi-illan ja Puistojuoksun osallistujamäärissä.

– 2000-luvun alkupuolella Suvi-illassa oli parhaimmillaan 3 800 osallistujaa. Tänä vuonna osanottajia oli 2 200, heistä osa pyöräilijöitä, kertoo Salaman toiminnanjohtaja Miia Laaksonen.

Syyskuisessa Easy jogging -teemaillassa kuullaan kuntojuoksuasiaa monesta näkökulmasta. Tarjolla on muun muassa liikuntafysiologi Matti Jääskeläisen luento, Tuula Niemisen ja Sami Kuusen esitys polkujuoksusta ja tietoa syksyn juoksutapahtumista ja juoksukouluista.

Matti Jääskeläinen on lanseerasi Easy joggingin sen jälkeen, kun huomasi ihmisten vierastavan sanaa hölkkä. Ideana on saada ihmiset liikkeelle, nostamaan kuntoaan kevyellä ja riittävän pitkäkestoisella liikunnalla.

– Nykyään myydään ihmisille nopeaa ja rajua tapaa treenata, kun pitäisi opetella liikkumaan ihan toisella tavalla, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläisen mukaan rauhallisesti aloitettu juoksuharrastus tekee hyvää. Liikkumisessa pitää ottaa huomioon oma kuntotaso, jonka saa selville testaamalla. Jääskeläisen mukaan matka ei tapa, vaan vauhti.

– Hölkkä on hyvä laji, se soveltuu kaikille. Samalla saa raitista ulkoilmaa ja voi nauttia maisemista.

Easy jogging -tilaisuuden avaaja Teppo Määttänen Salaman kuntojaostosta muistuttaa Forssan erinomaisista puitteista. Täältä löytyy maastoa, seuraa ja mukavia tapahtumia.

– Forssassa on pieneksi kaupungiksi – ja isoihinkin paikkakuntiin verrattaessa – erinomaiset olosuhteet harrastaa. Meillä on kuukausittainen Puistojuoksu, joka mahdollistaa säännöllisen harrastamisen hyvässä seurassa ja Suvi-ilta, yksi Suomen parhaimmista juoksutapahtumista. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat