Lounais-Häme

Hollannin ja Sveitsin media: Kaksi epäiltyä venäläisagenttia yritti vakoilla Salisburyn myrkky-iskua tutkinutta sveitsiläislaboratoriota

Kaksi epäiltyä Venäjän tiedustelupalvelun agenttia pidätettiin viime keväänä Haagissa, kertovat Hollannin ja Sveitsin sanomalehdet. Kaksikko aikoi tiettävästi vakoilla Sveitsissä sijaitsevaa Spiezin laboratoriota, jota Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW käytti Salisburyn hermomyrkkyiskun tutkinnassa.

Hollantilaisen NRC Handelsblad -lehden ja sveitsiläisen Tages-Anzeigerin selvityksen mukaan pidätys tehtiin yhteistyössä useiden eurooppalaisten tiedusteluviranomaisten kanssa. Sveitsin kansallinen tiedustelupalvelu NDB vahvistaa olevansa tietoinen tapauksesta.

Epäillyt venäläisagentit on palautettu Venäjälle. Heidän kerrotaan olevan Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n palveluksessa.

Arvostettua Spiezin laboratoriota käytettiin myös Syyrian kaasuiskujen tutkinnassa. Laboratorio oli sen viestintäjohtajan mukaan aiemmin tänä vuonna verkkohyökkäyksen kohteena, mutta hakkerointiyritykseen oli valmistauduttu eikä tietoja päässyt vuotamaan. Kesäkuussa kävi ilmi, että liikkeellä oli väärennetty konferenssikutsu laboratorion nimissä ja viesti sisälsi haittaohjelmia.

Sveitsiläislehden lähteiden mukaan pidätyksessä ei ollut kyse vain epäillystä verkkohyökkäyksestä vaan kaksikolta otettiin talteen myös vakoilulaitteistoa.

Britannian mukaan myös entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämisestä syytetyt miehet ovat Venäjän sotilastiedustelun agentteja. Hollannissa pidätetyt epäillyt olivat eri henkilöitä.

Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin myrkyttää harvinaisella Novitshok-hermomyrkyllä maaliskuussa Britannian Salisburyssa. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tekoon.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/13/twee-russische-spionnen-op-weg-naar-zwitsers-gifgaslab-gepakt-in-den-haag-a1616475
https://www.tagesanzeiger.ch/panorama/russische-spione-auf-dem-weg-ins-berner-oberland-verhaftet/story/27257777

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti