Lounais-Häme

Hollanti kertoo estäneensä keväällä venäläisten kyberhyökkäyksen Kemiallisten aseiden kieltojärjestöön

Washington
04.10.2018, 18:42

Ulkomaat

Hollanti kertoo maansa tiedustelupalvelun estäneen huhtikuussa venäläisten kyberhyökkäyksen, jonka kohteena oli Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW. Neljä venäläistä agenttia karkotettiin maasta. Hollannin puolustusministeri kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.
Ministerin mukaan venäläiset olivat pysäköineet Haagissa auton täynnä elektronista laitteistoa hotellin parkkipaikalle kohteena olleen järjestön viereen. Tarkoituksena oli ilmeisesti hakkeroida järjestön tietokonejärjestelmä.
Hollannin viranomaisten mukaan operaation toteutti Venäjän sotilastiedustelu GRU. Viranomaiset ovat tunnistaneet epäillyt tekijät.
– Hollannin hallitus pitää tällaisten tiedustelupalveluiden osallistumista erittäin huolestuttavana, puolustusministeri Ank Bijleveld sanoi.
– Tavallisesti emme paljasta tämän tyylisiä vastavakoiluoperaatioita.

Matkasivat diplomaattipasseilla

OPCW selvitti hyökkäysyrityksen aikaan venäläisen entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkytystä, joka tapahtui Salisburyssa Englannissa.
Britannia epäilee venäläistä mieskaksikkoa Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämisestä Novitshok-hermomyrkyllä. Britannian mukaan miehet ovat GRU:n agentteja. Venäjä on kiistänyt syytökset.
Hollannin viranomaisten mukaan ei ole selvää, liittyikö hakkerointiyritys Salisbury-tutkintaan. Hollannin mukaan Britannia auttoi operaatiossa.
Hollannin tiedustelupalvelun johtaja Onno Eichelsheim kertoi tiedotustilaisuudessa, että kyberhyökkäyksestä epäillyt miehet matkustivat Amsterdamin Schipholin lentokentälle 4. huhtikuuta Venäjän diplomaattipasseilla.
Hänen mukaansa Venäjän edustuston työntekijä saattoi miehet Haagiin.
Huhtikuun 11. päivä miehet vuokrasivat auton ja tutkivat OPCW:n läheistä aluetta – samaan aikaan Hollannin tiedustelu tarkkaili miesten toimia.
– Me estimme hyökkäyksen ja karkotimme miehet maasta. Se oli onnistunut operaatio, Eichelsheim sanoi.
Tieto kyberhyökkäysyrityksestä julkaistiin vain päivä sen jälkeen, kun Britannia ja Australia syyttivät GRU:ta useista viime vuosien suurimmista kyberhyökkäyksistä.
Maiden mukaan GRU olisi pystynyt tekemään niin mittavia operaatioita vain Kremlin valtuuttamina.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on toistuvasti kiistänyt vastaavat syytökset. Hollannin kerrottua hyökkäysyrityksestä Venäjän ulkoministeriö antoi lausunnon, jossa se syytti länsimaita vakoojamaniasta.

EU tuomitsee ”aggressiivisen” kyberhyökkäysyrityksen

EU tuomitsee Venäjän sotilastiedustelun GRU:n kyberhyökkäysyrityksen. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja EU:n ulkosuhteista vastaava Federica Mogherini toteavat yhteisessä lausunnossaan, että aggressiivinen teko osoittaa halveksuntaa OPCW:n vakavaa tehtävää kohtaan. He sanovat tuomitsevansa toimet, jotka horjuttavat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä instituutioita.
Niin ikään Britannian pääministeri Theresa May ja Hollannin pääministeri Mark Rutte syyttävät Venäjää kansainvälisten arvojen sivuuttamisesta.
Pääministerit toteavat yhteisessä kannanotossaan, että hyökkäysyritys osoittaa GRU:n sivuuttavan kansainväliset arvot ja säännöt, jotka pitävät meidät turvassa.
Sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Venäjän täytyy lopettaa ”holtiton” toimintansa: voiman käyttäminen naapureitaan kohtaan, laajamittaiset virheellistä tietoa levittävät kampanjat ja yritykset vaikuttaa vaaleihin.

Yhdysvallat tarjoaa kybersotaosaamisensa Nato-liittolaistensa käyttöön

Yhdysvaltain oikeusministeriö syyttää seitsemää Venäjän sotilastiedustelun agenttia useista hakkerointioperaatioista. Yhdysvaltain apulaisoikeusministerin mukaan kyberhyökkäysten kohteina olivat muun muassa Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW, kansainvälisiä urheilujärjestöjä ja yhdysvaltalainen ydinvoimayhtiö Westinghouse.
Syytteet perustuvat tutkintaan, jonka Yhdysvallat on tehnyt yhdessä Britannian ja Hollannin kanssa.
Myös Kanada kertoo joutuneensa Venäjän kyberhyökkäysten kohteeksi. Kanadan mukaan hyökkäykset kohdistuivat muun muassa Montrealissa sijaitsevaan Maailman antidopingtoimistoon Wadaan. Kanadan arvion mukaan myös tämän hyökkäyksen takana oli Venäjän sotilastiedustelu GRU.
Yhdysvallat tarjoaa kybersotaosaamisensa Nato-liittolaistensa käyttöön. Asiasta ilmoitti puolustusministeri James Mattis torstaina sen jälkeen, kun Hollanti oli kertonut Venäjän hakkerointiyrityksestä.
Mattisin mukaan yritys näytti, että kyberhyökkäykset ovat muuttumassa yleisemmiksi, monimutkaisemmiksi ja tuhoisammiksi.
Puolustusministerin mukaan Yhdysvaltojen apu on liittolaisten käytettävissä saman tien, mutta hän ei täsmentänyt, minkälaista kyberosaamista Yhdysvallat tarjoaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti