Lounais-Häme

Hollywoodin kauhukomediaa suomalaisittain – The Creeps -elokuvassa on mukana kantahämäläisiä ja Hollywood-legenda

Toimintakauhukomedia kuvataan Suomessa. Käsikirjoittaja-ohjaaja Marko Mäkilaakso yhdistelee elokuvassa lapsuutensa suosikkileffojensa tunnelmaa ja tuhoa aiheuttavia monstereita omaksi Nordic Gremlins -elokuvaksi.
Marko Mäkilaakso (kesk.) käsikirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa Arman Alizad tekee ensimmäisen elokuvaroolinsa. Alizad ja Sami Huhtala näyttelevät elokuvassa poliiseja. Kuva: Juho Lipponen / Kajawood Pictures
Marko Mäkilaakso (kesk.) käsikirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa Arman Alizad tekee ensimmäisen elokuvaroolinsa. Alizad ja Sami Huhtala näyttelevät elokuvassa poliiseja. Kuva: Juho Lipponen / Kajawood Pictures

Muistatko Joe Danten ohjaaman Riiviöt -kasarikauhukomedian (Gremlins) tai Christopher Lambertin tähdittämän kolmiosaisen Highlander-fantasiaelokuvasarjan? Kuuluiko videokasettikokoelmaasi 1990-luvun lopun American Pie?

Suomessa kuvataan parhaillaan kansainvälistä elokuvaa, jossa on luvassa samaa menoa ja meininkiä kuin edellä mainituissa elokuvissa.

Toimintakauhukomedian ystävät pääsevät nauttimaan nostalgiakylvystä arviolta tämän vuoden joulukuussa, kun The Creeps saapuu elokuvateattereihin. Se tulee myös laajaan kansainväliseen levitykseen.

Elokuvan käsikirjoituksesta ja ohjaamisesta vastaa hämeenlinnalaissyntyinen, mutta sittemmin ulkomailla uraansa edistänyt Marko Mäkilaakso.

Mäkilaakso käyttää The Creepsista termiä viihdepopcorn-leffa, jossa on mukana 1980–1990-lukujen kauhukomediaa.

– Meillä on ollut hyvä avaus. Kun lähtee tekemään uutta leffaa, niin aina mukana on pieni positiivinen jännitys. Olemme tehneet jo paljon hienoa dialogia, actionia ja kauhua, Mäkilaakso kuvaa ensimmäisiä kuvauspäiviä.

Elokuvaa kuvataan sekä Kainuun Vuokatissa Kajawoodin elokuvastudiolla että Jyväskylässä.

Näyttelijöissä kantahämäläisvahvistus

Oman nostalgialisänsä elokuvaan tuo itse Hollywood-legenda Highlanderista, Amerikassa syntynyt ranskalaisnäyttelijä Christopher Lambert. Mukana ovat myös yhdysvaltalainen Chris Cavalier ja kanadalainen Veronica Jarvis.

Suomalaista näyttelijäkaartia edustavat muun muassa hämeenlinnalainen Sami Huhtala, Iiro Paunula, Jarmo Mäkinen ja Ismo Leikola. Mukana on myös yllättävä nimi, Arman Alizad, joka tekee näin ensimmäisen elokuvaroolinsa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Elokuvan kuvauksia oli haastattelupäivänä takana kolme. Kuvaukset tehdään Vuokatissa ja Jyväskylässä. Kuva: Juho Lipponen
Elokuvan kuvauksia oli haastattelupäivänä takana kolme. Kuvaukset tehdään Vuokatissa ja Jyväskylässä. Kuva: Juho Lipponen

Elokuvaa on kuvattu haastatteluun mennessä kolme päivää. Cavalier ja Jarvis ovat päässeet jo mukaan kuvauksiin, Lambertin odotetaan liittyvän joukkoon muutaman viikon päästä.

– Oli oma haasteensa saada näyttelijät ulkomailta Suomeen koronatilanteessa, kun esimerkiksi lennot ovat muuttuneet. Olemme päässeet tekemään leffaa ilman sen suurempia ongelmia, Mäkilaakso kertoo.

Hän korostaa, että koronan suhteen elokuvatuotanto elää ”omassa kuplassaan”, jossa koronarajoitukset otetaan huomioon ja jossa koronatestejä tehdään säännöllisesti.

Vaikka virustilanne tuo omat hidasteensa ja haasteensa, se ei haittaa ohjaajan mukaan merkittävästi kuvauksia. Aikataulutuksessakin se on otettu huomioon.

Persoonallisia pahiksia

Elokuvassa pienet monsterit hyökkäävät Vuokatin laskettelukeskukseen, jossa vietetään parhaillaan Monsterfest-tapahtumaa ja johon osallistuu myös kaksi amerikkalaista nuorukaista. Otukset alkavat tuhota paikkoja ja aiheuttaa kaaosta.

Mäkilaakso kuvailee monstereita hauskoiksi hahmoiksi, joilla on oma persoonansa.

Elokuvassa hyvien ja pahojen hahmojen välillä pitää vallita toimiva vastapaino.

– Leffan pahiksen pitää aina olla hyvä. Jos pahis ei toimi, eivät toimi hyviksetkään. James Bond tarvitsee vastaansa hyvän pahiksen, jotta leffa on hyvä, ohjaaja vertaa.

Toimintakauhukomediassa Mäkilaaksoa kiehtoo hänen omiensa sanojensa mukaan kaikki. Genre kuuluu tiiviisti miehen lapsuuteen ja nyt mies elää omaa ”nostalgian huumaansa”.

– Minua on aina kiehtonut creature features -elokuvat, missä monsterit tai vastaavat hyökkäävät ja tekevät tuhoaan, ja joka ei ota itseään liian vakavasti.

Katastrofeja aiheuttavista hirviöistä huolimatta Mäkilaakso haluaa saada tarinaan mukaan sydämen ja tehdä ”mukavaa, leppoisaa viihdettä positiivisella hengellä.”

Juuri tämä sydämen näkyminen kaiken kauhun, toiminnan ja komedian keskellä on merkki ohjaajan omasta käsialasta. Hän toivoo, että saa ujutettua elokuvaan saman tunteen, mikä hänen sisällään kupli, kun hän lapsena näki Danten Gremlins-elokuvan.

– Tämä on minun Nordic Gremlins -elokuvani.

Kultakimpaleita 1980-lukulaisille

Kaikki jotka, ovat kasvaneet kyseisten elokuvien parissa tulevat ohjaajan mukaan löytämään The Creepsista ”aikamoisia kultakimpaleita.” Sellainen saattaa olla esimerkiksi elokuvassa nähtävä Ritari Ässän auto Kitt.

– Emme esitä sitä Kitt-autona, mutta kaikki sen kyllä tunnistaa.

He, joille 1980-luvun genre on vieras, elokuva tarjoaa ohjaajan mukaan oman juttunsa.

– He joutuvat nostalgiakylpyyn. FL

Kuva: Juho Lipponen
Jos hämäläisyys jollain tavalla vielä näkyy jo lapsena Hämeenlinnasta pois muuttaneessa Mäkilaaksossa, niin hän toivoo, että se näyttäytyisi positiivisesti. Kuva: Juho Lipponen / Kajawood Studios

Marko Mäkilaakso

Syntyi 1978 Hämeenlinnassa, jossa vietti varhaisen lapsuuden.

Musiikki- ja elokuvaohjaaja.

Asunut mm. Los Angelesissa ja viimeiset 13 vuotta Saksassa.

Elokuvat: It Came from the Desert (2017), Ella ja kaverit 2 -Paterock (2013), War of the Dead (2011).

Tv: Loman tarpeessa, Sorjonen-sarjan jaksoja.

Musiikkivideoita: mm. Antti Tuiskulle, Robinille, Uniklubille ja Saara Aallolle.

Jos hämäläisyys jollain tavalla vielä näkyy jo lapsena Hämeenlinnasta pois muuttaneessa Mäkilaaksossa, niin hän toivoo, että se näyttäytyisi positiivisesti.

The Creeps

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Mäkilaakso.

Tuotantoyhtiöinä: Black Lion Pictures ja Frozen Flame Pictures.

Tuottajat: Miika J. Norvanto ja Timo Puustinen.

Hahmojen suunnittelu Barry Atkinson (Leijonakuningas, Heavy Metal, Pocahontas).

Tulossa Suomen teattereihin alustavasti joulukuussa 2021.

Lähde: Pressipalvelu, Mäkilaakson kotisivut.

Uusimmat

Fingerpori

comic