Lounais-Häme

Hölmö nuori sydän -elokuvan pääosaan löydettiin sattumalta täydellinen näyttelijä, joka ei ollut ikinä näytellyt

Hölmö nuori sydän ilmestyi kirjana ja elokuvana lähes yhtä aikaa.
Rosa Honkosen roolihahmo Kiira on elokuvassa raskaana. Hänelle teetettiin kuvauksia varten mittojen mukaan tehty vatsa Hollannissa. Oikealla ohjaaja Selma Vilhunen.

Elokuussa Kirsikka Saarelta ilmestyi Hölmö nuori sydän -niminen kirja. Lokakuussa elokuvateattereihin saapuu samanniminen elokuva, jonka on käsikirjoittanut Kirsikka Saari ja ohjannut Selma Vilhunen.

Miten päin tässä nyt siis oikein toimittiin, oliko ensiksi kirja vai käsikirjoitus?

Itse asiassa ne saivat muotonsa yhtä aikaa, kertoo Selma Vilhunen.

– Kirsikka Saari kirjoitti niitä yhtä aikaa. Välillä tarina eteni proosana, välillä elokuvakäsikirjoituksena. Se oli epätyypillinen tapa kirjoittaa, Vilhunen toteaa.

Lopulta käsikirjoitus valmistui ennen kirjan viimeistä versiota, vaikka kirja näkikin päivänvalon ennen elokuvaa.

– Kun jossain vaiheessa tiesimme, että elokuva tehdään, Saari päätti tehdä myös kirjan loppuun.

 

Hölmö nuori sydän kertoo helsinkiläisnuorista, jotka rakastuvat, törmäilevät, etsivät elämälleen suuntaa ja lopulta löytävät ainakin jotain. Se ei kuitenkaan ole suoraan tulkittavissa pelkäksi nuorten elokuvaksi.

– Minulle on usein sanottu, että teen paljon tytöistä kertovia elokuvia, mutta itse ajattelen, että tytöt ovat vain ihmisiä. Samalla tavalla nuoret ovat vain ihmisiä, Vilhunen sanoo.

Hän kertoo, että ennakkonäytöksissä palautetta on tullut paitsi nuorilta katsojilta myös yllättäen esimerkiksi keski-ikäisiltä miehiltä.

– He ovat tulleet kertomaan löytäneensä itsensä Lennistä.

Lenni on toinen elokuvan päähenkilöistä. 15-vuotias poika, josta on tulossa isä.

Elokuvan keskushenkilöt ovat käytännössä kaikki nuoria. Sivuosissa vilahtelee muutama äiti ja naapuri, mutta aikuisten rooli on selkeästi jätetty pieneksi. Vilhunen kertoo tämän olevan tietoista.

– Halusimme antaa tilaa Lennin ja toisen päähenkilön Kiiran tarinan kaarelle. Elokuvalla on tietty mitta. Jotta siinä voi kertoa syvällisesti jostain, on tehtävä valintoja.

Kirjassa aikuiset ja hahmot ylipäätään saavat isomman roolin, koska siinä asioihin voi syventyä eri tavalla.

 

Lennin näyttelijä 17-vuotias Jere Ristseppä oli varsinainen löytö. Vilhunen kertoo, että rooliin haettiin näyttelijää tietyillä ominaisuuksilla: 15-vuotiaalta näyttävä pienikokoinen, katu-uskottava poika, jossa on sekä kovuutta että herkkyyttä.

– Etukäteen minua jännittikin, että mistä me hänet oikein löydämme.

Käsikirjoittaja Kirsikka Saaren tytärpuoli oli lukenut roolihahmon kuvauksen ja ajatellut heti ystäväänsä Ristseppää.

– Jere oli tunnistanut itsensä kuvauksesta ja päätti tulla koekuvauksiin kokeilemaan.

Merkittävää on, että Ristsepällä ei ole minkäänlaista näyttelijätaustaa toisin kuin esimerkiksi Kiiran näyttelijä Rosa Honkosella.

– Nyt on vaikea kuvitella elokuvaa ilma Jereä, Vilhunen sanoo.

Ristseppä toi mukanaan elokuvaan myös toisen näyttelijän. Hän oli kertonut elokuvan työryhmälle parhaan ystävänsä olevan kiinnostunut Mylden roolista. Elokuvassa Mylde on Lennin paras ystävä.

– Jere puhui jotenkin, että hänestä tuntuisi hyvältä, jos mukana olisi hänen kaverinsa. Ajattelin hänen sanojaan, ja koekuvasimme heidät yhdessä.

Näin Mylden rooliin päätyi Joonas Helenius.

 

Ensi kevään abiturientti Rosa Honkonen on näytellyt ennen Hölmö nuori sydäntä muutamassa televisiosarjassa ja elokuvassa Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset.

Hänen roolihahmonsa Kiira on 15-vuotias tyttö, joka tulee elokuvassa raskaaksi uudelle poikaystävälleen Lennille. Kun pariskunta päättää pitää lapsen, seuraa elokuva Kiiran raskauden etenemistä.

Honkonen kertoo, että hän samaistui Kiiraan etenkin tunnetasolla.

– En ole ollut raskaana, mutta esimerkiksi Kiiran tuntema epävarmuus on jotain, mitä olen myös itse kokenut.

Elokuva kuvaa nuorten maailmaa, mutta sen tekijät ovat aikuisia. Honkosen mielestä lopputulos on kuitenkin uskottava. Hän kertoo, että nuoret näyttelijät saivat vaikuttaa roolihahmoihinsa tehdäkseen niistä aidompia.

 

Selma Vilhunen on ollut elokuvaprojektissa mukana käytännössä alusta asti. Hän on aiemmin tehnyt Kirsikka Saaren kanssa Oscar-ehdokkuuden saaneen lyhytelokuvan Pitääkö mun kaikki hoitaa?.

– Ihastuin jo käsikirjoituksen ensimmäiseen versioon. Vaikka olen saanut oman lapseni kolmekymppisenä, pystyin jotenkin hämmästyttävällä tavalla samaistumaan nuorten tunteisiin lapsen edessä. Toisaalta pystyin myös katsomaan henkilöitä aikuisen tasolta ikään kuin suojelevasti.

Hän kertoo ihailevansa myös käsikirjoittaja Saaren tapaa käsitellä rakkaustarinan kautta laajempia yhteiskunnallisia ongelmia kuten rasismia.

– Se näyttää myös syyt rasismin takana, ja sen koko kaaren, mikä nuoren ajaa rasistiseen toimintaan. Meistä tuntui myös koko ajan tärkeältä säilyttää tarinassa toivo. Nuorissa päähenkilöissä ja heidän välisessään rakkaudessa on toivoa, joka ei kuole, vaikka he tekisivät virheitä. FL

Hölmö nuori sydän

Ohjaus: Selma Vilhunen

Käsikirjoitus: Kirsikka Saari

Tuottajat: Elli Toivoniemi ja Venla Hellstedt / Tuffi Films

Rooleissa: Jere Ristseppä, Rosa Honkonen, Ville Haapasalo, Pihla Viitala, Katja Küttner, Abshir Sheikh Nur, Elsa Marjanen, Aamu Milonoff, Ephraime Lopanda, Joona Helenius.

Sijoittuu Helsingin Myllypuroon ja Itäkeskukseen.

Vilhunen tunnetaan esimerkiksi elokuvasta Tyttö nimeltä Varpu ja dokumentista Hobbyhorse Revolution.

Tuffi Films

Vuonna 2010 perustettu tuotantoyhtiö.

Perustajina Elli Toivoniemi, Venla Hellstedt, Kirsikka Saari, Jenni Toivoniemi ja Selma Vilhunen.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic