Lounais-Häme

Hölmöläisten hommaa vai tervettä kuntoilua? – Katja juoksee lumihangessa villasukilla

Aluksi metsän siimeksessä näkyy vain juoksijan hahmo, jolla on yllään musta puku ja valkoinen pipo.

Kun juoksija saapuu lähemmäs, katse kiinnittyy hänen jalkoihinsa.

Ulkona on useita asteita pakkasta, mutta lenkkeilijällä on jaloissaan vain siniset villasukat.

Mitä ihmettä?

 

-Naapurit ovat tottuneet siihen, että keksin jatkuvasti kaikkea hullua. He ei eivät enää ihmettele, vaikka tulisivat metsäpolulla vastaan. Muista ihmisistä en sitten tiedä, ypäjäläinen Katja Karisukki tuumaa.

Karisukki hurahti tänä talvena uuteen harrastukseen, villasukkajuoksuun.

Villasukkajuoksun ideana on, että kengät jätetään kotiin ja juoksulenkki tehdään villasukissa. Harrastus on siis paljasjalkajuoksun talvinen versio.

Katja Karisukki varustautuu juoksulenkille kuitenkin huolella. Ensin hän laittaa jalkaansa tavalliset puuvillasukat. Niiden päälle hän vetää kahdet villasukat. Sen jälkeen hän laittaa vielä pitkät ja tiukat villasäärystimet. Saumakohdat ovat niin tiiviit, ettei lunta pääse iholle.

 

Villasukkajuoksun juju on se, että sukissa voi juosta korkeassakin hangessa. Umpihangessa kengät olisivat raskaat ja täyttyisivät nopeasti lumesta.Villasukissa varpaat uppoavat sulavasti hankeen.

Karisukin yksi suosikkijuoksupaikoista onkin kodin lähipelto.

-Ensimmäisen kerran kun kokeilin villasukkajuoksua, olo oli suorastaan vapauttava. Oli mahtavaa tehdä jotain normaalista poikkeavaa ja olla vähän lapsekas, Karisukki kuvailee.

Nyt, kun vapaudentunne on laantunut, Karisukki on huomannut treenin tehon. Korkeassa hangessa polvea joutuu nostamaan eikä vauhtia saa hiljentää.

-Sukkien kanssa ei voi kävellä, tai tulee liian kylmä. Pitää olla jatkuvasti juoksuliikkeessä.

Karisukin harjoitukset koostuvatkin tehokkaista pyrähdyksistä.

-Ylämäkijuoksu on mukavampaa villasukissa kuin kengät jalassa. Villassa on pitoa, kun taas kengät helposti lipsuvat ylämäessä.

 

Karisukki tutustui villasukkajuoksuun luettuaan siitä lehtiartikkelin. Hän päätti rohkeasti kokeilla lajia ja suosittelee sitä nyt muillekin.

Lajiin liittyy kuitenkin sellaisia sääntöjä, joilla ei ole syytä leikkiä.

Yksi tärkeimmistä on se, että juoksemaan ei saa lähteä suojalumen aikaan. Suojalumi takertuu sukkien pohjaan ja kastelee varpaat. Märät jalat paleltuvat nopeasti.

Pakkasrajaa ei sen sijaan ole.

-Varpaat eivät palellu 25 pakkasasteessakaan, jos vain pysyy liikkeessä. Paras sää on sellainen -10 astetta.

Toinen hyvä sääntö on pitää treeni lyhyenä. Villasukkajuoksun teho voi yllättää, ja paljon liikuntaa harrastava Karisukkikin pitää treenit 10–15 minuutin mittaisina.

Karisukin mielestä villasukkajuoksusta voisi tulla yksi suomalaisten suosikkitalvilaji hiihdon, luistelun, avantouinnin ja lumikenkäilyn rinnalle. Pehmeässä hangessa harrastettuna laji on nivelille ja luustolle ystävällinen ja sopii siksi kaikenikäisille juoksijoille.

– Villasukkajuoksu voi olla vähän hullua, mutta sitäkin hauskempaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic