Lounais-Häme

Holy Mobile -kampanja: ”Rakasta läheisiäsi ennemmin kuin puhelintasi”

“Holy Mobile” -kampanjan tavoitteena on herättää ihmisiä huomaamaan mobiililaitteen rooli omassa arjessaan: onko älypuhelin “ryöstänyt” liian suuren ja merkittävän roolin elämässäni tai läheisteni elämässä?

Älypuhelimen käyttö voi nykyihmisellä riistäytyä käsistä, mikä pahimmillaan voi aiheuttaa vaikeuksia niin työelämässä kuin vapaa-ajalla.

Kasvavaan ilmiöön ottaa kantaa Suomen Mielenterveysseuran uusi “Holy Mobile” -kampanja.

Sen tavoitteena on herättää ihmisiä huomaamaan mobiililaitteen rooli omassa arjessaan: onko älypuhelin “ryöstänyt” liian suuren ja merkittävän roolin elämässäni tai läheisteni elämässä?

– Voisi yleistää, että älypuhelin on elämässä hyvä renki, mutta huono isäntä. Työelämässä mobiili on monille välttämätön työkalu ja se tarjoaa arkeen monia oivallisia palveluja, sanoo Suomen Mielenterveysseuran asiantuntija Elina Marjamäki.

Yhteys keskittymishäiriöihin on ilmeistä

Marjamäki kertoo, että mobiilin käyttöön liittyvät aiheet nousevat yhä useammin puheeksi kasvatusalan ammattilaisten keskuudessa.

– Tällä hetkellä puhutaan paljon mobiilin käytön vaikutuksista keskittymiskykyyn esimerkiksi koulussa tai työpaikalla. Mobiilin äärellä vietettyjen aikojen venyminen vaikuttaa tekevän ihmisestä levottoman, ärtyneen ja epäsosiaalisen, kommentoi Marjamäki.

Mobiilin käytöllä on tutkimuksissa havaittu olevan yhteyksiä ahdistuneisuuteen.

Erityisesti lapsiperheissä tulisi kiinnittää huomiota kännykän rooliin arjessa.

– Teknologiaa ja sosiaalisia suhteita koskevien tutkimusten mukaan empatian määrä vuorovaikutuksessa vähenee, kun puhelin on mukana.

Kännykkä kuin jumala

Kampanja perustuu Rainer Gesellen ottamiin kuviin, joissa ihmiset ovat asettuneet rukouksen kaltaiseen asentoon.

Kampanja haastaa ihmisiä olemaan yhden päivän ilman älypuhelinta.

Jos päivä tuntuu henkisesti vaikealta, on hyvä pysähtyä miettimään omaa puhelimen käyttöä ja sen roolia arjessa.

Kampanjasivulla https://www.mielenterveysseura.fi/holymobile jaetaan asiantuntevaa tietoa ja vinkkejä, kuinka hallita mobiilin käyttöä.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic