Lounais-Häme

Horilan sananparsia, Vilkin säähavaintoja - somerolaista kotiseutumateriaalia diginä

Someron kirjasto juhlistaa kaupungin 150-vuotisjuhlavuotta esittelemällä paikallista kotiseutuaineistoa, joka on digitoitu sähköiseen muotoon.

Kirjastonhoitaja Risto Rasan mukaan maakuntakirjaston hanke tarjosi erinomaisen mahdollisuuden digitoida esimerkiksi kotiseutuneuvos Tapio Horilan teoksia tai Timo Alasen ja Jussi Härmeen esityksiä Gustav Adolph Bökmanin ja Eric Boreniuksen pitäjänkuvauksista 1700-luvulta.

 

Aineiston joukosta löytyy myös muun muassa Hämeen läänin maaherran vahvistama Someron kunnan terveydenhoito-ohjesääntö vuodelta 1919.

-Märkinä suolattuja vuotia, rättejä, luita ja muita tavaroita ja aineita, joista leviää löyhkää tai jotka synnyttävät terveydelle vahingollisia haihteita, ei saa säilyttää sellaisissa paikoissa eikä siten, että niistä voi syntyä terveyden haittaa ympäristölle.

Aineistosta löytyy myös tarkkaa faktaa sääoloista 1940-luvulta.

-Säähistorian harrastajille on varmasti iloa ja hyötyä rehtori Joel Vilkin sade-, lumi- ja jäähavainnoista, Rasa vinkkaa.

Rasan mukaan kotiseutu- ja paikalliskokoelmat saavat digitoituna uudenlaista näkyvyyttä ja niitä voidaan helpommin käyttää esimerkiksi tutkimuslähteinä.

-Digitaalisessa muodossa aineistot ovat kaikkien kiinnostuneiden käytössä matkojenkin takaa.

 

Tekstien lisäksi digitoitiin valokuvia Somero-Seuran kuva-arkistosta.

-Kuvista suuri osa esittää Someron Joensuun kylän taajamaa raittinäkymineen, liiketaloineen ja järjestörakennuksineen 1900-luvun alusta 1970-luvulle.

Lisäksi mukana on useita kuvia muun muassa Someron Osuusmeijerin meijerirakennuksista tai naisvoimistelijoista Lammin nuorisoseuran talon pihalla.

-Vanhat kuvat ovat mielenkiintoisia ja hauskoja, Rasa toteaa ja näyttää kuvaa samanlaisissa asuissa olevasta naisryhmästä keppijumppaamassa.

 

Horialan Someron Sananparisista -teokseen vuodelta 1947 on koottu paikallisia sananparsia.

Monessa niistä on hidas hämäläinen kaiku.

-Osa somerolaisista puhuu edelleen hämäläisittäin, osa puhuu Turun murretta, Pohjanmaalta kotoisin oleva Rasa toteaa.

Horilan tekstistä selviää, ettei puheliaisuutta ole arvostettu niin kuin joidenkin muiden heimojen keskuudessa.

-Ei sanoist siltoi tehrä eikä pavuuv varsista aitoi, somerolainen sananparsi sanoo.

Somerolla on kuitenkin luotettu rahan valtaan.

-Rahal saa vaikka kirkos tapella, sananparsi sanoo.

-Somero on aina ollut vauras maalaispitäjä eikä kaupungilla vieläkään huonosti mene, Rasa toteaa.

Rasan mukaan Somero on killunut hämäläisyyden ja varsinaissuomalaisuuden välillä.

-1990-luvulla ajatukset kääntyivät enemmän Varsinais-Suomeen päin. FL

 

Kotiseutuaineisto kaikkien ulottuvilla
Someron kirjasto julkaisee verkossa laajan kokoelman somerolaista kotiseutuaineistoa.Aineisto on digitoitu aluehallintoviraston rahoittamassa Varsinais-Suomen muisti -hankkeessa vuosina 2016–2017.Aineistot ovat vapaasti käytettävissä ja niihin voi tutustua osoitteessa digi.kirjastot.fi/collections/show/258.Hankkeessa digitoidut lähes 900 tekstisivua valittiin kirjaston Somero-kokoelmasta.Someron kirjaston lisäksi hankkeessa oli mukana 14 muuta varsinaissuomalaista kirjastoa.Yhteensä digitoitua aineistoa kertyi yli 20 000 sivua ja lähes 800 valokuvaa.Hanketta koordinoi Turun kaupunginkirjasto.Somerolaista kotiseutuaineistoa esitellään Someron kirjastossa maanantaina lokakuun 2. päivä.

Uusimmat

Fingerpori

comic