Lounais-Häme Jokioinen

Hornetit laskeutuvat jälleen syyskuussa Jokioisille

Ilmavoimien Baana 18 -harjoitus järjestetään Jokioisten varalaskupaikalla 14.–21. syyskuuta.
Edellisen kerran Ilmavoimien harjoitus järjestettiin Jokioisten varalaskupaikalla yhdeksän vuotta sitten.

Baana 18 -lentotoimintaharjoitus tuo Ilmavoimien Hornet F18 -torjuntahävittäjät ja Suomi–Ruotsi eli FISE-yhteistyön myötä mahdollisesti myös Ruotsin Gripen JAS39 -hävittäjät Jokiosille syyskuussa. Satakunnan lennoston johtama harjoitus käynnistyy perjantaina 14. syyskuuta ja päättyy viikkoa myöhemmin 21. syyskuuta.

Viimeksi Ilmavoimat järjesti harjoituksen Jokioisten varalaskupaikalla yhdeksän vuotta sitten, jolloin harjoitukseen osallistui noin 650 sotilasta. Tänä vuonna harjoitukseen osallistuu noin 200 kantahenkilökunnan jäsentä, varusmiestä ja reserviläistä.

Harjoitus keskeyttää liikenteen valtatie 2:lla lauantaina 15. syyskuuta kello 8.00 alkaen. Varalaskupaikka avataan jälleen liikenteelle viimeistään 22. syyskuuta kello 12.00. Suljettava tieosuus alkaa Forssan suunnasta valtatie 2 ja 10:n liittymästä ja päättyy Latovainion liittymään.

Kiertotiejärjestelyt ovat samat kuin yhdeksän vuotta sitten, joten odotettavissa on ruuhkia etenkin Jokioisten keskustaan. Satakunnan lennoston keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa varoitettiinkin muun muassa koulukyytien mahdollisista viivästyksistä ruuhkien vuoksi.

Ajoneuvoliikennettä tullaan rajoittamaan koko harjoitusalueella.

– Kulku tullaan estämään liikennemerkein. Lähempänä harjoituspaikkaa on vielä sotilaspoliisivartiointi ja jos ulkopuolisten toiminta menee holtittomaksi, niin sitten pyydämme poliisia muistuttamaan näistä liikennemerkeistä, harjoituksen projektiupseerina toimiva majuri Ville Heinonen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Liikennehäiriöiden lisäksi harjoitus aiheuttaa meluhaittoja.

– Lennämme harjoituksessa koko Ilmavoimien kalustolla, mutta pääpaino on Hornet-koneissa. Suurin osa lentovuoroista on varattu Horneteille, mikä tarkoittaa, että meluhaittaa tulee väkisin. Harjoituksessa pyritään tekemään maksimimäärä suorituksia kiitotielle, joka tarkoittaa sitä, että koneet pyörivät lähialueilla, Heinonen sanoi.

Lennot voivat jatkua lentotoimintapäivinä (17.9–19.9.) aina kello 23.00 asti, sillä lentäjät harjoittelevat iltaisin pimeälentoja. Ensimmäiset koelennot suoritetaan jo sunnuntaina, mutta todennäköisesti potkurikoneilla, joista ei lähde niin paljon ääntä kuin hävittäjistä.

Harjoitusalueella ei saa lennättää omia RPAS-laitteita eli drone-koptereita.

– Jos tiedämme, että meidän RPAS-laitteita ei ole ilmassa, mutta havaitsemme sellaisen, niin meillä on oikeus poistaa se taivaalta, jolloin laite yleensä tuhoutuu, Heinonen totesi.

16.–19. syyskuuta Forssan ABC-asemalla toimii Ilmavoimien tiedotuspiste, josta saa lisätietoa harjoituksesta sekä yleisesti Ilmavoimista. Harjoitusalueen välittömässä läheisyydessä asuville lähetetään erillinen tiedote harjoituksesta ensi viikon aikana.

Tiistaina 18. syyskuuta yleisöllä on mahdollisuus tutustua kiitotien ja harjoituksen toimintaan. Yleisö kuljetetaan rajatulle alueelle Forssan ABC:ltä ja alueelta pois linja-autoilla kello 13–20 välisenä aikana.

– Yleisölle tarjotaan tällainen mahdollisuus, jotta ihmiset eivät lähde omilla autoillaan harjoitusalueelle ajamaan ja saamme pidettyä tilanteen kontrollissa, Heinonen selvitti FL

Baana 18 -lentotoimintaharjoitus Jokioisilla

Baana 18 on ilmavoimallinen lentotoimintaharjoitus, jossa toteutetaan lentokoulutusohjelman mukaiset lennot maantielentopaikasta valoisalla ja pimeällä.

Harjoituksen ajankohta on 14.–21. syyskuuta.

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 200 kantahenkilökunnan jäsentä, varusmiestä ja reserviläistä.

Valtatie 2 suljetaan Forssan pohjoispuolelta lauantaina 15. syyskuuta kello 8.00 ja tie avataan jälleen liikenteelle viimeistään lauantaina 22. syyskuuta kello 12.00

Suljettava tieosuus alkaa Forssan suunnasta valtatie 2 ja 10:n liittymästä ja päättyy Latovainion liittymään.

Kiertotie kulkee kymppitieltä Jokioisten keskustan kautta Humppilantielle ja edelleen Jänhijoentielle, jonka jälkeen reitti palaa takaisin kakkostielle Latovainion liittymässä.

Yleistä kulkua rajoitetaan harjoitusalueen ympäristön pienemmillä teillä liikennemerkein.

Lentotoimintaa suoritetaan muun muassa Hornet F18 -torjuntahävittäjien toimesta maanantaina kello 8.30–23.00, tiistaina 8.30–23.00 ja keskiviikkona 8.30–23.00.

Meluhaittaa voi lentojen lisäksi syntyä yöaikaan, kun laskupaikan tuntumassa harjoitellaan sodankäyntiä muun muassa paukkupatruunoin.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic