Lounais-Häme

Hotelli-investoinnit vahvistavat Hämeen vetovoimaa – Pula osaavasta työvoimasta aiheuttaa yrityksille ongelmia

Suomessa työvoimapulasta kärsivien yritysten osuus on poikkeuksellisen suuri.
Hämeen Kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen kertoo, että hämäläisyrityksistä 39 prosenttia palkkaisi lisää työvoimaa vuoden 2020 aikana, mikäli työvoimakustannuksia kevennettäisiin 10 prosenttia. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeen Kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen kertoo, että hämäläisyrityksistä 39 prosenttia palkkaisi lisää työvoimaa vuoden 2020 aikana, mikäli työvoimakustannuksia kevennettäisiin 10 prosenttia. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeessä yritysten investointihalukkuus on vähentynyt ensi vuoden osalta, selviää kauppakamareiden syyskuussa tekemästä kyselystä. Valtakunnallisesta tuloksesta poiketen Hämeessä vastanneista yrityksistä lähes kolmannes ei ole kiinnostunut tekemään lisäinvestointeja vuonna 2020, kun koko maan keskimääräinen osuus on 10 prosenttia.

– Positiivista on kuitenkin alueellamme äskettäin julkaistut hotelli-investoinnit, jotka lisäävät merkittävästi alueemme vetovoimaa ja vahvistavat talousnäkymiä, Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen toteaa.

Lue hotelli-investoinnista Forssassa: Hotelli Mesku avaa ovensa joulukuussa vanhassa Rantasipin kiinteistössä

Hämeessä vastanneista 45 prosenttia arvioi, että talousnäkymien parantuminen ja epävarmuuden vähentyminen lisäisivät investointihalukkuutta. Lisäksi vastaajista 16 prosenttia arvioi parempien rahoitusmahdollisuuksien ja 8 prosenttia verotuksen alentamisen lisäävän investointeja.

– Kaikenlainen epävarmuus on myrkkyä yrityksille. Epävarmuus aiheuttaa investointiprojektien siirtämistä tulevaisuuteen tai pahimmassa tapauksessa projektien kuoppaamisen, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo.

Työvoimapula aiheuttaa ongelmia 57 prosentille

Pula osaavasta työvoimasta on aiheuttanut ongelmia yritysten liiketoiminnassa.

Lue lisää työvoimapulasta: Osaavista putkiasentajista huutava pula Forssan seudulla – Eläkkeellä olevia ”ammattiäijiäkin” on värvätty töihin

– Vastanneista hämäläisyrityksistä 57 prosenttia arvioi, että pula osaavasta työvoimasta on aiheuttanut liiketoiminnallisia ongelmia ja 39 prosenttia palkkaisi lisää työvoimaa vuoden 2020 aikana, mikäli työvoimakustannuksia kevennettäisiin 10 prosenttia, Eerikäinen kertoo.

Suomessa työvoimapulasta kärsivien yritysten osuus on poikkeuksellisen suuri. Tämä kielii Suomen kansantalouden rakenteellisista haasteista.

– Ihmiset eivät ota työtä vastaan niin hanakasti, kun sopisi toivoa. Myös maan sisäinen muuttoliike on liian vähäistä. Parhaassa tapauksessa osaavat kädet ovat jo töissä, eikä tekeviä käsiä yksinkertaisesti löydy, jolloin katse pitäisi suunnata maan rajojen ulkopuolelle, Kotamäki toteaa.

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic