Lounais-Häme Forssa

Houtskar lumosi Salomaan ja Asantin – Öljyvärityöt ja valokuvat luovat saaristolaistunnelmaa Forssan Vinkkeliin

Pekka Salomaa palaa maalauksissaan 70 vuoden takaisiin tunnelmiin ja Lauri Asanti ilmentää valokuvin merikotkien nykypäivää Vinkkelissä.
Kohtaamisten merkeissä. Kesä Houtskarissa symbolisoi Pekka Salomaalle (vas.) ja Lauri Asantille toinen toisiinsa elämän varrella linkittyviä tekijöitä. Taustalla Pekka Salomaan maalauksia. Kuva: Tapio Tuomela
Kohtaamisten merkeissä. Kesä Houtskarissa symbolisoi Pekka Salomaalle (vas.) ja Lauri Asantille toinen toisiinsa elämän varrella linkittyviä tekijöitä. Taustalla Pekka Salomaan maalauksia. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelalaisessa opettajakodissa varttunut Pekka Salomaa vietti vuonna 1949 ikimuistoisia kesäviikkoja Houtskarissa. Tuleva kansainvälisten oopperalavojen laulajatähti ja Sibelius Akatemian professori hätyytteli siinä vaiheessa 16 vuoden ikärajaa.

Nyt Salomaa jakaa 70 vuoden takaisia muistojaan Forssan kirjaston yläkerrassa sijaitsevassa näyttelytila Vinkkelissä. Esillä on yhteensä kolmisenkymmentä hänen Houtskar-kesänsä luonnoksiin perustuvaa öljyvärimaalausta.

– Monet näistä olen maalannut isäni Urho Salomaan luonnoksista, mutta on tässä mukana myös omista luonnoksistani syntyneitä töitä. Ei niistä kaikista voi näin pitkän ajan jälkeen edes sanoa varmuudella kumman luonnoksesta missäkin tapauksessa on kysymys.

Näkökulmaa houtskäriläiseen luontoon laajentaa ja täydentää Lauri Asanti valokuvillaan. Esillä olevat teokset kertovat hänen vaikuttavaa omistautumista merikotkien elämän ja elinympäristön tallentajana.

Lue myös juttu Pekaa Salomaan omaelämäkerrasta.

Pekka Salomaa: Yksinäinen tuulimylly. Kuva: Tapio Tuomela
Pekka Salomaa: Yksinäinen tuulimylly. Kuva: Tapio Tuomela

Kesä Houtskarissa -näyttelyn tekijät ovat tutustuneet toisiinsa Helsingin Pitäjämäen asukkaina. Siinä, missä Asanti viettää vapaa-aikaansa Houtskärissä, varmistaa Tammelassa sijaitseva vapaa-ajanasunto Salomaan yhteydenpitoa synnyinseudulle.

Maailman menoa ristiin ja rastiin kiertäneenä sekä eripituisia jaksoja Suomen rajojen ulkopuolella asunut Salomaa muistelee koko Houtskar-retkeä kokonaisvaltaisena erikoiskokemuksena.

Ensin Tammelasta suunta kohti Naantalia. Siellä purjeveneeseen ja Saaristomerelle yhdessä isä Urho Salomaan ja perhetuttujen professori Erkki Tantun, professori Armas Mikolan ja taiteilija Pentti Veroman kera.

Houtskariin päästiin ikuisesti mieleen painuneen merimatkan sekä jossain saaressa yöpymisen jälkeen seuraavana päivänä. Perillä Salomaa muistelee kuluneen kolmisen viikkoa. Niiden mittaan luonnoksia syntyi eri puolilta Houtskaria, joka levittäytyy useammalle saarelle.

– Olen perinteisen maisemamaalaustyylin kannattaja. Ikävä vain, että tällaiselle kauneusarvoille perustuvalle näkemykselle ei kuvataiteen sen paremmin kuin musiikinkaan asiantuntijapiireissä anneta nykyisin arvoa, Salomaa määrittelee.

Pekka Salomaan maalauksista ja Lauri Asantin valokuvista koostuva Kesä Houtskrissa -näyttely on esillä Forssan kirjaston yläkerrassa sijaitsevassa näyttelytila Vinkkelissä 28.12. asti.

 

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic