Lounais-Häme Somero

Hovilan kartanon kesänäyttely on tv:stä tuttu – Ylen puvut pääsevät esille ensimmäistä kertaa

Televisiosta tutut puvut ovat ensimmäistä kertaa esillä Somerolla Hovilan kartanon kesänäyttelyssä.
Ylen puvustajien Satu-Marja Nygrenin ja Elina Larion mielestä nykypäivän arkivaatteita on joskus vaikeampi suunnitella kuin överipukuja. Krista Siegfrids pukeutui vaaleanpunaiseen pallomekkoon UMK-finaalissa. Minttu Mustakallion Heroes of the Baltic sea -sarjassa käyttämästä merirosvon verisestä nahka-asusta tehtiin Ylen värjäämössä ajan patinoima. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ylen puvustajien Satu-Marja Nygrenin ja Elina Larion mielestä nykypäivän arkivaatteita on joskus vaikeampi suunnitella kuin överipukuja. Krista Siegfrids pukeutui vaaleanpunaiseen pallomekkoon UMK-finaalissa. Minttu Mustakallion Heroes of the Baltic sea -sarjassa käyttämästä merirosvon verisestä nahka-asusta tehtiin Ylen värjäämössä ajan patinoima. Kuva: Lassi Puhtimäki

Yleisradiolla on valtava, 120 000 pukua käsittävä Suomen suurin puvusto. Osa upeista luomuksista pääsee vihdoin esille tänä kesänä, kun puvuista kootaan ensimmäistä kertaa näyttely Hovilan kartanoon Somerolle.

Aiempina kesinä kartanossa on ollut esillä muun muassa Jukka Rintalan pukunäyttely, joka istui erinomaisesti miljööseen. Se mielessään kartanon emäntä Arja Torkkomäki rohkaistui ottamaan yhteyttä Yleen.

– Kaksi tarvetta kohtasi hienolla tavalla! Olen hirveän innostunut, että sain Ylen puvustosta todelliset ammattilaiset näyttelyä kokoamaan, Torkkomäki kiittelee.

Pukusuunnittelijat Satu-Marja Nygren ja Elina Lario ovat noin 30 pukua näyttelyyn valitessaan muistelleet suomalaista televisiohistoriaa ja sitä, missä kaikessa hauskassa he itsekin ovat olleet mukana.

Lario kuului työryhmään, joka suunnitteli Saara Aallolle paljetein koristellun laahuksellisen housuasun Uuden Musiikin Kilpailun Domino-kappaleeseen. Koska Aalto lauloi pää alaspäin dominopalaan kiinnitettynä, asuun kuuluu turvavyö ja tukirakenteisiin täsmällisesti mitoitetut korkokengät.

UMK:ssa Krista Siegfridsin päällä nähdyistä asuista näyttelyssä ovat mukana untuvanauhasta ommeltu vaaleanpunainen pallomekko ja sateenkaaren värinen laahusunelma, johon upposi 40 metriä puvustamon värjäämössä värjättyä silkkiä.

Mekossa on takana ronski vetoketju, sillä suorassa lähetyksessä aikaa asun vaihtoon oli vain 23 sekuntia.

– Ujompi ihminen ei ehkä olisi halunnut vaihtaa asua lavalla tuhansien ihmisten edessä, Nygren nauraa.

Kullekin puvulle etsitään kartanolta luonteva ympäristö. Minttu Mustakallion yllä Heroes of the Baltic sea -sarjassa ollut verinen merirosvon nahka-asu päätyy väentupaan ja Kustaa III:ta näytelleen Lasse Pöystin kuninkaan puku pianosalonkiin.

Nygren arvelee, että joillakin on pukuja kohtaan vielä Tuntemattomasta sotilaasta tuttu ”rätei ja lumpui” -asenne, mutta osa arvostaa käsityön taidonnäytteitä hyvinkin paljon.

Suurimman osan puvuistaan Yle ostaa ja muokkaa, mutta kaikki näyttelyn puvut on ommeltu puvustamon ompelimossa.

Toisin kuin teatterissa televisiossa pukusuunnittelijat työskentelevät monien ohjaajien ja työryhmien kanssa ja toisinaan myös kansainvälisissä produktioissa. Lario on ollut mukana esimerkiksi suomalais-chileläisessä draamasarjassa Invisible heroes.

– Skaala on uutistenlukijoiden stailauksesta kolmiulotteisen Buu-klubbenin leimasimen puvustamiseen. Valmius pitää olla kaikkeen.

Ylen pukunäyttelyn lisäksi Hovilan kartanossa on tänä kesänä avoinna kivinavetan näyttely Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa, joka vie aikamatkalle 1950–60-luvuille. Näyttely on täydentymässä muun muassa Suomen Kuvalehden kansikuvilla vuodelta 1952 ja Helsingin yliopiston kansallisarkistossa kuvatuilla aikakauden mainoksilla.

Arja Torkkomäki huomauttaa kartanon itsessään olevan kolmas näyttely, josta hän ja puoliso Matti Torkkomäki myös mielellään kertovat.

Aiempina kesinä suurin osa kartanon näyttelykävijöistä on ollut naisia: äitejä ja tyttäriä tai miniöitä. Matti Torkkomäki yllyttää myös miehiä tutustumaan Ylen puvustamon aarteisiin.

– Komeat puvut jännittävine tarinoineen istuvat 1800-luvun aitoon tunnelmaan restauroituun kartanoon uskomattoman hienosti. Tämä on kokonaiselämys, jonka puvustuksen hienouksia ymmärtämätönkin voi helposti kokea. FL

Ylen pukunäyttely Hovilan kartanossa (Helsingintie 604, Somero) on avoinna yksityishenkilöille 5.–28.7. ke–su klo 12–16, elokuussa tilauksesta ryhmille.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic