Lounais-Häme Lohja

Hovioikeus: Sohvi-minipossun vahingossa villisikana ampunut metsästäjä saa pitää aseensa

Karkuun päässyt Sohvi-minipossu ammuttiin kotipihansa lähellä.
Villisika eroaa minipossusta karvoitukseltaan, kärsältään ja kooltaan. Villisikaemakko voi painaa 35–150 kiloa. Kuvan tarhatut villisiat eivät liity uutisen tapaukseen. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Villisika eroaa minipossusta karvoitukseltaan, kärsältään ja kooltaan. Villisikaemakko voi painaa 35–150 kiloa. Kuvan tarhatut villisiat eivät liity uutisen tapaukseen. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Kesyn minipossun vaaralliseen villisikaan sekoittanut metsästäjä saa pitää aseensa eikä häntä tuomita metsästysrikoksesta.

Virka-aputehtävällä poliisia avustanut metsästäjä luuli kesyä minipossua vaaralliseksi villisiaksi ja ampui sen Lohjalla kesäkuussa 2017.

Minipossun omistajat vaativat, että metsästäjän olisi menetettävä aseensa ja hänet olisi asetettava metsästyskieltoon sekä tuomittava metsästysrikoksesta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus vapautti metsästäjän syytteistä viime tammikuussa. Helsingin hovioikeus ei torstaina antanut asialle jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden antama vapauttava tuomio jää voimaan.

Kesy Sohvi karkasi kotoa

Sisälemmikkinä pidetty Sohvi-niminen minipossu oli päässyt ulos omistajiensa ollessa poissa kotoa.

Possu päätyi naapurien pihaan, jossa sitä luultiin villisiaksi. Poliisi antoi riistanhoitoyhdistyksen edustajalle tehtäväksi käydä tunnistamassa eläimen ja lopettamassa sen, jos se olisi häiriötä tai tuhoa aiheuttava villisika.

Metsästäjä kertoi käräjäoikeudessa nähneensä villisian vain kerran elämässään. Pihalla ollutta possua hän piti villisikana sen värityksen takia. Hän arveli noin 35-kiloisen possun olevan nuori villisika.

Omistajat kuulivat laukaukset

Minipossun omistajien mukaan Sohvi oli täysin kesy koulutettu lemmikki, joka osasi käskystä istua ja noutaa keppejä. Metsästäjä puolestaan arveli eläimen sairaaksi, koska se oli paikallaan.

Koska hän arvioi eläimen vaaralliseksi, oli sen lopettaminen hänen mukaansa ainoa vaihtoehto. Possuaan etsineet omistajat kuulivat laukaukset omaan pihaansa.

Oikeuden mukaan metsästäjä toimi riittävällä huolellisuudella, sillä minipossu ei väritykseltään eronnut villisiasta ja sillä oli karvaa myös selässään ja kyljissään.

Metsästäjä tai hänet tehtävälle lähettänyt poliisi eivät tienneet, että alueella liikkui karannut minipossu. FL

Lue myös: Metsästäjä luuli kesyä minipossua villisiaksi – Pihalle tullut possu lopetettiin ampumalla (22.1.2020)

 


Uutisesta korjattu virhe 4.6. klo 15.57: Hovioikeus antoi ratkaisunsa torstaina eikä keskiviikkona, kuten uutisessa virheellisesti kerrottiin.

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic