Lounais-Häme Jokioinen

Höyryveturin puhinaa ja torikauppaa: Minkiön maalaistorilla nautittiin vanhan ajan markkinahumusta

Minkiön maalaistori loi Kiipun kylään vanhan ajan markkinahumun.
Jokioislaisille Juho, Mandi, Satu ja Ville Nurmelle Minkiön maalaistori on jokakesäinen perinne. Myös Satun Lapissa asuva kummisetä Kari Ågren (vas.) pääsi tänä kesänä tutustumaan paikalliseen toritunnelmaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioislaisille Juho, Mandi, Satu ja Ville Nurmelle Minkiön maalaistori on jokakesäinen perinne. Myös Satun Lapissa asuva kummisetä Kari Ågren (vas.) pääsi tänä kesänä tutustumaan paikalliseen toritunnelmaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sunnuntaiaamu on auennut Jokioisilla. Minkiön aseman kupeeseen on noussut jo varhain myyntikojuja. Höyryjuna puhisee raiteillaan odottaen lähtöä. Ihmisiä virtaa tasaiseen tahtiin nauttimaan Minkiön maalaistorin tunnelmasta.

 

Kiipun kyläyhdistyksen järjestämä perinteinen kesätori on yhdistyksen vuoden päätapahtuma. 1990-luvun puolella ensimmäistä kertaa järjestetty tori on osoitus Kiipun kyläläisten talkoohengestä.

– Alun perin ideana oli, että kyläläiset pääsevät myymään omia käsitöitään ja leivonnaisiaan. Nykyään myyjiä tulee kauempaakin, mutta myös oman kylän väkeä nähdään myyntipöydän toisella puolella. Yhteensä myyntikojuja on noin 30, Kiipun kyläyhdistyksen sihteeri Pirjo Niemelä taustoittaa.

Maalaistorilla vierailee vuosittain noin 500 kävijää. Niemelän mukaan Jokioisten museorautatien ja kyläyhdistyksen tekemä yhteistyö vetää torikansaa puoleensa.

– Moni torikävijöistä hyppää myös museojunan kyytiin. Jotkut puolestaan tulevat junan takia, mutta päätyvätkin keskelle vanhan ajan maalaistorin tunnelmaa, Niemelä naurahtaa.

 

Hämeenkoskelaiset Tuomo ja Leena Nikkari poikkesivat Minkiön maalaistorille, sillä se oli heidän ajoreittinsä varrella. Nikkareilla on jokakesäisenä perinteenä tehdä kesäretki johonkin päin Suomea. Tänä kesänä retki suuntautui Forssan seudulle.

– Harrastamme kotimaan matkailua. Ulkomaille ei kannata lähteä, sillä Suomi on täynnä kiinnostavia kohteita. Tärkeintä on, että pääsee muutamaksi päiväksi kotoa pois uusiin maisemiin, pariskunta kertoo.

Leena ja Tuomo Nikkari ihastelivat Minkiön maalaistorilla Ellen Klemelän käsissä syntyneitä keramiikkaesineitä.

Leena Nikkari ihasteli Kiipulla asuvan Ellen Klemelän tekemiä keramiikka-astioita ja sisustusesineitä. Klemelä aloitti keramiikkaharrastuksen viitisen vuotta sitten jäätyään eläkkeelle. Kesäsin hän kiertää paikallisissa kesätapahtumissa myymässä teoksiaan.

Viime kesänä hitiksi noussut hyttysmökki on kysytty tuote hänen myyntipöytänsä ääressä tänäkin kesänä. Savesta tehdyn mökin sisään laitetaan hyttyskierukka ja savu alkaa nousta mökistä. Talvella mökki muuntautuu tontun asuinpaikaksi.

– Ihmiset etsivät kesätoreilta paljon tuotteita lahjaksi tai tuliaisiksi. Keraamiset, pronssilasitteella lasitetut ukot ja akat ovat olleet pidetty merkkipäivälahja, Klemelä pohtii.

 

Jokioislainen Nurmen perhe oli lähtenyt maalaistorille perinteiselle kesäretkelleen. Torimatka taittui kätevästi polkupyörällä. Heillä oli suunnitelmissaan myös museojunan kyytiin nouseminen.

– Käymme maalaistorilla joka vuosi, sillä asumme lähellä tapahtumapaikkaa. Museojunan kyydissäkin olemme olleet useamman kerran, Satu Nurmi kertoo.

Perheen lapset Mandi ja Juho odottivat innolla museojunamatkaa. Lisäksi Juhon mielessä olivat museorautatien kahvion herkut.

– Odotan eniten limpparin juontia, Juho kertoi suunnitelmistaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic