Lounais-Häme

HPK:n hurmos kantoi mestaruuteen saakka

Oulun Raksilassa pelattiin Game Seven taas pitkän kaavan kautta
HPk vei Game Sevenin ja pääsi juhlimaan toista SM-kultaansa. Kuva: Markku Hyttinen
HPk vei Game Sevenin ja pääsi juhlimaan toista SM-kultaansa. Kuva: Markku Hyttinen

Kolmas kerta sanoi Kärppien vastustajalle vihdoin toden jääkiekon SM-liigan finaalisarjan seitsemännessä ottelussa. Tempun teki Hämeenlinnan Pallokerho, joka kukisti Kärpät vieraissa jatkoerään venyneessä kohtaamisessa 2–1 ja vei Suomen mestaruuden voitoin 4–3.

Ratkaisumaalin trillerissä iski ohi Kärppä-vahti Veini Vehviläisen ajassa 75.24 HPK:n hyökkääjä Markus Nenonen. Mestaruus oli HPK:n toinen. Ensimmäinen tuli 2006.

Voittomaali syntyi ylivoimalla. Kärppien Aleksi Heponiemi istui 2+2 minuutin jäähyllä, kun hänen mailansa oli osunut HPK-puolustaja Niklas Frimania silmän seudulle.

Seitsemännen ottelun, Game Sevenin, hävinnyt Kärpät puolusti Suomen mestaruuttaan viime vuodelta.

Nenosella on hyvä laukaus, ja hän on ollut finaalisarjassa HPK:n ahkerimpia pommittajia, mutta vasta nyt tuli palkinto.

–  Aiemmin on ollut edessä tyhjää maalia ja vaikka mitä. Onneksi nyt meni sisään, Jämsänkoskelta lähtöisin oleva Nenonen sanoi.

Kärpät voitti seitsemän ottelun SM-finaalisarjat kotihallissaan keväinä 2014 ja 2015. Molemmissa ottelusarjoissa häviäjän osassa oli Tappara.

Tuolloinkin jatkoeriin venyneiden finaalipelien voitto-osumat tekivät 2014 Juhamatti Aaltonen ja vuotta myöhemmin Sebastian Aho. Aaltonen upotti vastustajan ajassa 67.24 ja Aho, kun oli pelattu 81.00.

HPK:n suuri yksinäinen oli kolmannessa erässä erinomainen maalivahti Emil Larmi, joka oli ottelun lopussa ylityöllistetty. Larmi torjui muun muassa läpiajoon pujahtaneen Kärppien Nicklas Lasun laukauksen rintapanssarillaan.

–  Ei tässä ymmärrä, mitä on tapahtunut, Larmi kertoi eikä myöntänyt uskon horjuneen, vaikka Kärpät myllytti kolmannessa erässä väkevästi.

–  Piti vain ajatella, että hoidetaan oma homma niin hyvin kuin pystytään, hän lisäsi.

Maalilla on ihmeitä tekevä voima. Sen HPK osoitti toisen erän 1–1-tasoituksellaan, jonka vastahyökkäyksen päätteeksi teki finaalien nestori, myöhemmin toukokuussa 39 vuotta täyttävä puolustaja Arto Laatikainen.

Suurin ansio vierailijalle elintärkeästä tasoitusmaalista kuuluu kiekon jään pinnasta mahallaan syöttäneelle Valtteri Puustiselle. HPK:n ykkösketjun peräänantamaton laitahyökkääjä ohjasi edellisessä ottelussa Hämeenlinnassa kohtaamisen ainoan maalin, joten hän on iskussa oikeaan aikaan.

Ilman Laatikaisen tasoitusosumaa HPK olisi suurella todennäköisyydellä pudonnut vastustajan kyydistä. Tarkasti puolustanut Kärpät rytmitti peliä mieleisellään tavalla ja piti HPK:n pihdeissä.

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen ylisti joukkuettaan antaumuksella, ja syystä.

–  Huikea joukkue, huikeita pelaajia. Kun riittävän moni uskoo asiaansa, kaikki on mahdollista, päävalmentaja tuumi.

Runkosarjassa viidenneksi sijoittuneen HPK:n valtti on ollut tasaisuus, niin ratkaisijoiden osalta kuin muutenkin.

–  Meillä on ollut tasainen kausi. Ei ole tullut kolmea tappiota enempää peräkkäin, HPK:ssa kolmannen kautensa valmentanut Pennanen sanoi.

Ratkaisufinaalin tärkeys näkyi varsinkin HPK:n otteissa. Pirteästi aloittanut vierailija jäi alakynteen, kun kapteeni Otto Paajasen puolitahaton kampitusjäähy poiki Kärppien 1–0-johtomaalin.

Kun jäähyä oli kaksi sekuntia jäljellä, Kärppien ykkösketjun laitahyökkääjä Jasper Lindsten rankaisi ampumalla kääntölaukauksella kiekon ohi HPK-vahti Larmin.

Uusimmat