Lounais-Häme Hämeenlinna

HPK:n kultajuhlien poliisitutkinta yhä kesken – "Uskallan sanoa, että ei tästä kukaan vankilaan joudu"

"Uskallan sanoa, ettei tästä kukaan vankilaan joudu," tutkinnanjohtaja toteaa.
Johtiko Poika rikokseen? Kävikö niin, että kultajoukkuetta torille katsomaan tullut kansanvaellus oli laiton kokoontuminen tai jokin muu rötös, sitä tutkitaan. Kuva: Tommi Uusi-Kilponen
Johtiko Poika rikokseen? Kävikö niin, että kultajoukkuetta torille katsomaan tullut kansanvaellus oli laiton kokoontuminen tai jokin muu rötös, sitä tutkitaan. Kuva: Tommi Uusi-Kilponen

Torilla HPK:n mestaruuden jälkeen alkaneista kultajuhlista tehty rikosilmoitus ei ole vielä edennyt poliisin tutkinnassa.

Yksityishenkilö teki lauantai-iltana ja yöllä torille tuhansia ihmisiä keränneistä juhlista rikosilmoituksen (Kaupunkiuutiset 18.5.).

Lain mukaan jokaisella on oikeus yleiseen kokoukseen tai yleisötilaisuuteen, mutta tapahtumasta on ilmoitettava poliisille vähintään 24 tuntia ennen tapahtuman alkamista. Yleisötilaisuus on järjestettävä rauhanomaisesti. Järjestäjän on huolehdittava, ettei kokoontumisesta aiheudu huomattavaa haittaa ympäristölle.

Tässäpä asia, jota tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Ari Pullisen pitää puntaroida.

– Pitää miettiä, aiheutuiko tapahtumasta vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, vaikka itse juhlista ei tullut poliisille tehtäviä. Ilmeisesti ainakin Kirkkopuistossa oli jonkinlaista kähinää.

Torilla velloneesta riehakkaasta ihmismassasta moni käytti alkoholia.

Onko sillä merkitystä?

– Ei se tutkimista vaikeuta. Nykyinen lainsäädäntö ei suoranaisesti kiellä julkijuopottelua.

Hämeenlinnan kaupunki oli Pullisen mukaan hakenut luvan ottelun ajaksi järjestetylle kisakatsomolle, mutta lupa oli haettu vain matsin päättymiseen asti.

Se, kuka vastaa peliä seuranneesta hulabaloosta, on avoinna. Yöllä torille pätkähti HPK:n mestarijoukkue suoraan Oulusta, mikä oli luultavasti lain silmissä HPK Liiga oy:n järjestämä tapahtuma.

– Tällä hetkellä käsitykseni on, että joukkueen vierailusta olisi tehty jonkinlainen ilmoitus. Pitää puntaroida, oliko näiden tapahtumien välisenä aikana mitään varsinaista tapahtumaa tai järjestäjää, vaikka on selvää, että torilla on yleisöä ollut.

– En ole toistaiseksi tavoittanut kaikkia kuultavia henkilöitä lomien ja jääkiekon MM-kisojenkaan vuoksi, Pullinen pyörittelee.

Tiettävästi HPK:n pelaajat ja osa oy:n organisaatiosta lähti etelään juhlimaan voittoa pian sunnuntain virallisten kultajuhlien jälkeen. Yöllistä kultajoukkueen torivierailua juonsi HPK:n kisaisäntä Peter Petro, joka on ollut viimeiset pari viikkoa jääkiekon MM-kisoissa.

Onko hänet mainittu epäiltynä rikosilmoituksessa?

– En voi kommentoida tutkintaa yksittäisten henkilöiden osalta, Pullinen torppaa.

Alkusarjan jälkeen Slovakiasta kotiutunut Petro kertoi perjantaina Hämeen Sanomille, ettei hänellä ole tietoa mahdollisista rikosepäilyistä.

HPK Liiga oy:n toimitusjohtaja Antti Toivanen kertoo, että Kerho-organisaatiosta oltiin yhteydessä poliisiin ennen joukkueen yöllistä vierailua.

– Asiasta keskusteltiin ja sovittiin etukäteen poliisin kanssa puhelimitse.

Mikäli tutkinta johtaa syytteisiin ja tuomioon asti, todennäköinen seuraus on sakkorangaistus.

– Vaikka en rangaistuksia määrääkään, uskallan sanoa, ettei tästä kukaan linnaan lähde, rikoskomisario Pullinen sanoo. HäSa

Uusimmat

Fingerpori

comic