HS: Laaja radiohäirintä lamauttaisi Suomen lentoliikenteen, maininta poistettu Trafin strategiasta

Helsinki
17.11.2018, 12:46

Kotimaa

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin uudesta navigaatio- ja valvontalaitejärjestelmien strategiasta on poistettu maininta laajasta sotilaallisen radiotaajuuksien häirinnästä, kertoo Helsingin Sanomat. Trafi on valmistelemassa uutta strategiaa. Se on tarkoitus julkaista muutaman viikon sisällä.
HS:n mukaan strategialuonnoksessa oli virke: ”Poikkeusoloissa hyvin laaja sotilaallinen radiotaajuuksien häirintä on mahdollista. Sellainen häirintä käytännössä estää nykyisenkaltaisen lentoliikenteen.” Trafi on kertonut HS:lle, ettei lausetta ole nykyisessä versiossa, joka ei ole vielä julkinen.
Satelliittisignaalia sotkevien häiriölähettimien käyttö on Suomessa kielletty. Luonnoksessa mainitaan kuitenkin, että niiden signaaleja on havaittu muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä.
Norjan puolustusministeriö kertoi alkuviikosta, että Venäjä häiritsi gps-signaalia Naton suuren Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana loka-marraskuun vaihteessa. Häirintä ulottui Pohjois-Suomeen asti.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005902943.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic