HS: Laaja radiohäirintä lamauttaisi Suomen lentoliikenteen, maininta poistettu Trafin strategiasta

Helsinki
17.11.2018, 14:35

Kotimaa

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin uudesta navigaatio- ja valvontalaitejärjestelmien strategiasta on poistettu maininta laajasta sotilaallisen radiotaajuuksien häirinnästä, kertoo Helsingin Sanomat. Trafi valmistelee uutta strategiaa. Se on tarkoitus julkaista muutaman viikon sisällä.
HS:n mukaan strategialuonnoksessa sanottiin: ”Poikkeusoloissa hyvin laaja sotilaallinen radiotaajuuksien häirintä on mahdollista. Sellainen häirintä käytännössä estää nykyisenkaltaisen lentoliikenteen.” Trafi on kertonut HS:lle, ettei kohtaa ole nykyisessä versiossa, joka ei ole vielä julkinen.
Satelliittisignaalia sotkevien häiriölähettimien käyttö on Suomessa kielletty. Luonnoksessa mainitaan kuitenkin, että niiden signaaleja on havaittu muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä.

”Häiriön lähde ilmeinen”

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoi perjantaina, että Suomi on kutsunut Venäjän suurlähettilään Pavel Kuznetsovin maanantaiaamupäiväksi keskusteluihin gps-häirinnän vuoksi. Soinin mukaan Suomi on todentanut Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen gps-signaalin häiritsemisen tulleen Venäjältä. Myös Suomi osallistui harjoitukseen.
– Meille häiriön lähde on ilmeinen, ja Norjalla on sama kokemus, Soini sanoi.
Norjan puolustusministeriö kertoi tiistaina, että Venäjä häiritsi gps-signaalia viime viikolla päättyneen Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana. Norjan mukaan häirintäsignaaleja tunnistettiin 16. lokakuuta ja 7. marraskuuta välisenä aikana ja ne paikallistettiin Kuolan niemimaalle.
Ulkoministeriöstä ei ole kerrottu, perustuuko Suomen arvio gps-häirinnästä yksinomaan Norjan havaintoihin vai onko Suomella ollut käytössään muutakin materiaalia. Ministeriön mukaan asiaa käsitellään Venäjän kanssa diplomaattiteitse.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005902943.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic