Lounais-Häme

HS: Pohjoismaiden yhteisen taisteluasun hankinta etenee - Suomi säilyttää oman maastokuvionsa

Sotilaat vaatetetaan kaulasta nilkkoihin uusilla asuilla. Suomi säilyttää oman maastokuvionsa.
Jääkäritykistörykmentin sotilaita taisteluasuissaan. Arkistokuva. Kuva: Terho Aalto
Jääkäritykistörykmentin sotilaita taisteluasuissaan. Arkistokuva. Kuva: Terho Aalto

Pohjoismainen hanke armeijoiden yhteisen taisteluasun suunnittelemiseksi ja hankkimiseksi on Helsingin Sanomien mukaan edennyt niin pitkälle, että maat ovat valinneet kuusi asuvalmistajaa, jotka toimittavat asunsa ostajamaiden puolustusvoimien testattavaksi.

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat sunnuntain lehdessään. Lehden mukaan taisteluasuja tullaan ostamaan 290-425 miljoonalla eurolla.

Kuuden valmistajan asuja testataan elokuun lopulta alkaen puolen vuoden ajan sekä laboratorioissa että joukko-osastoissa. Suomessa testaajiksi pääsevät myös varusmiehet.

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan yhteisellä hankkeella etsitään kokonaista taisteluasujärjestelmää, joka tulee käyttöön kaikissa neljässä maassa.

Valmistajilta on Helsingin Sanomien mukaan pyydetty kolme eri versiota asuista: pohjoismaiden kylmään ilmastoon sopiva, kuumalle ja kuivalle aavikolle sopiva asustus sekä kuumaan ja kosteaan viidakkoon sopiva malli.

Tarjouspyyntö käsittää kaikki sotilaan taisteluvaatteet kaulan ja nilkkojen väliltä. Jalkineet, käsineet ja päähineet eivät kuulu kilpailutukseen.

Ajatus yhteisestä maastokuviosta on lehden mukaan hylätty ainakin eurooppalaisiin olosuhteisiin sopivissa vaatteissa, sillä jokaisessa Pohjoismaassa on omanlaisensa maasto. Sen sijaan aavikko- ja viidakkopuvuista saatetaan Helsingin Sanomien mukaan tehdä yhtenevät.

Uusien asujen arvellaan olevan käytössä vuonna 2021. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic