Lounais-Häme

Huh hellettä: Ongelmia seuraa, jos päivää paistattaa eikä nesteytyksestä huolehdi

Forssalainen Kati Kettunen huoahtaa, että lämpöä piisaa. Kerrostaloasunnossa lämpö on suunnilleen sama kuin varjossa. Tuulettimet olo- ja makuuhuoneissa auttavat. Sekarotuista Vili-koiraa on toki ulkoilutettava, mutta ei nyt 4 tai 7 kilometrin lenkkejä kuten tavallisesti. Forssalainen Johanna Syyri joutuu puntaroimaan näillä helteillä kaksiviikkoisen vauvansa, neljävuotiaan esikoispoikansa pikkuveljen, vaatetusta ja paahteelta suojaamista. Rivitalossakin sisälämpötila on 25 asteen tienoilla.

-En tapaa kuitenkaan helteestä valittaa.

-Itse täytyy ymmärtää syödä ja juoda riittävästi.

 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän osastoilla ja päivystyksessä helteet eivät näy. Potilaita ei ole tullut helteen heikentäminä.

-Voi olla, että tämän poikkeuksellisen kuuman viikon jälkeen tilanne on ihan toinen, arvioi terveydenhuollon palvelualuejohtaja Sari Kortepohja.

Vanhustenhoidossa on kuitenkin tehostettu juomista.

Kortepohja neuvoo juomaan riittävästi ja myös suolapitoista kuten vissyvettä, koska hikoilussa suoloja poistuu elimistöstä.

-Kannattaa pysyä varjon puolella, koska auringossa oleskelu on niin tukalan kuumaa. Siitä seuraa taatusti ongelmia, jos päivää paistattaa eikä nesteytyksestä huolehdi.

 

Helteen haitoille alttiimpia ovat iäkkäät, pitkäaikaissairaat ja pienet lapset. Aikuisen on huolehdittava lasten juomisesta ja pään suojaamisesta auringon porotukselta.

Elimistön liiallinen lämpiäminen aiheuttaa oireita, jotka voivat olla varsin vakavia. Ruumiinlämpöä voi nostaa joko liiallinen fyysinen rasitus lämpimässä ilmanalassa tai pelkästään oleskelu liian pitkään kuumassa ympäristössä ilman viilennystä.

Päänsärky, pahoinvointi ja huimaus kuuluvat yleisoireisiin nestehukasta auringonpistokseen ja lämpöuupumiseen saakka. Vakavin, jopa hengenvaarallinen lämpösairauksista on lämpöhalvaus.

 

Yksityisen jokioislaisen hoivakodin Wanhan Pehtoorin asukkaat ovat pärjänneet hyvin, sillä rakennuksessa on koneellinen ilmastointi ja terassi on rakennettu varjon puolelle.

-Täytyy huolehtia nesteytyksestä. Hoitajat huolehtivat meillä tosi tarkkaan, että asukkaamme juovat riittävästi ja saavat myös suoloja, sanoo vastaava johtaja Hilkka Kataja.

-Sitä seurataan, etteivät he jää ulkoillessaan liian pitkäksi aikaan aurinkoon ja kävelevät hatut päässä.

 

Huippuhelteet näkyvät myös ihmisten ostoslistoilla.

Forssan K-Citymarketin kauppias Mikko Virtanen on huomannut, kuinka ihmiset syövät kevyemmin. Broileria, vesimelonia, palkohernettä, muita vihanneksia ja hedelmiä ostetaan tavallista enemmän.

Juomissa menekki kasvaa kuumilla lähinnä virvoitusjuomissa, kivennäisvesissä sekä lonkerossa ja siiderissä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic