Lounais-Häme

Huijarit iskivät Kauneimpien joululaulujen kimppuun – verkkoon siirretyt tapahtumat ovat poikineet valetapahtumia

Tarkoituksena on saada varomaton käyttäjä esimerkiksi antamaan luottokorttitietonsa vääriin käsiin.
Kauneimmilla joululauluilla on pitkät perinteet. Arkistokuva on Aitolahden kirkosta, eikä se liity huijausyrityksiin millään tavalla. Kuva: Jukka O. Kauppinen
Kauneimmilla joululauluilla on pitkät perinteet. Arkistokuva on Aitolahden kirkosta, eikä se liity huijausyrityksiin millään tavalla. Kuva: Jukka O. Kauppinen

Seurakuntien ja Lähetysseuran järjestämät Facebook-tapahtumat ”Kauneimmat Joululaulut” ovat joutuneet huijausyritysten kohteeksi.

Kirkon viestinnän lähettämän tiedotteen mukaan koronan takia verkkoon siirretyt laulutapahtumat ovat keränneet valtavasti huomiota, osallistujia ja näkyvyyttä, mutta samalla ne ovat houkutelleet huijarit paikalle.

Tiedotteen mukaan rikolliset tehtailevat kymmeniä rinnakkaisia valetapahtumia, joiden tarkoituksena on saada varomaton käyttäjä esimerkiksi antamaan luottokorttitietonsa vääriin käsiin.

Luottokorttitietoja kysytään

Tiedotteessa todetaan, että huijausyrityksiä oli erityisen paljon keskiviikkona Tampereen seurakuntien järjestämän Kauneimpien Joululaulujen yhteydessä.

– Huijarit jakoivat tapahtuman sivulla ja seurakunnan Facebook-sivulla kommenteissa linkkejä ulkopuolisille sivustoille, joilla vaadittiin luottokorttitietoja, jotta suoratoisto voi alkaa, Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja Sami Kallioinen toteaa tiedotteessa.

– Ainakin muutama henkilö oli päätynyt luottokorttitietojen antamiseen. Tapauksesta kertonutta opastettiin tekemään rikosilmoitus ja sulkemaan kortti.

Lähetysseura tehnyt rikosilmoituksen

Lähetysseura on tehnyt huijauksista poliisille rikosilmoituksen, ilmiantanut Facebookille huijausyrityksiä ja ollut yhteydessä Facebookiin saamatta kuitenkaan toistaiseksi sieltä apua tilanteeseen.

Myös poliisin valtuudet ja mahdollisuudet toimia tilanteessa ovat rajalliset.

– Poliisi pystyy pysäyttämään rahaliikenteen nopeasti, jos rahat ohjautuvat Suomeen. Mikäli taustalla on kansainvälistä rikollisuutta, asiaan puuttuminen on huomattavasti vaikeampaa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta.

– Tärkeintä on viestiä avoimesti ja varoittaa, että huijausyrityksiä on liikkeellä. Rikosilmoituksen tekeminen on kuitenkin tärkeää ja auttaa myös asiakasta, sillä sen perusteella saattaa saada esimerkiksi luottokorttifirmoilta rahaa takaisin.

Kirkon tiedotteeseen haastatellun Risun mukaan kalastelusivu voi olla missä vain, ja tilisiirrot päätyvät yleensä kansainvälisille operaattoreille ja feikkifirmoille. Niitä pistetään pystyyn ja lopetetaan niin nopeasti, että poliisin on niitä käytännössä haastavaa seurata.

Yleensä luottokorttitapahtumat päätyvät kansainväliseen verkkopalveluun ja niihin on hyvin vaikea päästä käsiksi. Facebookin kanssa toimiminen on poliisillekin haastavaa, sillä se ei vastaa aina kovin nopeasti edes poliisin tietopyyntöihin.

– Se on yhdysvaltalainen yritys, joka toimii Suomessa, mutta noudattaa Yhdysvaltain lakeja, Risu sanoo tiedotteessa.

Tapahtumilla pitkä historia

Kauneimpia Joululauluja on laulettu vuodesta 1973 lähtien.

Viime vuonna Kauneimmat Joululaulut -kampanja keräsi historiansa parhaan tuloksen, reilusti yli 1,1 miljoonaa euroa.

Lähetysseura tukee keräysvaroilla heikoimmassa asemassa olevia lapsia yli 20 maassa.

Vinkkejä valetapahtuman tunnistamiseen

Järjestäjänä on jokin muu taho kuin seurakunta, Kauneimmat Joululaulut tai Suomen Lähetysseura.

Järjestäjän Facebook-sivua tarkastelemalla voi arvioida, että kyse on esimerkiksi oikeasta seurakunnan sivusta.

Epäilyttäviä ovat esimerkiksi englanninkielinen teksti tai linkki, joka ohjaa kirjautumisen takana olevalle sivustolle.

Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudet ovat aina ilmaisia ja lahjoittaminen vapaaehtoista.

Lahjoittaa voi verkossa osoitteessa https://kauneimmatjoululaulut.fi/lahjoita

Suomen Lähetysseuran keräysluvat: Manner-Suomi RA/2020/3, voimassa 3.1.2020–31.12.2020 myönnetty 3.1.2020, Poliisihallitus. Ahvenanmaa: ÅLR 2019/6111, voimassa 2020, myönnetty 13.8.2019 Ahvenanmaan maakuntahallitus.

Kerätyt varat käytetään vuosien 2020–2022 aikana Suomen Lähetysseuran ulkomaantyöhön.

Uusimmat

Fingerpori

comic