Lounais-Häme

Huippujen virittäjä

Forssalainen Saara Suoniemi on toiminut jo usean vuoden Suomen joukkuevoimistelumaajoukkueiden fysioterapeuttina. Suoniemen palveluksia on käyttänyt myös rytmisen voimistelun maajoukkue.

Viimeksi Suoniemi oli voimistelijoiden mukana parisen viikkoa sitten, kun Minetit voitti joukkuevoimistelun EM-kultaa Tartossa. Suoniemen työnkuva arvokisoissa on varsin monipuolinen

-Huollan tyttöjä, ja jos tulee akuutti ongelma, yritän hoitaa sen pois. Tarkoituksena on virittää urheilijat mahdollisimman hyvään kisakuntoon, kertoo Suoniemi ja lisää nauraen, että tarvittaessa kisoissa hoidetaan myös paljon istuvien tuomareiden selät kuntoon.

Suoniemi on toiminut maajoukkueterapeuttina vuodesta 2013 lähtien. Jo sitä ennen hän teki huippuvoimistelijoille lihastasapainokartoituksia. Niiden tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää vammojen syntymistä.

LTP-testeissä saadaan selville urheilijan lihaksiston ongelmakohdat. Suoniemi konsultoi tuloksista valmentajia, jotka voivat suunnitella testien ja keskustelun pohjalta urheilijoille kehittävät liikkeet.

Työskentely voimistelumaajoukkueiden parissa tuo paljon matkapäiviä. Se asettaa haasteensa Suoniemelle, jonka päätyö on toimia yrittäjänä Humppilan fysikaalisessa hoitolaitoksessa.

-Viime vuonna minulle tuli 18 reissupäivää pelkkien kisamatkojen takia, testauspäiviäoli toinen mokoma lisää. Ihan joka paikkaan en voi lähteä, tässä täytyy tasapainoilla työn ja perheen kanssa.

Voimistelu on etenkin huipulla rankka laji. Voimistelijat harjoittelevat tuntimääräisesti hyvin paljon, kisoissa kropasta taas rutistetaan kaikki irti.

Fysioterapeutti on todella tarpeen, vaikkei sen käyttö olekaan sellainen itsestäänselvyys kuin rahakkaammissa lajeissa kuten jääkiekossa.

-Selkää, nivusia ja lonkkavaivoja hoidetaan eniten. Vaivat ovat yleensä rasitusperäisiä, Suoniemi kertoo.

Voimistelu on eri lajeineen huippuharrastettu urheilumuoto, mutta se ei saa sellaista mediahuomiota ja ehkä arvostustakaan kuin ansaitsisi. Esimerkiksi Minettien EM-kulta Tartossa jäi hyvin vähälle huomiolle.

-Hesarissakin oli EM-kullasta vain pieni pätkä, eikä kuvan kuvaa, Suoniemi harmittelee.

Ulkomailla, esimerkiksi Venäjällä, voimistelijat ovat tähtiä, suuria julkkiksia.

-Vuonna 2017 joukkuevoimistelussa on MM-kotikisat. Silloin on mahdollisuus saada lisää näkyvyyttä.

Suoniemi on nauttinut maajoukkuekeikoista, vaikkeivät kisat mitään glamouria tarjoakaan.

-Maajoukkuepesti on ollut mielenkiintoinen ja tuonut uusia kokemuksia. Tietysti on niitäkin päiviä, jolloin illat ovat pitkiä ja tuntuu tylsältä, Suoniemi toteaa rehellisesti.

Suoniemi valmistui fysioterapeutiksi 2000, jolloin hän lopetti oman urheilijauransa joukkuevoimistelun MM-kultaan. Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2012.

-Tykkään työstäni, tässä saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Työ on monipuolista, kun asiakaita on huippu-urheilijoista kehitysvammaisiin, Suoniemi kertoo. FL

MM-voimistelijastahuippujen fysioterapeutiksi
Forssalainen fysioterapeutti.Toimii yrittäjänä Humppilan fysikaalisessa hoitolaitoksessa, asiakkaita myös Forssassa.Suomen joukkuevoimistelumaajoukkueen fysioterapeutti, toiminut myös rytmisen voimistelun maajoukkueen fysioterapeuttina.MM-tason urheilutaustaUrheili monipuolisesti nuorena; voimisteli, luisteli ja pelasi mm. koripalloa.Kilpaili aerobicissa 1995–99: MM-joukkuekisan 4:s -99, kaksi joukkueiden SM-hopeaa, henkilökohtainen SM-pronssi.Joukkuevoimistelussa MM-kultaa 2000 (Campuksen Koonto).Valmistui fysioterapeutiksi 2000, yrittäjänä vuodesta 2012.LTP-testausta joukkuevoimistelijoille vuodesta 2006, maajoukkuefysioterapeutti vuodesta 2013.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti