Lounais-Häme

Huippumatikassa loistaa soveltamalla

Forssa

Joose Lehtisen,16, poikkeuksellinen numeropää nousi esiin ensimmäistä kertaa esikoulussa, kun muut harjoittelivat lukujen piirtämistä mallista ja poika laski jo kerto- ja jakolaskuja.

– No en nyt kuitenkaan mitään kymmeniätuhansia, nuori mies älähtää.

– Sataset menivät ihan mallikkaasti, huomioi äiti Pauliina Lehtinen.

Maanviljelijävanhemmat ovat molemmat aikoinaan lukiossa kirjoittaneet pitkän matematiikan, mutta poika on kuulemma taipumuksissaan omaa luokkaansa. Äiti uskoo maalaisympäristön vaikuttaneen nuoren miehen mahdollisuuteen syventyä häntä kiinnostaneisiin asioihin.

– Yksi vaikuttava tekijä on tietysti hyvä keskittymiskyky, Pauliina lisää.

Tällä hetkellä nuori mies käy Valkeakoskella ensimmäistä vuotta Tietotien lukiota, johon on yhdistetty Päivölän opiston tarjoama matematiikkalinja. Peruskoulussa laskentatehtävät välillä ensivilkaisulla selvittänyt nuorukainen on viimein saanut sopivaa haastetta. Nyt heinäkuun kansainvälisissä olympialaisissa on edessä laskuja, jotka ovat välillä liiankin hankalia.

– Matematiikkaolympialaisten tehtävien on oltava niin vaikeita, että maailman parhaat ikäiseni eivät saa kaikkia suoritettua. Muuten tasoa ei saa selvitettyä, kuvailee Lehtinen.

– Tavoitteenani on, että saan tehtyä jonkun tehtävän. Siitä saa kunniamaininnan.

Lehtinen otti olympialaiset tavoitteekseen jo yläasteen alussa, ja on siitä lähtien harjoitellut niitä varten. Kilpamatematiikkaan häntä kannustettiin Päivölän opistolla, jonka matematiikkaleirille hän osallistui ensimmäisen kerran viidennellä luokalla. Olympialaisten Suomen joukkueeseen valitaan vuosittain kuusi lukioikäistä osallistujaa näiden aiemman kisamenestyksen perusteella.

– Kisoihin valitaan kilpailijoita, ei välttämättä kympin oppilaita. Täytyy osata soveltaa, sääntöjen tunteminen ei riitä, äiti Pauliina sanoo.

Suomen matemaattisen yhdistyksen Päivölässä järjestämät valmennusleirit ovat ajattelutaidon hiomisessa avuksi. Joose on osallistunut muun muassa MAOL:n kansallisiin kisoihin, Viron Tartossa järjestettyyn palkintokisaan ja pohjoismaisiin kilpailuihin. Pohjoismaisten kilpailujen kahdeksannen jaetun sijan perusteella hän pääsi mukaan olympialaisiin. Tieto heinäkuun puolivälissä Hongkongissa pidettävistä kisoista tuli noin viikko sitten Päivölän valmennusleirillä. Treenit jatkuvat, kuten tähänkin asti, kuuden viikon välein toteutuvan valmennuskurssin merkeissä ja puolentoista sivun kotitehtäviä tehden.

– Monissa tehtävissä menee parikin tuntia, ja useimpia en saa ratkaistua, kertoo Lehtinen.

Siinä ei ole mitään erikoista, sillä matematiikkakisojen tehtävät ovat pitkiä ja monimutkaisia, ja yhden virheettömän kaavan ratkaiseminen on saavutus jopa lahjakkuudelle. Esimerkiksi suomalainen peruskoulu ei juurikaan valmista kansainvälisen tason kisoihin.

– Ulkomailla opetetaan hyvin usein enemmän geometriaa jo peruskoulun alussa, kun Suomessa lähdetään liikkeelle aritmetiikasta, sanoo Lehtinen.

Muuten nuoren miehen päivät kuluvat tiiviisti Päivölässä, jossa matematiikkapainotteinen lukio kestää kaksi vuotta. Myös kesän Lehtinen viettää mielellään Päivölän tarjoamilla tietotekniikka- ja matematiikkakursseilla, sillä opiskelu ja uudet kaverit ovat kivoja. Vuoden päästä päättyvän lukion jälkeen tie on auki.

– Tietotekniikka tai yleisesti matemaattinen puoli kiinnostaisi, sanoo Lehtinen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti