Lounais-Häme

Huipputeknologiaa painomusteen tilalle

Forssassa on lähes 18000 asukasta. Vuoden 2014 tilastojen mukaan työllisen työvoiman määrä oli 6567. Työpaikkoja oli 8241.

Palvelualan työpaikkojen osuus oli 64 prosenttia, jalostuksen eli teollisuuden ja rakennusalan osuus 32,7 prosenttia ja alkutuotannon eli maatalouden osuus 2 prosenttia.

Enimmillään työpaikkoja on ollut yli 11000; vuosi oli silloin 1990.

Forssan seudun suurin työnantaja on Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky). Hykyn palkkalistoilla on tuhat vakinaista ja 200 määräaikaista.

Hyvänä kakkosena tulee Forssan kaupunki.

-Yhteensä meitä on 703, Forssan kaupungin henkilöstöpäällikkö Esa Sinisalo laskee.

Kolmannella ja neljännellä sijalla on teollisuuden alan työnantaja. Kolmospaikkaa pitää elintarviketeollisuusyritys HKScan noin viidelläsadalla henkilöllä ja neljäntenä on Parmarine yli 300 henkilön yrityksellään.

Kylpyhuone-elementtejä valmistavan Parmarinen toimitusjohtaja Jussi Raunio kertoo, että yritys on palkannut kuluneen vuoden aikana sata uutta työntekijää.

-Meillä on hyvä tilauskanta ja paljon töitä. Saa nähdä, kuinka pitkään pärjätään tällä väellä, Raunio miettii.

Raunio ei halua arvella, milloin firma palkkaa uutta väkeä. Hän sanoo, että talvi on yleensä vilkas, mutta kesää kohti työtahti taas rauhoittuu.

Hyville lukemille pääsee myös Osuuskauppa Hämeenmaa.

Henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahden mukaan Forssan alueella on töissä hieman reilu parisataa ihmistä.

-Tilanne näyttää tällä hetkellä vakaalta eli henkilöstömäärä tulee pysymään samassa.

Hämeenmaalla on jatkuvasti paikkoja haussa eri paikkakunnilla.

-Avoimien paikkojen määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta mutta ehkä hieman piristymistä on havaittavissa verrattavissa vuoden parin takaiseen tilanteeseen, Virtainlahti kertoo.

Betonielementtien valmistajan Parman Forssan tehtaalla työskentelee tällä hetkellä 129 henkilöä, joista 25 on toimihenkilöitä ja 104 tehdastyöntekijää.

-Rakentamisen kiivain vaihe on hieman laantumassa talvea kohde eikä meillä tällä hetkellä ole tarvetta palkata uusia työntekijöitä Forssaan, markkinointipäällikkö Petri Kähkönen summaa.

Seuraavana listalla tulee Forssa Print, Hevosopisto, mekaniikan ja elektroniikan sopimusvalmistukseen erikoistunut konserni Stera Technologies ja Lassila & Tikanoja.

Saint-Gobain Rakennustuotteet oy:n hr business partner Jenni Laurila laskee, että osa työntekijöistä tekee töitä sekä Forssassa että Hyvinkäällä, mutta Forssan henkilöstön määrä on reilut 90.

-Rakennusalalla näyttää positiiviselta, mutta elämme tilanteen mukaan, Laurila vastaa kysymykseen, nouseeko työntekijämäärä lähiaikoina.

Jokioisten Leipä on listalla 10. sijalla. Työntekijöitä on 90.

-Olemme pienessä tasaisessa kasvussa. Ensi vuoden aikana palkkaamme kolmesta viiteen uutta työntekijää, Jokioisten Leivän toimitusjohtaja Seppo Virtanen kertoo.

Yli 50 työntekijän firmojen listalle on päässyt DA-Group. Yritys on huipputeknologian suunnittelu- ja laiteratkaisujen toimittaja niin teollisuudelle kuin puolustus- ja avaruussektorille.

-Forssassa meitä on 60. Olemme palkanneet väkeä tänä vuonna ja palkkaamme ensi vuonnakin, toimitusjohtaja Sami Kotiniemi toteaa ja lisää, että firmassa odotellaan ensi vuotta positiivisissa tunnelmissa.

Yli 50 työntekijän firmoja ovat myös autokorirakenteiden valmistaja Fokor oy, Posti, terveydenhuollon ja hoiva-alan yritys Attendo, kierrätysalan yritys Uusioaines ja Jokioisten Maanrakennus.

Postilla oli parhaimpina vuosinaan Forssassa lähes sata henkilöä töissä. Nyt määrä vaihtelee 50 ja 60 välillä.

-Suurin osa on jakajia ja autonkuljettajia, jakelupäällikkö Pertti Peltola kertoo.

Vielä kolmisen vuotta sitten jakajia oli kymmenkunta enemmän. Ja siihen aikaan, kun Posti hoiti lehtien varhaisjakelun, jakajia oli 30 enemmän.

-Kymmenen vuoden aikana työntekijämäärä on pudonnut neljälläkymmenellä, Peltola summaa.

Myös Atrian tytäryhtiö Liha ja Säilyke oy pääsee yli 50 työntekijän listalle. Valmistuspäällikkö Markku Kuulan mukaan vakituisia työntekijöitä on tällä hetkellä noin 60.

-Lähitulevaisuuden suunnitelmissa ei näyttäisi olevan tarvetta uusien työntekijöiden palkkaamiseen.

Listalta on sen sijaan tippunut Parker Hannifin Manufacturing Finland, Forssan seurakunta, Hämeen Paino ja Faktia.

Liikkeenhallintateknologioiden ja -järjestelmien valmistaja Parkerissa on enää kolmisenkymmentä työntekijää Forssassa. Seurakunnalla on 41 vakituista työntekijää. Hämeen Paino lopetti toimintansa jo viime vuoden puolella.

-Faktiassa ei ole enää yhtään työntekijää. Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän henkilöstömäärä on 130, kuntayhtymän johtaja Tuula Koivula summaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti