Lounais-Häme

Huippuyliopistossa kaikki eivät ole huippupelaajia

Alku onnistui useana edelliskautena hankkimaan naisten korisliigajoukkueeseensa sarjan parhaimpiin lukeutuvia amerikkalaisia pelinrakentajia.

Tällä kaudella hankinnat eivät onnistuneet. Syyskierroksen Alussa pelanneen Aaliyah Lewisin kyvyt osoittautuivat vaatimattomiksi eikä hänen tilalleen vuodenvaihteessa tullut Alexandra Greenkään ole häikäissyt.

Green on kuitenkin parantanut alkuvuoden aikana peliään ainakin sen verran, että ansaitsee paikkansa Alun aloitusviisikon toisena takapelaajana.

 

Greenin yliopistotausta on täkäläisiin sarjoihin jopa ainutlaatuinen kahdestakin syystä. Tuskin koskaan naisten Korisliigaan on onnistuttu värväämään pelaajaa niin kovasta yliopistosta kuin missä Green pelasi nelisen kautta.

Stanfordin yliopisto Kaliforniassa on rankattu vuodesta toiseen akateemisesti maailman huippuyliopistojen joukkoon. Muutaman vuoden takaisessa rankingissa se oli kakkonen Harvardin yliopiston jälkeen. Vain noin joka kymmenes Stanfordiin pyrkivä pääsee sinne opiskelemaan.

Stanford on huipulla myös USA:n yliopistokoripallossa ja etenkin naisissa. Se on selvinnyt valtakunnallisiin 64 joukkueen pudotuspeleihin naisissa joka vuosi viimeiset 30 vuotta ja edennyt neljän joukkueen lopputurnaukseen viimeksi vuosina 2012, 2014 ja 2017.

Alexandra Green oli finaalijoukkueessa vuosina 2012 ja 2014. Hänen roolinsa jäi kuitenkin jokaisena Stanfordin vuotena niin pieneksi, että tuskin koskaan naisten Korisliigaan on värvätty amerikkalaispelaajaa yhtä vaatimattomilla tilastolukemilla. Greenin paras pistekeskiarvo syntyi ensimmäisenä kautena 2011-12, kun hän pelasi kaksi tasan peliä yhden pisteen keskiarvolla. Seuraavina kausina pelejä kertyi enemmän, mutta piste- ja levypallokeskiarvot jäivät joka vuosi alle yhden. Green pelasi yliopistourallaan keskimäärin neljä minuuttia per peli.

Greenin yliopistoura alkoi kehnosti, kun häneltä katkesi heti ensimmäisenä syksynä akillesjänne. Vamma piti hänet sivussa yli vuoden.

– Loukkaantumisen jälkeen oli vaikeaa raivata joukkueesta kunnon pelipaikkaa, Green muistelee.

Loukkaantumisen seurauksena hän pelasi Stanfordissa normaalin neljän kauden sijasta viitenä kautena. Pelejä kertyi tuona aikana 77 ja pisteitä vain 55.

Pienemmässä yliopistossa Green olisi varmasti saanut isomman peliroolin, mutta hän ei kadu valintaansa.

– Opin Stanfordissa todella paljon, joten siinä mielessä pieneksi jäänyt rooli ei kaduta.

 

Alussa Greenin tilastot ovat kohonneet aivan eri tasolle. Hän on pelannut keskimäärin 30 minuuttia lähes kymmenen pisteen ja viiden levypallon keskiarvoilla. Syöttötilastossa hän on vähän yli kolmella passilla Alun ykkönen.

Suurin ero yliopistoaikaisiin tilastoihin löytyy kolmen pisteen heitoista: Stanfordissa Green heitti viiden kauden aikana vain 25 kolmen pisteen heittoa, joista neljä osui pussin pohjalle. Alussa hän on parissa kuukaudessa nakannut 36 kolmosesta 12 koriin.

– Minulla ei ollut Stanfordissa lainkaan hyökkäysroolia. Täällä sen sijaan pitää tehdä pisteitäkin, tokaisee Green, joka viihtyy yhtä hyvin sekä ykkös- että kakkospaikoilla eli pelinrakentajana tai heittävänä takapelaajana.

– Korisliiga on hyvä sarja, jossa on paljon kovia heittäjiä ja peli on fyysistä, Green kehuu.

 

Yliopistouransa jälkeen Green pelasi seuraavan kauden kotipuolessa Dallasissa puoliammattilaissarjaa ja viime vuonna maaliskuusta elokuuhun Australiassa pääsarjaa alemmalla tasolla.

Green pyrki Eurooppaan jo aiemmin, mutta agentin puutteessa aikeet eivät toteutuneet. Agentin vihdoin löydyttyä Green sai pelipaikan suomalaisseurasta, joka ilmiselvästi kiinnostui pelurista enemmän tämän yliopiston kuin tilastojen ansiosta.

Green ei ole suunnitellut uraansa tätä kautta pitemmälle muuten kuin, että haluaa jatkaa pelaamista ulkomailla.

Suomi ei ole poissuljettu vaihtoehto, vaikka Kaliforniassa opiskellut teksasilainen kokee nyt ensi kertaa elämässään oikean talven.

– En tiennyt etukäteen minkälainen talvi täällä on, mutta ei tämä ole mitenkään kamalaa, vakuutti 15 asteen pakkasesta Feeniksin lämpöön pyrähtänyt peluri. FL

 

Alexandra Green
25 v. 168 cm takapelaaja.Kaudet 2011-16 Stanfordin yliopistojoukkueessa.Kausi 2016-17 puoliammattilaissarjassa Teksasissa.Viime vuonna Australian sarjassa.Alussa tällä kaudella 9,2 pisteen, viiden levypallon ja 3,1 syötön ottelukeskiarvot.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti