Lounais-Häme

Hukka hyppysissä

Sunnuntaina kello 11.30 Rengon metsästäjät saivat ammuttua 20 minuuttia kestäneen jahdin päätteeksi suden Hattulan puolella Vuohiniemen kylän Mikkolassa.

Ensimmäinen hukka kaadettiin viikko sitten Rengon ja Hattulan rajalla. Molemmat olivat uroksia.

Tämän viikon torstaihin asti voimassa ollut metsästyslupa oli rajattu Hämeenlinnassa Rengon ja Kalvolan sekä Lopen, Janakkalan ja Hattulan alueille.

Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtajan Pekka Ojalan mukaan häiriösusia jäljitettiin pitkin viikkoa.

-Lauantaina jäljitystä häiritsi Rengossa ollut rallitapahtuma, mutta sen ansiosta sudet eivät päässeet myöskään lupa-alueen ulkopuolelle, hän sanoo.

Sunnuntai osoittautui hyväksi jahtipäiväksi. Lauhtuneen sään ja uuden lumen ansiosta jälkiä oli metsästäjien helppo seurata.

-Viiden suden lauma kulki aamuyöstä talojen pihoissa. Ne jättivät jälkensä myös Vuohiniemen vanhan kaupan molemmin puoliin. Näköhavainto sudesta saatiin pellolla, se ehti ylittää vielä Renkajärven ennen kaatoa. Kaadettu susi oli yli 2-vuotias, Ojala kertoo.

Suden sai tähtäimeensä Tuure Mäntymaa.

-Minulla kävi tuuri, olin hyvässä paikkaa passissa. Jos meitä olisi ollut lainmukaisten 50 miehen lisäksi toiset 50, olisi jahti ollut ohi parin viikon sijaan parissa päivässä.

Mäntymaan hetki oli harvinainen. Etelä-Hämeessä on kulunutta viikkoa lukuun ottamatta kaadettu susi viimeksi 1970-luvun alussa. Poikkeuslupia ei ole aiemmin Etelä-Hämeeseen myönnetty.

-Jäljittäjät tekivät suurimman työn, Mäntymaa kiittelee.

Metsästäjien riesana oli poikkeuslupa-aikana jahdin häirintä ja aktiivinen seuraaminen.

-Toisaalta eläinaktivistien tamppaamista jäljistä on ollut meille myös apua. Jahdit eivät ole ikinä tyhjiä reissuja, vaikka ne eivät aina päättyisikään onnistuneesti, Mäntymaa huomauttaa.

Tulenarka susiasia on ollut esillä paitsi mediassa, myös sosiaalisessa mediassa.

-Somessa on tullut lokaa niskaan. On myös jännä juttu, että kun karhun tai ahman sijaan kaataa suden, tehdään siitä heti poliittinen asia. Tärkeintä kuitenkin, että paikalliset ovat kiitollisia susikaadoista, Mäntymaa sanoo.

Ojalan mukaan on hankala arvioida, kuinka kahden suden ampuminen vaikuttaa lauman käyttäytymiseen. Joka tapauksessa ne ovat jo osoittaneet varovaisuuden merkkejä.

-Ihan selkeästi susissa näkyi tervettä pelkoa. Sudet lähtivät omaehtoisesti liikkeelle, kun ne havaitsivat kytkettynä olleen jahtikoiran.

Sunnuntaina kaadettu susi lähetetään alkuviikosta tutkittavaksi Luonnonvarakeskukseen Taivalkoskelle.

Jos sudet palaavat ihmisten pihoille, metsästäjät voivat hakea uutta poikkeuslupaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic