Lounais-Häme

Hulailusta tuli kesän hittilaji – Forssassa ja Hämeenlinnassa myydään "ei oota"

Forssassa ja Hämeenlinnassa kauppojen hyllyt ovat tyhjentyneet hulavanteista.
Tavallisetkin hulavanteet ovat menneet kaupaksi, kun muuta ei ole ollut. Hittihulavanteet ovat tavallista hulavannetta painavampia, noin 1–2-kiloisia. Kuva: markku åberg
Tavallisetkin hulavanteet ovat menneet kaupaksi, kun muuta ei ole ollut. Hittihulavanteet ovat tavallista hulavannetta painavampia, noin 1–2-kiloisia. Kuva: markku åberg

Suomessa on vallalla hulavanteen pyörittelybuumi.

Soittokierros Forssan ja Hämeenlinnan urheiluliikkeisiin ja marketteihin paljastaa, että liikuntavälineiksi kehitetyt painavat hulavanteet taitavat olla loppu Hämeestäkin.

– Asiakkaat ovat kertoneet, että he ovat kyselleet hulavanteita monesta paikasta, mutta sama tilanne taitaa on kaikkialla, Intersport Hämeenlinnan myyjä Henna Hilakari toteaa.

Intersport Forssassa hulavanteita on myyty tänä kesänä useassa erässä jo lähes 200 kappaletta.

– Hulavanteet ovat olleet tosi haluttuja, ja taas kerätään listaa. Parikymmentä asiakasta on jonossa, myyjä Clarissa Pajukoski kertoo.

Halutuimmat hulavanteet ovat noin 1–2 kilon painoisia, mutta Pajukoski naurahtaa, että tavallisetkin hulavanteet ovat menneet kaupaksi, kun muuta ei ole ollut.

Hulavanteet ovat tällä hetkellä loppu maahantuojalta, mutta liikkeisiin pitäisi saada täydennystä ensi viikolla tai elokuun alkupuolella.

– Kyselyjä tulee päivittäin. Joku päivä pelkästään minulle tuli viisi kyselyä, vaikka meitä on kolme myyjää, Urheilulinnan myyjä Jonas Ruohomäki kertoo.

Hulavanteita hamuavat kaikenikäiset, mutta eniten hulavanteista ovat innostuneet keski-ikäiset naiset.

 

Villitykseen ei osattu varautua, sillä se syntyi täysin yllättäen.

– Varastosta hulavanteita ei ole myyty tätä ennen varmaan kymmeneen vuoteen. Ne ovat olleet hyllyntäytettä, mutta nytpä ainakin päästää niistä eroon, Pajukoski naurahtaa.

Hulavanteiden kysyntä vilkastui kesäkuussa, kun mediassa uutisoitiin Helsingin yliopiston professorin Hannele Yki-Järvisen ja hänen työryhmänsä rasvamaksatutkimuksesta. Sen mukaan jo 15 minuutin hulavannepyörittely päivässä tuo myönteisiä terveysvaikutuksia: vyötärönympärys pienenee, keskivartalon rasvamäärä alenee ja lihasmassa kasvaa.

– Hulavanteita tultiin kyselemään heti, kun tutkimuksesta kerrottiin aamu-tv:ssä, Pajukoski muistelee.

Hän kertoo itsekin pyöritelleensä äitinsä hulavannetta yhtenä maanantai-iltana.

– Kun parikymmentä minuuttia pyöritteli, kyllä siinä hyvin lämpesi ja hiki tuli.

 

Myyjät arvuuttelevat, kauankohan villitys mahtaa kestää.

Forssan Prisman apulaismyyntipäällikkö Petri Ahinko miettii, onkohan buumi ohi jo elokuussa, kun hulavanteita on tulossa lisää. Hilakari arvelee, että innostus kestää tuskin paljon kesää pidemmälle.

Clarissa Pajukoski on optimistisin.

– Ehkä jouluun saakka. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat