Lounais-Häme

Hulemaksulle kovaa kritiikkiä Somerolla

Hulevedet selvästi kiinnostavat somerolaisia – tai ainakin niistä tulevat maksut.

Hulevesien hallinnan on tarkoitus siirtyä Someron Vesihuolto oy:ltä kaupungin kontolle vuoden 2018 alkupuolelta alkaen. Jotta hulevesien kulut saadaan katettua, on Somerolla tarkoitus ottaa asemakaava-alueen kiinteistölle käyttöön hulevesimaksu.

Someron tekninen lautakunta järjesti keskiviikkoiltana kaupungintalon valtuustosalissa aiheesta yleisötilaisuuden vastatakseen aiheesta herääviin kysymyksiin ja selventääkseen hulevesilainsäädäntöä.

Kysyttävää ja mielipiteitä asiasta myös riitti, niin puolesta kuin vastaakin. Hulevesi-iltaan saapui reilu 50 kiinnostunutta.

Ymmärrystä hulevesien täydelliseen erottamiseen jätevesistä riitti, mutta maksun määrät ja jakautuminen ihmetyttivät.

Omakoti- ja paritalojen hulevesimaksun esitetään olevan noin 50 euroa vuodessa, mutta liike- ja palvelurakennusten sekä teollisuusrakennusten osalta summan arvioidaan nousevan 245–1400 euron väliin

-On ihan ok kerätä kiinteä 50 euroa kaikilta, mutta yrittäjät ovat muutenkin ahtaalla, ja nyt tulee taas yksi uusi maksu. Ei tämä houkuttele yrityksiä tänne. Ja olen kuullut summana jopa 3000 euroa, onko tämä 1400 vain jokin heitto? keskustelutilaisuuden yleisöstä ihmeteltiin.

-Summat ovat vielä täysin arvioita, eivät vielä mitään lukkoon lyötyjä lukuja, tekninen johtaja Marko Mäkinen vastasi.

Yhteensä Somero pyrkii keräämään noin 200000–250000 euroa hulevesimaksuja vuosittain.

Keskustelutilaisuudessa yleisöstä ihmeteltiin, kun toisilla paikkakunnilla hulevesimaksu on omakotitaloilta vain 30 euroa. Eri kunnissa hulevesien kustannuksia pyritään kattamaan eri tavoilla, ja summissa on suuria heittelyjä, selittivät Mäkinen ja Pöyry Finland oy:n konsultti Henna Luukkonen.

-50 euroa on aika keskiverto eri kuntien vertailussa, Luukkonen arvioi.

-Omakotitalon omistajana en koe, että 50 euroa olisi paljon, jos saadaan verkosto sillä kuntoon, toisaalta yleisöstä todettiin.

Yleisöstä huomautettiin, että onhan aiemminkin kerätty rahaa vesiverkostojen korjauksiin, mutta mitään konkretiaa ei ole tuntunut näkyvän. Mikä takaa, että tällä kertaa kerättävällä rahalla oikeasti korjataan ja huolletaan verkostoa?

-Olemme nyt tehneet kartoituksen, tiedämme ojien ja putkien kunnon. Aika isojakin tarpeita löytyi, siksi tämä on tärkeää nyt toteuttaa, Mäkinen sanoi.

-Askelmerkit ovat nyt selvät, miten seuraavien vuosien aikana toimitaan, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Juha Salo sanoi.

Pelkän kritiikin lisäksi yleisöstä annettiin myös ehdotuksia.

-Miettikää rahoitusta vielä. Nostakaa kunnallisveroa, tehkää säästöjä tai ottakaa kunnalle lainaa. Tällainen lisämaksu on ihan hanurista. FL

Hulevesimaksu
Hulevesillä tarkoitetaan sade- ja sulamisvesiä sekä perustusten kuivatusvettä.Vesihuoltolakia muutettiin vuonna 2014, jolloin asemakaava-alueilla vastuu hulevesien hallinnan järjestämisestä siirtyi vesihuoltolaitoksilta kunnille.Lainmuutoksen myötä hulevesien viemäröintiä ei enää lasketa vesihuoltoon kuuluvaksi toiminnaksi.Kiinteistöjen tonteilla hulevedet ovat yhä kiinteistöjen vastuulla.Eri kunnat kattavat hulevesistä tulevia kustannuksia eri tavalla.Somerolla hulevesimaksuilla rahoitettaisiin kaava-alueen hulevesijärjestelmien kunnossapitoa ja laajentamista.Maksu määräytyy kiinteistöluokan ja tontin pinta-alaluokan mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic