Lounais-Häme

Hulkko laajensi Suomen uinnin kärkikaartia, konkari Liukkonen jatkoi EM-finaalien putkeaan

Glasgow
09.08.2018, 21:07

Urheilu-uutiset

Ida Hulkko nousi ensimmäisissä pitkän radan EM-kisoissaan heti finaaliuimariksi. Vahvan kauden uinut 19-vuotias Hulkko kiilasi kokeneempien suomalaisten rintauimarien ohi finaaliin ja viidenneksi.
Hulkon EM-tavoite oli ennätys ja finaalipaikka. Ennätys toteutui keskiviikon välierien Suomen ennätysajalla 30,53, ja finaalissa Hulkko arvioi pystyneensä uimaan rennosti.
– Vauhti ei ollut sama kuin eilen. Tänään verryttelyssä jo huomasi, että vähän painaa, Hulkko sanoi viitossijaan tyytyväisenä.
Juuri ennen Hulkon finaalia altaaseen ponnisti EM-joukkueen kokenein uimari Ari-Pekka Liukkonen, joka kisasi neljännessä peräkkäisessä 50 metrin vapaauinnin EM-finaalissaan pitkällä radalla. Liukkosen EM-finaalien sarja alkoi 2010 Debrecenistä, ja vuonna 2014 hän oli matkan EM-kolmonen.
– Oli sellainen fiilis, että tänne minä kuulun, ja täällä on mukava näyttää, mihin pystyy, seitsemänneksi yltänyt Liukkonen tuumasi.
Hänen finaalinsa sujui aikaan 22,11. Vaikka aika oli hieman huonompi kuin välierissä (21,96), Liukkonen koki uineensa loppuhuipennuksessa paremmin kuin aiemmissa starteissaan Glasgow’ssa. Seiskaradalta hän ei saanut samanlaista onnistumisen aaltoa, kuin alku- ja välierissä kovien uimarien vierellä.
Liukkosen seuraava testi on pitkään vaivanneen selän kuntouttaminen. Huippu-urheilijalle ei voi olla kovin pitkäaikainen ratkaisu, että arvokisoissa joutuu turvautumaan särkylääkkeisiin ja jatkuvaan fysioterapiaan pystyäkseen kilpailemaan.
– Selkä pitää saada kuntoon ennen MM-kautta, 29-vuotias Liukkonen sanoi.

Jallow avasi mitalitilinsä

Hulkon esiinmarssi laajensi Glasgow’ssa suomalaisten kärkiuimarien kaartia, ja Mimosa Jallow ylsi ensi kertaa urallaan henkilökohtaiselle mitalille. Mitali palkitsi Jallowin ja valmentaja Marko Malvelan pitkäjänteisestä työstä. Malvela luotsaa myös Liukkosta, joten hänellä oli iso rooli EM-joukkueen onnistumisissa.
Jallow oli pronssilla 50 metrin selkäuinnissa. Matka ei ole olympiamatka, mutta mitali EM-tasoltakin on kova näyttö.
– Kerran neljässä vuodessa on olympiakilpailut, ja kaikki muut ovat sellaisia arvokilpailuja, joissa on myös 50 metrin matkoja, olympiavalmentaja Jari Varjonen muistutti.
Varjonen arvostaa lyhyiden uintimatkojen valmennusosaamista Suomessa, mutta myöntää, että pitkillä matkoilla etenkin vapaauinnissa suomalaiset eivät ole nyt kärjen tasoa. Glasgow’ssa kuvaa muutti toki Matias Kosken jääminen sivuun olkapäävaivojen takia.
Uinnin seuraavat arvokisat ovat lyhyen radan MM-kilpailut joulukuussa Kiinassa ja pitkän radan MM-kilpailut heinäkuussa 2019 Etelä-Koreassa.
– Etelä-Koreaan lähetetään myös viestijoukkueet, koska siellä ovat jaossa olympiapaikat Tokioon. Olympialaisiin pääsee 12 parasta viestijoukkuetta, Varjonen kertoi.
Tokiossa 2020 uutena viestiä uidaan kahden nais- ja kahden miesuimarin sekauintiviesti.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti