Lounais-Häme

Humppila äänesti kyllä yhteisyritykselle

Kunnanvaltuusto puoltaa Humppilassa sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteisyrityksen perustamista. Valtuusto päätti kannastaan maanantai-iltana valtuustokautensa viimeisessä kokouksessa.

Humppilan kunnanhallitus päätti aiemmin toukokuussa pitämässään kokouksessa esittää valtuustolle yksimielisesti, että kunta olisi mukana perustamassa yhteisyritystä Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa.

Kunnanvaltuutettu Juha Rantanen (sd.) jätti asiasta valtuuston kokouksessa eriävän mielipiteen. Rantanen ehdotti, että asian käsittely keskeytetään. Teuvo Nieminen (ps.) puolsi ehdotusta.

Äänestys päättyi kunnanhallituksen esityksen voittoon lukemin 17–4.

 

Asian käsittelyn aikana keskustelua valtuutettujen välillä herätti esimerkiksi yksittäisen humppilalaisen tilanne koko sote-sopan keskellä, päätöksen merkitys seutukunnan suhteisiin maakunnan suuntaan sekä muiden kuntien valtuustojen päätökset. Jokioisilla kunnanhallitus päätti aiemmin keskeyttää hankintamenettelyn toistaiseksi, eikä asiaa viety valtuustoon lainkaan.

-Asia, joka harmittaa eniten, on palveluiden pirstaloituminen. Sote on muutakin kuin pelkkä terveyskeskus ja Forssan sairaala. En näe, että Pihlajalinna tarjoa meille palveluja niin kattavasti, että meidän kannattaa lähteä mukaan yhteisyritykseen, Rantanen sanoi.

 

Humppilan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eeva Nurmi (kesk.) puolsi yhteisyrityksen perustamista.

Nurmi on tyytyväinen nykyisiin Forssan hyvinvointikuntayhtymän (hyky) palveluihin. Yhteisyrityksen kautta Nurmi uskoo nykyisten palveluiden säilyvän parhaiten nykyisenlaisina.

-Tavallisen ihmisen kannalta, on hän sitten palvelun tarvitsija, töissä täällä tai seudun elinvoiman käyttäjä, näkisin, että tämä on oikea malli, Nurmi perusteli Forssan Lehdelle.

-Tämä on iso asia, ja riskit ovat varmaan 50–50 – jos nyt kukaan voi varmaksi sanoa, mitä riskit ovat.

Nurmi tyrmää väitteet, joiden mukaan alueen sote-markkinat menisivät sekaisin yhteisyrityksen vuoksi.

-Onhan meillä täällä jo nyt kilpailua niin paikallisesti yksityisten palveluntuottajien kautta kuin seudullisestikin. Turku, Tampere, Pori, Helsinki ja Hämeenlinna ovat kaikki lähellä. Palvelut haetaan jo nyt sieltä, mistä halutaan. Kaikilla ei siihen kuitenkaan ole mahdollisuutta. Siksi lähipalvelut ovat minun lähtökohtani, Nurmi sanoo.

 

Kunnanjohtaja Jari Keskitalo oli seudun kunnanjohtajista ainoa, joka ei esittänyt paikkakuntansa hallitukselle yhteisyritysneuvottelujen keskeyttämistä.

-Pihlajalinna näkee täällä mahdollisuuksia. Jos laitamme kädet eteen, ei tänne jatkossa varmasti ole paljon tulijoitakaan, Keskitalo totesi valtuustolle. FL

 

Fingerpori

comic