Lounais-Häme Humppila

Humppila ja Attendo tekevät välivuokraussopimuksen – Järjestely kohtuullistaa vuokrat

Järjestely kohtuullistaa asumispalvelutalon vuokrat. Ennen lopullista hyväksyntää kunnanhallitus haluaa luetuttaa sopimuksen vielä lakimiehellä.
Attendon asumispalvelurakennus tulee käyttöön kesäkuussa Humppilassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Attendon asumispalvelurakennus tulee käyttöön kesäkuussa Humppilassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Humppilan kunta on tekemässä Attendo oy:n kanssa välivuokraussopimuksen uuden palvelutalon asukkailta perittävien vuokrien kohtuullistamiseksi. Kunnanhallitus haluaa kuitenkin luetuttaa sopimusasiakirjat lakimiehellä ennen lopullista hyväksyntää. Asia palaa siis uudelleen kunnanhallitukseen.

Kunnanjohtaja Jari Keskitalo vertaa välivuokrausmenettelyä siihen, että kunta vuokraisi asukkaille suoraan omia asuntojaan.

Välivuokrauksella tarkoitetaan menettelyä, jossa kunta vuokraa tilojen omistajalta (esimerkiksi kiinteistöyhtiö tai yksityinen toimija) palveluasumiseen tarkoitetut tilat. Vuokrasopimus tiloista tehdään arvonlisäverollisena. Kunta vuokraa asumiskäyttöön tarkoitetut tilat edelleen asukkaille ilman arvonlisäveroa. Malli perustuu siihen, että rakentamisaikaiset arvonlisäverot voidaan vähentää suoraan siten, että arvonlisäveroa vastaava alennus pienentää asukkaiden lopullista vuokraa.

Humppilan kunnanhallitus asetti ehdoksi välivuokraukselle sen, että palveluntuottaja eli Attendo oy vastaa kaikista mahdollisista kustannuksista, joita Humppilan kunnalle voisi syntyä, jos palvelutalo ei veroviranomaisen mukaan ole arvonlisäveron vähennykseen oikeuttavassa käytössä.

Lisäksi kunnanhallitus edellyttää, että mikäli Humppilan kunta purkaa välivuokraussopimuksen kesken sopimuskauden, siitä ei saa aiheutua kunnalle mitään kustannuksia tai ylimääräisiä velvoitteita. Palveluntuottaja vastaa siis kaikista palvelutuotannon ennalta arvaamattomista kustannuksista.

Lue myös: Attendo-päätöksiä edelsi valituskierre

Mäntyrinteessä hoidetut ikäihmisten asumispalvelut ovat Humppilassa siirtymässä Attendon hoidettaviksi uuteen asumispalvelurakennukseen, joka on valmistumassa kesäkuun aluissa.

Välivuokrausjärjestelyä ehdotti Humppilan kunnalle Attendo, jolle järjestely on tuttu toimintamalli. Välivuokrausmalli on käytössä muun muassa Urjalassa. Malli ei ole hankintalain vastainen eikä vaikuta kiinteistöverotukseen.

Välivuokrausmallin keskeisimpiä hyötyjä on arvonlisäveropalautuksen synnyttämät säästöt ja niiden vaikutus palvelutalon vuokratasoon. Humppilan sopimus ei sisällä sitoumusta asiakkaiden osoittamisesta kyseiseen kohteeseen.

Kyseessä on 10 vuoden määräaikainen vuokrasopimus, joka on kuitenkin irtisanottavissa 12 kuukauden irtisanomisajalla. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic