Lounais-Häme

Humppila jätti yhteisyrityksen pöydälle

Humppilan kunnanvaltuusto päätti jättää Forssan hyvinvointikuntayhtymän (hyky), Humppilan kunnan, Forssan kaupungin ja Ypäjän kunnan yhteisyritystä koskevan hankintapäätöksen käsittelyn pöydälle.

Kunnanhallitus esitti valtuustolle, että valtuusto olisi kumonnut aiemman päätöksen yhteisyrityksen perustamisesta Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa.

 

Valtuuston päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Äänestystä edelsi polveileva keskustelu aiheesta.

Kunnanjohtaja Jari Keskitalo kertasi yhteisyritysasian vaiheita toukokuulta.

-Olin itse tyytyväinen siihen, että valtuusto hyväksyi hankintapäätöksen Pihlajalinnan kanssa.

Keskitalo ei edes huolestunut Terveystalon valituksesta, kunnes hykyn yhtymäjohtaja Juha Heino tuli Humppilaan vieraisille heinäkuun lopulla ja kertoi, että markkinaoikeus kumosi Hattulan kunnan yhteisyrityspäätöksen.

-Heino kertoi, mitä markkinaoikeuden päätös tarkoittaa ja puhuimme siitä, pitäisikö valmistelu keskeyttää, Keskitalo kertoi.

 

Hieman myöhemmin, kun valtuutettu Kaija Romppainen (kok.) ihmetteli, oliko hykyn johto valmistelun keskeyttämisen kannalla, Keskitalo korjasi, että Heino ei neuvonut kuntaa keskeyttämään valmistelua vaan hän informoi, mitä kaikki vaiheet tarkoittavat käytännössä.

Keskitalo jatkoi, että yksi vaihtoehto olisi ollut keskeyttää valmistelu, mutta hänen mielestään maakunnallinen Oma Häme on ongelma.

-Jos Oma Häme lupaa jotain, lupaus ei sido sitä mitenkään, Keskitalo mietti.

 

Valtuutettu Eeva Nurmi (kesk.) puhui pitkään yhteisyrityksen puolesta. Hänen mielestään yhteisyritys turvaa lähipalvelut pienessä kunnassa.

-Esitän, että hankintapäätös yhteisyrityksen perustamiseksi Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa pidetään voimassa, mikäli myös Forssa ja Ypäjä niin päättävät, Nurmi sanoi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ahola (kesk.) oli myös sitä mieltä, että hankintapäätös pidettäisiin voimassa.

Valtuutettu Aira Suikki (kok.) esitti, että asia jätetään pöydälle.

-Kuunnellaan, mitä Forssa sanoo.

Vesa-Pekka Hirvioja (kok.) kannatti Suikin esitystä.

-Mitä yritykset ajattelevat Humppilasta, jos muutamme päätöstä.

Päätöksenteko vaati neuvottelutaukoa ja viiden minuutin kuluttua valtuutetut äänestivät pöydälle jättämisen ja asian käsittelyn jatkamisen välillä.

Lopulta asia jäi pöydälle äänin 13-8.

 

Kokouksessa äänestettiin myös asemakaavan muutoksesta. Kaavamuutos koskee Attendo oy:n asumispalveluyksikön rakentamista kuntaan.

Tällä hetkellä edellisen valtuuston hyväksymässä kaavaehdotuksessa on meneillään hyväksymisvaihe.

Kyse on Osuuspankin omistamasta tontista pankin takana olevassa puistossa. Keskitalon mukaan tontti on jo aiemmin kaavoitettu pienkerrostalotontiksi.

-Tarkoituksena oli tehdä siihen senioritalo.

Valtuutetut olivat kuitenkin kiinnostuneita muista vaihtoehdoista Attendon rakennukselle.

-Uutena valtuutettuna kiinnostaa, mitä muita vaihtoehtoja kunnan kauneimmalle tontille voisi olla, Marko Huhtanen (vas.) kyseli.

 

Keskitalon mukaan muita vaihtoehtoja ei ole mietitty. Hänen mukaansa paikka oli hyvä kaikkien kannalta.

-Esitän, että jätetään pöydälle, tutkitaan muita vaihtoehtoja, Huhtanen sanoi.

Markku Niininen (sd.) ja Minna Autio (vihr.) kannattivat toisen vaihtoehdon miettimistä.

Valtuutetut äänestivät kuitenkin asian käsittelyn puolesta äänin 12-9 ja lopulta tontin paikka hyväksyttiin aiemmin päätettyyn paikkaan.

 

Lopuksi valtuutetut miettivät, mitä Attendon viereen jäävälle pienelle seurakunnan omistuksessa olevalle tontille tehtäisiin. Osa oli leikkipuiston, osa koirapuiston kannalla.

-Puollan koirapuistoa. Tuleehan pöytäkirjaan merkintä ehdotuksestani, Huhtanen huolehti. FL

 

Ensimmäinen päätös toukokuussa
Humppilan kunnanhallitus alkoi käsitellä hykyn ja alueen kuntien yhteisyrityksen perustamista toukokuussa.Silloin Kanta-Hämeen maakunnallista sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta valmisteleva Oma Häme suositteli, että yhteisyrityksen valmistelu keskeytetään.Kunnanhallitus päätti kuitenkin yksimielisesti esittää valtuustolle, että yhteisyritys perustetaan Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa.Valtuusto päätyi samaan tulokseen äänin 17-4.Kunnanhallitus korjasi valtuuston päätöstä tarkentamalla, että kyse oli hankintapäätöksen tekemisestä.Terveystalo oy teki päätöksestä valituksen markkinaoikeuteen ja koko valitusprosessi voi kestää pitkään, lisäksi olosuhteet ovat muuttuneet toukokuun jälkeen.Tammela ja Jokioinen ovat päättäneet, että he eivät ole mukana yhteisyritysvalmistelussa.Forssan kaupunginvaltuusto käsitteli samaa asiaa maanantaina ja Ypäjän valtuusto torstaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic