Lounais-Häme Humppila

Humppila on mukana seudullisessa rakennusvalvonnassa – jos muutkin seudun kunnat ovat

Veroprosentteja ei koroteta ensi vuodeksi.

Humppilan kunnanvaltuusto päätti, että kunta lähtee mukaan seudullisen rakennusvalvonnan ja ympäristövalvonnan yhteistyöhön. Tosin ehdollisena, sillä Humppila edellyttää, että Forssan, Tammelan ja Jokioisten lisäksi myös Ypäjä on mukana yhteistyössä.

Humppilassa asiasta ei tarvinnut äänestää, mutta keskustelua käytiin. Kunnanjohtaja Jari Keskitalo totesi alustuksessaan, että vaihtoehtoina ovat seudullinen yhteistyö tai oma rakennusvalvoja.

– Oma valvoja tulisi halvemmaksi ja palvelu olisi lähellä, mutta päteviä rakennusvalvojia on todella vaikea saada. Seudullinen valvonta olisi kalliimpaa, mutta tarjolla olisi erityisosaamista. Meidän osalta kustannukset nousisivat, muiden osalta laskisivat, Keskitalo väitti.

Maanantaina kuultiin Tammelan valtuustossa joidenkin valtuutettujen väittämänä, että Forssa, Jokioinen ja Humppila ovat sopimuksessa voittajia, Tammela häviäjä. Keskiviikkona Jokioisilla muutama valtuutettu oli sitä mieltä, että juuri Jokioinen kärsii taloudellisesti sopimuksesta. Torstaina siis Humppilan kunnanjohtajan näki, että Humppila joutuu taloudellisesti kärsijäksi, mikäli sopimukseen lähdetään.

– Yhteisen rakennusvalvonta olisi hyvä koetinkivi seutuyhteistyön tekemisessä. Esitän, että sopimus tehdään ehdollisena niin, että kaikkien kuntien on lähdettävä mukaan, Keskitalo sanoi.

Vesa-Pekka Hirvioja (kok.) ihmetteli, miten oman rakennusvalvojan palkkaaminen tulisi halvemmaksi kuin seudullinen.

– Seudullinen yhteistyö veisi meidän tekniseltä toimelta työtaakkaa. Se tekee jo nyt liikaa töitä. Etu olisi myös se, että saisimme rakennusvalvonnan ammattilaisen, joka katsoo, että työt tulee tehtyä oikein.

Sopimus on määräaikainen ja päättyy 1. tammikuuta 2022.

Eeva Nurmi (kesk.) kaipasi sopimusluonnokseen tietoa siitä, milloin sen voi irtisanoa. Lisäksi hän pohti, että moni asia jää edelleen kunnan hoidettavaksi ja hintalapusta tulee kunnalle isompi.

Hanne Seestie (kok.) näki, ettei sopimuksen irtisanomista kannata miettiä heti alkuvaiheessa. Hän liputti seudullisen yhteistyön puolesta ja piti sopimusta seudullisena koetinkivenä.

– Mitä enemmän seudullista yhteistyötä tehdään, sen parempi. Vaikka se olisi vähän kalliimpaa. Toivotaan, että tämä sopimus tuo muutakin hyvää esimerkiksi seudulliseen elinvoimahankkeeseen. Nyt on aika siirtyä puheista tekoihin, Seestie totesi.

Aila Suikkanen kysyi, voivatko kulut pienentyä kesken sopimuskauden, jos niitä käydään läpi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ahola (kesk.) sanoi liputtavansa seudullisen yhteistyön puolesta. Hän näki, että tämä yhteistyösopimus on mahdollista toteuttaa itsenäisenä kuntana.

Lue lisää: Jokioinenkin lähtee mukaan rakennusvalvontayhteistyöhön.

Humppilan valtuusto hyväksyi keskusteluitta ensi vuoden veroprosentit, jotka säilyvät ennallaan. Tuloveroprosentti on 22, jonka kunnanjohtaja Keskitalo totesi olevan melko korkea.

– Budjetti näyttää molemmin puolin miljoonan euron alijäämän. Tuon paikkaamiseksi meidän pitäisi korottaa veroprosenttia 3-3,5 yksikköä, eikä se ole mahdollista.

Aira Suikki (kok.) näki, ettei ole viisasta korjata taloutta veroprosenttien nostolla, vaan pyrkiä saamaan lisää verotuloja panostamalla elinvoimaan ja yrittäjyyteen.

Kirjastonjohtajalle myönnettiin ero hänen siirtyessään Liedon kunnan palvelukseen. Kaija Romppainen totesi Hirviojan ja Markku Niinisen (sd.) säestämänä, että kirjastonjohtajan työtaakkaa pitää jatkossa keventää, ettei seuraava johtaja kaadu työmääränsä alle.

Marko Huhtanen (vas.) kantoi suurta huolta nuoriso-ohjaajan tilanteesta. Nuorisotiloissa on esiintynyt levottomuutta siinä määrin, että tila on ollut ajoittain kiinni.

– Ohjaaja on tunnollinen, mutta väsynyt ja rikki. Hänellä ei ole voimia eikä aseita. Tarvitsemme hänelle apuja. Täällä valtuustossa olisi 21 joutilasta valvojaa nuorisotiloille. Tai voisiko valvontaa kaupata yhdistyksille, Huhtanen kommentoi.

Luitko tämän: Humppila sulki nuorisotilansa opetukseksi – tauon toivotaan karsivan häiriöt ja ilkivallan.

Kunnanjohtaja Keskitalo myönsi asian olevan tärkeä. Hän sanoi, että vapaa-aikabudjetti kestää lisävoimien palkkaamisen, kunhan sopivia henkilöitä löytyy. FL

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat